Niksi-Pirkka sticker

Lomamatkalle autoillen? Muista nämä!

Minne ikinä kesän autoloma suuntautuukin, muistathan nämä huoltotoimet ennen matkalle lähtöä!

1. Määräaikaishuolto on auton terveystarkastus

Varmin keino taata turvalliset ja leppoisat ajokilometrit on huolehtia siitä, että auton vuotuinen määräaikaishuolto on tehty ajallaan ja valmistajan huolto-ohjelman mukaisesti. Joka toinen vuosi huollon yhteydessä kannattaa teettää ilmastointihuolto, jotta matkustamon viilennys on turvattu kovimmillakin helteillä. Jos auton käynnistymisessä on ollut ongelmia tai sähköauton akulla on ikää 4–5 vuotta, myös akun kunto on syytä tarkastuttaa. 

2. Renkaiden kunto ratkaisee

Lain mukaan kesärenkaissa pitäisi olla kulutuspintaa 1,6 millimetriä. Turvallisuussyistä renkaat on kuitenkin hyvä uusia, kun urasyvyys putoaa alle 4 millimetrin. Näin vähennetään esimerkiksi vesiliirron riskiä. Näppärä keino tarkistaa renkaan urasyvyys on työntää kahden euron kolikko renkaan pääuraan. Jos hopeinen reunus holahtaa kokonaan uran kätköihin, ylittää urasyvyys yli 4 millimetriä.

Tarkasta myös renkaan ikä. Näet sen renkaan kylkeen kirjatun DOT-merkinnän neljästä viimeisestä numerosta. Ne ilmaisevat valmistusviikkoa ja -vuotta. Jos valmistusajankohdasta on yli kuusi vuotta, on rengas kypsä eläkkeelle. Renkaan kumiseos nimittäin kovettuu iän myötä, ja sen ajo-ominaisuudet heikkenevät. 

3. Oikea rengaspaine vähentää polttoaineen kulutustakin

Ennen kapsäkkien pakkaamista kannat-taa pyörähtää ensin huoltoasemalla tarkastamassa rengaspaineet. Kun rengaspaineet on mitoitettu kyytiläisten ja matkatavaroiden määrän mukaisesti, ajaminen on turvallista ja polttoainettakin kuluu vähemmän.

Omaan autoosi suositellut paineet voit tarkastaa auton käyttöohjekirjasta. Ne on usein kirjattu myös auton ovenpieleen tai polttoainetankin luukkuun. Rengaspaine mitataan aina kylmästä renkaasta. Jos olet huristellut yli kolmen kilometrin matkan, anna renkaiden jäähtyä 10 minuuttia ennen mittausta. 

4. Tärkeä silmäys tuulilasiin

Sadekuurot ja kirkas auringonpaiste eivät haittaa, kun lasinpesunestettä riittää, tuulilasi on puhdistettu ja pyyhkijänsulat tiptop. Lurauta pesunestesäiliö täyteen kesäkäyttöön soveltuvaa lasinpesunestettä. Se irrottaa tehokkaasti myös lasiin kopsahtaneet ötökät.

Pyyhkäise tuulilasinpyyhkijöiden kumit lasinpesunesteeseen kostutetulla rätillä. Jos kumit ovat rispaantuneet tai jättävät pyyhkiessään raitoja tai vesikalvon tuulilasiin, vaihda kumit uusiin. Tuulilasi kaipaa puhdistusta myös sisäpuolelta.

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 6-7/2022

JULKAISTU   31.5.2022TEKSTI   Tuomas LehtonenKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?