Näin valitset juoksukengät

Juoksuharrastus lähtee lentoon, kun saat jalkaasi kunnolliset juoksukengät. Näillä ohjeilla valitset juuri oikeanlaiset jalkineet!

Kunnon juoksukengät on syytä hankkia heti uutta harrastusta aloittaessa. Tuliterät ja juuri oikeanlaiset kengät paitsi motivoivat lähtemään lenkille, estävät myös rasitusvammojen ja hiertymien syntymistä.

Juoksukenkien valinnassa oleellista on se, millaisella alustalla juokset. Kulkeeko juoksulenkkisi kovalla asfaltilla vai pehmeämmällä pururadalla? Kovalle alustalle sopii kenkä, jossa on vaimennettu kanta pohja.

Alustalla on väliä

Maastossa juoksevalle suositellaan kenkää, jonka pohjassa on hyvä pito. Se helpottaa liukkaalla ja epätasaisella alustalla juoksemista. Maastokengän päällisen on puolestaan oltava tukeva, että se kestää käytössä.

Jos juokset välillä asfaltilla ja välillä hiekkatiellä, etkä halua ostaa alkuun useampia juoksukenkiä, valitse käyttöösi kovalle alustalle tarkoitetut juoksukengät. Alkuun pääset yksillä juoksukengillä. Kun kunto nousee ja jaksat harjoitella useammin, vaihtotossujen hankinta tulee ajankohtaiseksi: kengän on hyvä antaa palautua käytön välillä.

Entä millaisella vauhdilla yleensä harjoittelet? Vauhdikkaaseen juoksuun sopivat kevyet kengät, pidemmille matkoille vaimennuksella varustetut jalkineet. Painavammissa kengissä on enemmän vaimennusominaisuuksia, kevyemmässä on enemmän tuntumaa juoksualustaan.

Istuvuus ja miellyttävyys tärkeitä

Ennen kaikkea paras juoksukenkä on sellainen, joka istuu jalkaan hyvin ja tuntuu miellyttävältä. Oikean koon valinnassa on hyvä huomioida jalan turpoaminen. Jos kenkä istuu muuten napakasti, kärkeen olisi hyvä jäädä tilaa noin 0,5-1 cm.

Intersport-myymälöiden henkilökunta osaa katsoa, millainen jalkasi, jalkaholvisi ja askeltyyppisi ovat. Myyjä tutkii, millainen on jalkojesi pronaatio: painottuuko askelluksesi mahdollisesti jalan ulko- tai sisäsyrjälle? Intesport-myymälöissä on valmiudet tehdä Footbalance-jalka-analyysi. Oikeanlaisilla kengillä ja pohjallisilla saadaan korjattua nilkkojen asentovirhettä ja estettyä mahdollisia rasitusvammoja.

Muista myös hankkia laadukkaat urheilusukat. Ne istuvat hyvin ja tukevat jalkaa.

Katso Intersportin juoksukenkävalikoimaa!

JULKAISTU   26.8.2020TEKSTI   Satu KärkiKUVAT   Janita Autio

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?