Niksi-Pirkka sticker

Ville Haapasalon uusi leipätyö

Hatsapurin tuoksu johdatti aikanaan näyttelijä Ville Haapasalon georgialaiseen pöytään. Nyt hän kiertää ympäri Suomea paistamassa herkkua, jota ihmiset jonottavat.


Tuotteen takana

KUN LÄHDIN OPISKELEMAAN vuonna 1991 silloiseen Leningradiin teatteriakatemiaan, en osannut venäjää ollenkaan. Ravintolassa yritin kielitaidottomana tilata ruokaa, ja joskus minut heitettiin ulos ravintolasta. Kerran lähdin seuraamaan herkullista tuoksua ja löysin paikan, joka ei ollut edes ravintola. Pöydän ääressä istuneet miehet osoittautuivat georgialaisen mafian jäseniksi, mutta sain eteeni hatsapurin ja papumuhennosta.

Maku oli taivaallinen. Kävin siellä puolentoista vuoden ajan syömässä saman annoksen, enkä kyllästynyt. Hatsapuri on litteä vehnäleipä, jossa on puolet taikinaa, puolet suluguni-juustoa. Se paistetaan erittäin kuumassa uunissa nopeasti, kuten karjalanpiirakka. Ruokatrendejä tulee ja menee, mutta hatsapureja on paistettu yli 5 000 vuotta. Sen täytyy olla hyvää. Se oli aikoinaan paimenten eväsleipä, josta riitti syötävää koko päiväksi.

Nyt olen kiertänyt K-kauppojen pihassa paistamassa hatsapureja. Kouvolassa pääsimme Georgian tv-uutislähetykseen, kun hatsapuri-vaunullamme kävi päivittäin satoja asiakkaita. Täällä jonotetaan 20 asteen pakkasessa heidän kansallisruokaansa! Georgiassa kukaan ei lähde edes ovesta ulos niin kylmällä.Aina kevätauringossa tulee mieleen viimeisin reissuni Georgiaan. Kun heräsin, ajoin vuorille laskettelemaan aamupäiväksi. Iltapäivällä ajelin takaisin Mustanmeren rantaan loikoilemaan auringossa ja juomaan muutaman lasillisen viiniä.

Sadonkorjuuaikaan siellä vietetään juhlia, syödään, juodaan ja tanssitaan koko kylän voimin. Nyt reissaan pitkin poikin kotimaata. Lähden ajamaan aamulla heti, kun tulee valoisaa. Joka matkalla löytää aina jotain uutta. Meillä on kaunis maa, hitto vieköön. Paras makuelämykseni on tunturipuron veteen keitetyt nokipannukahvit. Sitä kokemusta ei mistään muualta saa – eikä maisemassakaan ole valittamista!”

Hatsapurillo on Ville Haapasalon kehittelemä pieni hatsapuri, vain K-ruokakaupoista.

JULKAISTU   28.4.2021TEKSTI   Satu KärkiKUVAT   Kaisu Jouppi

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?