Niksi-Pirkka sticker

Löydä kivat kesäkohteet ja taukopaikat Suomessa

Suomen kesäkaupungit ovat täynnä ihastuttavia taukopaikkoja. Lue, mihin kannattaa poiketa kesällä matkasi varrella!

Lomalla on aikaa ajella maisemareittejä ja bongata pikkukylien helmiä. Suosittujen taukopaikkojen kauppiaat kertovat, miksi kesäreissulla kannattaa poiketa juuri heille kylään.

YYLÄKEMIJOKI, K-MARKET JOKITORI, MIKA KUUSELA PI06-8 23 Ylakemijoki jokitori

Munkkeja ja pianomusiikkia

”MUNKKEJAMME TULLAAN hakemaan kymmenien kilometrien takaa. Ne ovat niin suosittuja, että meidän oli hankittava kone munkkipalloja pyörittämään. Kauppamme on paljon muutakin kuin ruokakauppa. Meillä on tässä kahvila-ravintola sekä apteekin palvelupiste, josta saa myös reseptilääkkeitä.

OLEMME TODELLINEN kyläkauppa ja kun kaupan puhelin soi, siellä voi olla millainen kysymys tahansa. Välillä joku tiedustelee, tunnenko tienoolta hyvää sähkö- tai putkimiestä. Usein olen käynyt myös auttamassa tienposkeen jääneitä autoja. Kauppa on kylän keskiössä ja tästä menee paljon ohikulkijoita läpi vuoden. Joskus on mukava ilahduttaa asiakkaita musiikilla. Olen soittanut 7-vuotiaasta saakka, ja meillä on sähköurut kaupassakin.”

Lähiseudun nähtävyydet: Yläkemijoen kylämarkkinat 8.7., Korouoman ikijäätikkö ja joulupukin pajakylä.

SUOLAHTI, K-SUPERMARKET SUOSIKKI, HELI ROMPPANEN PI06-8 23 Suolahti suosikki

Tuliaiseksi kaupan hunajaa

”MEIDÄN ITSE tuottamamme ja postinumeron mukaan nimetty 44260 Vihijärvi -hunaja on todellinen lähituote. Se on paikallisten suosiossa, mutta moni ostaa sitä myös tuliaiseksi.

Innostuin hunajan tuottamisesta pari vuotta sitten, kun opiskelin mehiläistarhaajaksi. Meillä on pesät vartin ajomatkan päässä kaupalta, joten satoa on helppo käydä hakemassa. Toistaiseksi olemme saaneet noin 100–120 kiloa hunajaa vuodessa. Kun viettää paljon aikaa pesien luona, niiden elämää oppii lukemaan kuuntelemalla. Nyt tiedän, millainen surina kuuluu, kun mehiläiset tanssivat.”

Lähiseudun nähtävyydet: Suolahden satama ja vanhan juna-aseman kahvila, Cafe Möljä.

KEMIÖNSAARI, TAALINTEHDAS, K-MARKET KOMPIS, AXEL ERIKSSON

PI6-8 23 taalintehdas K-Market Kompis

Veneilijöiden suosikki

KUUMANA KESÄPÄIVÄNÄ Taalintehtaan satamassa on vipinää. Laituriin lipuu taukoamattomana virtana isoja purjeveneitä ja pienempiä moottoriveneitä. Kemiönsaaresta on tullut Etelä-Suomen uusi hittikohde, joka vetää jo vertoja Hangolle.

– Sääennusteesta pystyy yleensä hyvin päättelemään, milloin veneilijät ja mökkeilijät saapuvat. Mitä lämpimämpi alkukesä, sitä enemmän väkeä, K-Market Kompisin kauppias Axel Eriksson kertoo.

Historiallinen ruukkikylä on saanut uusiakin asukkaita, kun etätyöläiset ja uudet yrittäjät ovat ottaneet paikkakunnan omakseen.

– Meillä on rento yhdessä tekemisen meininki täällä. Kyläyhdistys järjestää paljon tapahtumia.

KUN TALVI on taltutettu ja kesälomalaiset tuplaavat paikkakunnan asukasmäärän, moni piipahtaa kaupalla päivittämässä kuulumiset. Vakioasiakkaista on tullut niin tuttuja, että Axel muistaa jopa heidän suosikkituotteensa. Esimerkiksi paikallisten pienpanimoiden, Rousal Brygghusin ja Kimitö Brewingin oluet ovat suosittuja.

– Olen sopinut muutaman lähiseudulla asuvan mökkiläisen kanssa, että kuljetan heidän ruokaostoksensa lossille. On kiva olla avuksi.

Lähiseudun nähtävyydet: Bengtskärin majakka, Örön linnakesaari ja Rosalan viikinkikeskus.

PARIKKALA, K-MARKET RÖKSÄ, JOUKO JA SIRPA RÖKSÄ

PI6-8 23 Parikkala K-Market Röksä

Kyläkauppa täynnä historiaa

SOMA KELTAINEN puutalo koristaa kylänraittia Parikkalan Kirjavalassa. Röksän kauppa on seissyt eteläkarjalaisten peltojen keskellä 150 vuotta. Vanhoissa valokuvissa kaupan edessä on hevoskärryt. Nyt paikalle rullaavat sähköautot.

– Kun Suomi oli 1800-luvulla Venäjän vallan alla, tämä oli Viipurin läänin köyhintä aluetta, kertovat K-Market Röksän kauppiaat Jouko ja Sirpa Röksä.

Kauppa on nähnyt nälkävuodet, kulkutaudit ja sodat, jolloin se onneksi säästyi pommituksilta. Jatkosodan aikana kauppa toimi kenttäsairaalana. Röksän suku on pyörittänyt kauppaa vuodesta 1935 lähtien. Joukon juuret ovat konkreettisestikin tässä rakennuksessa.

– Minähän suorastaan synnyin kauppiaaksi, sillä äiti synnytti minut toukokuussa 1963 tuossa nykyisen lihatiskin luona, Jouko kertoo.

NYT KAUPPA tunnetaan koko kylää yhdistävistä tempauksista. Röksän pihapiirissä on järjestetty laskiaisriehoja, joulujuhlia, lastenpäiviä ja yhteisiä rupattelutuokioita.

– Ne ovat olleet varsinkin monelle yksin asuvalle kyläläiselle tärkeitä kohtaamisia, Sirpa sanoo.

Kyläkauppapäivänä 10.6. K-Mar-ket Röksässä juhlitaan 150-vuotissyntymäpäiviä. Kaikki ovat tervetulleita.

Lähiseudun nähtävyydet: Parikkalan patsaspuisto, Siikalahden linturetkeilyalue ja Mykkiin kivet.

FISKARI, K-MARKET FISKARS, BRANDO CHAN PI06-8 23 Fiskari fiskars

Taiteilijakylän tunnelmaa ja pajojen aarteita

”KESÄKOHTEENA FISKARS on aivan omanlaisensa. Täällä on intohimoinen käsityöläisten ja taiteilijoiden yhteisö. Jokainen ymmärtää, että kylä pysyy elävänä vain toinen toista tukemalla. Mekin olemme ottaneet kauppaan myyntiin paikallisten käsityöpajojen, kuten Sassi Designin koruja ja tuotteita, koska pajat sulkeutuvat aika aikaisin. Fiskars on tyypillinen esimerkki suomalaisesta pikkukylästä, joka uinuu talven ja herää kesällä eloon.

Meilläkin kaupan liikevaihto yleensä moninkertaistuu sesonkina. Se tarkoittaa, että täällä on melkoisen tiivis tunnelma kesäisin, sillä kauppamme on kooltaan alle sata neliötä.

Ja olen minäkin saanut kyläläisiltä apua. Juuri yhtenä päivänä tuttu asiakas halusi välttämättä korjata kaupan oven, kun se natisi.”

Lähiseudun nähtävyydet: Risslan metsäpolku, Fiskarsin museo ja Billnäsin ruukkialue.

TAMPERE, K-CITYMARKET TURTOLA, MARKO VAINIKAINEN PI06-8 23 Tampere turtola

Savustamon herkut evääksi

”OLEN AINA ihaillut amerikkalaisten taitoa savustaa lihaa ja tehdä herkullisia kanansiipiä. Pirkanmaan seudulla syödään paljon broilerituotteita, joten olemme kehittäneet rapean Turtola fried chickenin. Maustamme ja paistamme kanansiivet täällä itse.

Koska kauppamme on auki ympäri vuorokauden, hyödynnämme yöt savustamalla ribsejä ja nyhtöpossua. Teemme myös Reuben-leipiä, jotka täytämme savustamon herkuilla. Lihoista ja leivistä on tullut hitti, sillä niitä on helppo poimia mukaan evääksi.”

Lähiseudun nähtävyydet: Särkänniemen huvipuisto, Nokia Areena ja Tammerfest.

SUOMUSSALMI, K-MARKET HERKKUKIRSIKKA, KIRSI MOILANEN & PIIA KÄHKÖNEN

PI6-8 23 suomussalmi K-Market herkkukirsikka

Hulvattomia yllätyksiä

MONI ON huolissaan pienten paikkakuntien hiljenemisestä. Suomussalmella se huoli on hieman pienempi, kiitos Kirsi Moilasen ja Piia Kähkösen. Kainuulaiset ovat jo oppineet, että K-Market Herkkukirsikan kauppiassisaruksilta voi odottaa mitä tahansa. Kuten hulvattomia naamiaisia, 60-luvun teemajuhlia, kirpputoreja ja ostoselämyksiä pimeässä.

– Taiteiden yönä asiakkaat pääsivät kokeilemaan, miltä kauppa näyttää ilman valoja. Meillekin tuli yllätyksenä, että tempauksesta tuli niin iso hitti. Kassajonot ulottuivat kaupan perälle saakka.

VUOSIEN VARRELLA Kirsi ja Piia ovat ilahduttaneet suomussalmelaisia myös muotinäytöksillä, joissa kaupan henkilökunta on esiintynyt malleina. Asukokonaisuuksia ei ole tarvinnut kaukaa etsiä.

– Meillä on kaupan yhteydessä oma vaateliike, jonka mallistoja päivitämme säännöllisesti. Suomussalmelta on hävinnyt paljon pieniä erikoisliikkeitä, joten tälle on yhä tarvetta.

Suomussalmen suosituin tapahtuma kokoaa paikkakuntalaiset ja lomalaiset yhteen viimeistään heinäkuussa, kun Suomussalmi Rock täyttää Jätkänpuiston elävällä musiikilla.

– Kannattaa tulla kaupalle, sillä meilläkin saattaa näkyä silloin tavallista enemmän rokkareita. Varsinkin henkilökunnassa.

Lähiseudun nähtävyydet: Hossan kansallispuisto, Hiljainen kansa ja Raatteentie.

PI6-8 23 K-citymarket puuvilla

PI6-8 23 Kempele Ouluntulli

KUVAT: SUVI LAINE, JANI KAUTTO, MINNA HYVÖNEN, KAROLIINA PAATOS, KALLE PARKKINEN, HAASTATELTAVAT JA GETTY IMAGES

JULKAISTU   6.6.2023TEKSTI   Sanna Wallenius

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?