Niksi-Pirkka sticker

Löydä lestisi - näin valitset juoksukengät

Istuvat lenkkitossut ovat juoksijan tärkein varuste. Kokosimme olennaiset vinkit juoksukengän valintaan niin aloittelijalle kuin konkarillekin.

Juoksetko maastossa vai asfaltilla? Oletko aloittelija vai konkari? Sopivan juoksukengän valintaan vaikuttavat myös juoksutyylisi, askeltyyppisi ja lenkkiesi pituus.

TÄRKEINTÄ ON, että juoksukenkä tuntuu hyvältä jalassa joka kohdasta. Istuvuuteen vaikuttaa lesti, joten oikea löytyy vain kokeilemalla eri malleja. Ihannekoko on napakka ja jättää kärkeen liikkumavaraa puolisen senttiä.

Lähes jokaisella meistä on jonkinasteista jalan virheasentoa. Kun otat sen huomioon juoksukenkää valitessa, voit ennaltaehkäistä rasitusvammoja.

Jos kenkäsi on astuttu linttaan, sinulla on todennäköisimmin ylipronaatiota: jalka kääntyy sisäänpäin ja nilkka joustaa liikaa. Valitse kiertojäykkä tai pronaatiotuettu juoksukenkä.

Jos kengänpohjasi kuluvat usein päkiän ulkoreunalta, se merkitsee yleensä alipronaatiota: polvet voivat kiertyä ulospäin, ja jalan jousto ja iskun vaimennus ovat liian vähäisiä. Tarvitset alipronaatiotuella varustetut juoksukengät ja ohjaavat pohjalliset.

ALOITTELIJAN KANNATTAA panostaa riittävään vaimennukseen. Noviisille parhaiten sopivien pehmeiden ja laadukkaiden mallien hinta lähtee yleensä noin 120 eurosta. Edistyneelle juoksijalle voivat sopia lennokkaat, kimmoisat hiilikuitukengät.

Vaihda juoksukengät uusiin riittävän usein, sillä liian kuluneilla kengillä juoksu voi altistaa monille vaivoille. Sopiva vaihtoväli riippuu niin alustasta, juoksijan painosta kuin kilometrisaldosta. Hyvä perussääntö on uusia kenkäpari kerran vuodessa. Jos juokset paljon, kannattaa ostaa parit juoksukengät kerralla ja vuorotella niitä.

Vinkki: Intersport tarjoaa asiakkailleen ilmaisen MyFootBalancen jalka-analyysin, joka auttaa kengän valinnassa.

JULKAISTU   25.4.2023TEKSTI   Pirkan toimitusKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?