Pirkka0619 Paajuttu Tuuli Kotaja

Sata terälehteä hillopurkissa

Romanttinen ruusunviljely Huittisissa johti ruusunterälehtihillon valmistukseen. Lue, millainen suomalaisen pientuottajan herkku ihmetyttää ranskalaisia kokkejakin.

PUOLISONI MATTI ON maanviljelijä jo monessa polvessa. Halusimme tehdä jotain, jolla voisimme tulla toimeen ja edelleen elää hänen kotitilallaan Huittisissa.

Romantikkona Matti halusi viljellä ruusuja.

Olemme tehneet 2000-luvun alusta koeviljelyksiä yli kahdellakymmenellä lajikkeella ja valitsimme kurtturuusun, josta olemme kehittäneet oman lajikkeen, Rosa Kotajan.

Lajikkeen piti olla maistuva, selvitä Suomen talvessa ja olla taudinkestävä, sillä tuotantomme on luomua.

Terälehdet kerätään käsin ja käsitellään omalla tilalla nopeasti, jotta niiden maku ja ulkonäkö eivät ehdi muuttua.

Hilloon käytetään koko ruusun kukka, ja tarkkaan hiottu valmistusprosessi takaa korkean laadun.

PI619 ruusuhillo

YHDESSÄ HILLOPURKISSA ON noin sata terälehteä. Halusimme, että maku on raikas ja aito, joten hillossa on mahdollisimman paljon ruusua ja mahdollisimman vähän sokeria. Kasville ominaista karvautta ei peitetä.

Maku jakaa mielipiteitä ja herättää iloa ja hämmästystä. Maistattaessamme hilloa Italiassa jouduimme nostamaan hintaa, ettei se loppuisi kesken – ja silti se loppui.

Hilloa myydään Suomen lisäksi Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Espanjassa ja Aasiassa.

Valmistus on tällä hetkellä pitkälti käsityötä, ja pienuuttamme myös arvostetaan. Koko tuote perustuu siihen, että raaka-aine tulee meiltä ja me tunnemme sen.

Panostuksemme viljelyn kehittämiseen oli valtava. Minä olisin varmaankin jo monta kertaa luovuttanut, mutta onneksi Matti on visionääri ja koko ajan uskonut, että tämä on superhyvä tuote.

Viime kesänä tilallamme kuvattiin dokumenttia Ranskan televisioon. Oli värisyttävä kokemus, kun hienot ranskalaiset kokit ihmettelivät, miten me olemme pystyneet luomaan tämän maun, jota he eivät osaisi.”

Tuuli Kotaja, Finnish Plant

Lue lisää suomalaisesta ruoasta ja pientuottajien tuotteista

JULKAISTU   5.6.2019TEKSTI   Taina AhtelaKUVAT   Petri Mulari

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?