Niksi-Pirkka sticker

Käsityöperinteen jatkaja leipoo itse

Olle Lindholmin ja Diana-vaimon neljä lasta ovat kaikki työskennelleet perheen omassa leipomossa Raaseporissa. "Käsityöläisyyden ylläpito on meille tärkeää."

"TOTUIN LAPSENA SIIHEN, että meillä leivottiin usein. Isä vaivasi taikinan, pisteli ristin sen pintaan ja jätti kohoamaan. Äiti paistoi leivän valmiiksi puu-uunissa. Vartuin Snappertunassa Backersin tilalla, jossa sukumme on viljellyt maata vuodesta 1694. Minäkin ajoin traktoria jo kuusivuotiaana ja pääsin heinätöihin.

Hain opiskelemaan kokiksi, mutta päädyin lopulta leipuriopiskelijaksi Ruotsin Uppsalaan vuonna 1982.

Elämä loksahti uomiinsa, kun tapasin vaimoni Dianan ja perustimme leipomon Västeråsiin, Ruotsiin. Siellä opimme, että yrittäjänä ei ole koskaan valmis. Koko ajan on opeteltava uutta ja verkostoiduttava.Backersin tilaa ja omaa Backers Baker -leipomoa olemme pyörittäneet 1990-luvulta saakka. Suosituin tuotteemme on luomumallaslimppu, jota on myyty K-kaupoissa jo viisi vuotta.

Samasta leivästä kuivattamalla syntyvät saaristolaissipsit. Käsityöperinteen ylläpitäminen on meille tärkeää, sillä sen avulla on mahdollisuus luoda työpaikkoja. Uskomme, että pientuottajakin voi kasvaa menettämättä sieluaan.

Meillä on neljä aikuista lasta, joista jokainen on työskennellyt leipomossa.On ollut mukava huomata, että suomalaiset ovat innostuneet juurileipien leipomisesta. Se on lisännyt myös pienleipomoiden ja artesaanileipien arvostusta.

Kesällä meillä on leipomon yhteydessä Bollstadissa pieni kahvio, jossa tutut asiakkaat ja matkailijat poikkeavat usein pullakahvilla ja leipäostoksilla."

Olle Lindholm, 64, ja Diana-vaimo sekä Backers Bakersin saaristolaissipsit Raaseporissa.

Lue pientuottajien tarinat:

JULKAISTU   2.6.2021TEKSTI   Sanna WalleniusKUVAT   Vilja Harala

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?