Niksi-Pirkka sticker

Näin aloitat suunnistusharrastuksen

Kyllästyttääkö lenkkeily? Kokeile suunnistusta! Pääset helposti alkuun näillä asiantuntijan vinkeillä.

Metsään vaan ja menoksi? Jos haluat aloittaa suunnistuksen omatoimisesti, helpoin tapa on tosiaan suunnata metsästä löytyville kiintorasteille.

Kiintorastit ovat yleensä paikallisen suunnistusseuran tai kunnan ylläpitämiä rasteja, joita voi kiertää oman aikataulun mukaan. Kiintorastien kiertämiseen tarvitset ainoastaan kartan, jonka voi yleensä ostaa muutamalla eurolla rasteja ylläpitävältä taholta. Voit käyttää samaa karttaa useamman kerran.

Suunnistusharrastus on kuitenkin vaivattominta aloittaa osallistumalla aloittelijoille tarkoitetuille suunnistuskursseille. Niitä järjestetään ympäri Suomen. Suunnistuskursseista löydät parhaiten tietoa paikallisen suunnistusseuran nettisivuilta.

LIIKKEELLE KANNATTAA aina lähteä aluksi kävellen, ja opetella rauhassa kartan lukemista. Netistä löytyy lukuisia laadukkaita opetusvideoita, joissa opastetaan kartan lukemisen perusteita. Vasta, kun kartanluku on hallussa, kannattaa vauhtia lisätä ja ottaa mukaan ajanotto.

Aloittelevan suunnistajan on hyvä valita aluksi lyhyempiä reittejä, sillä yleensä niiden rastit ovat helpommin löydettävissä paikoissa. Oman turvallisuuden kannalta kännykkä on hyvä pitää taskussa mukana, mikäli sattuisi eksymään reitiltä.

ALOITTELIJA PÄRJÄÄ perusvarusteilla jo pitkälle. Tärkeintä on hankkia hyvät, luonnossa liikkumiseen soveltuvat kengät. Varmista, että kenkien pohjissa on pitoa, jotta jalat eivät luisu liukkaillakaan kallioilla. Kompassiksi kannattaa hankkia nimenomaan suunnistukseen tarkoitettu kompassi. Vauhdikas suunnistus käy intervallilenkistä, ja silloin on hyvä pukeutua astetta kevyemmin.

Maastojuoksukengän neljä tärkeää ominaisuutta:

  • Varmista, että kengän pohjasta löytyy pitoa, jotta jalka ei luista metsäpoluilla.
  • Maastojuoksukengissä on usein ohuempi pohja, jotta tuntuma säilyy parempana.
  • Kengän suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota keveyteen ja kestävyyteen.
  • Hyvä maastojuoksukenkä kestää myös kosteutta.

PRO-VINKIT ANTOI

kauppias Jussi Pajuniemi Intersport Skanssista.

Lue lisää:

JULKAISTU   22.4.2024TEKSTI   Marianne MannilaKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?