Niksi-Pirkka sticker

K-Rauta Järvenpään kauppias hakee inspiraatiota remonttiin tv:stä

Taina Källi leikki lapsena kauppaleikkejä ja johtaa nyt K-Rauta Järvenpäätä. Hän haluaa tukea kaupassaan erilaisten ihmisten työllistymistä ja elää mukana asiakkaiden rakennusprojekteissa.

POLKUNI KAUPPIAAKSI

”Kukaan ei enää hämmästele sitä, että rautakauppiaana on nainen.”

Taina Källille oman idolin nimeäminen on helppoa: oma äiti. – Äitini kasvatti kolme lasta yksinhuoltajana ja kävi aina töissä. Häneltä opin sitkeyttä: periksi ei pidä antaa, vaikka välillä olisi rankkaakin.

Tainan kauppiasura sai alkusysäyksen 23-vuotiaana kesätyöpaikasta Järvenpään K-Raudan kassa-apulaisena. Silloin hän ei vielä aavistanut, että päätyisi vuosien päästä liikkeen kauppiaaksi.

taina kalli rautakauppa

– Leikin lapsena kauppaleikkejä ja ihailin yrittäjäveljeäni. Silti tuli yllätyksenä, kuinka monipuolista työ rautakaupassa voi olla. Tykästyin heti.

Taina on aina yhdistänyt opiskelua vanhempainvapaisiinsa. Ensin yo-merkonomi luki itsensä talouspäälliköksi, sitten tradenomiksi ja suoritti johtamisen erikoistutkinnon. Nyt kolme lasta ovat jo aikuisia ja tekeillä on liikkeenjohdon tutkinto.

PARHAAT IDEANI

”On tärkeää, että ihminen tuntee itsensä tärkeäksi työnkin kautta.”

Kauppiaana Tainalle on tärkeää tukea paikallista yhteisöä. K-Rauta Järvenpää toimii yhteistyössä mielenterveyskuntoutujien toipumista edistävän Keski-Uudenmaan Klubin kanssa ja palkkaa kauppaan töihin mielenterveyskuntoutujia.

– Meillä kuntoutujat pääsevät kokeilemaan työntekoa turvallisessa ympäristössä ja omien voimavarojen mukaan. Erilaisia ihmisiä ei saa työntää syrjään.

Kaupan henkilökunta on ottanut kuntoutujat hyvin vastaan. Tainan mielestä koko työyhteisö on oppinut lisää toisten tukemisesta.

taina kalli grillit

– Teemme yhteistyötä myös paikallisten ammattikoulujen kanssa ja palkkaamme mielellämme tet-harjoittelijoita. Minusta on tärkeää, että nuoret saavat meillä ensikosketuksen työelämään, Taina kertoo.

Kaupassa Tainan ja hänen henkilökuntansa yksi tärkeimmistä tehtävistä on tukea rakennusurakan aloittavia – olipa projekti suuri tai pieni.

– Jokainen rakentaja tietää, että päätöksiä on tehtävä koko ajan. Meiltä saa käytännössä kaikkea valmiista talopaketeista remonttitarvikkeisiin, ja kauttamme voi tilata vaikka sisustussuunnittelijan tai sähkömiehen palveluja.

MINÄ TYÖNANTAJANA

”Arvostan sitä, että työntekijät uskaltavat haastaa mielipiteitäni.”

Järvenpään K-Raudassa on 60 työntekijää, ja kesäsesonkina henkilökunnan määrä vielä kasvaa. Taina muistuttaa tulokkaille aina, ettei kenenkään tarvitse tietää heti kaikkea. Rautakaupan tuotevalikoima muuttuu sitä tahtia, että pitkän linjan konkareillakin on tekemistä pysyä perässä.

– Tärkeintä on, että ihminen nauttii asiakaspalvelusta ja on valmis opettelemaan uutta. Meille ovat tervetulleita niin 18-vuotiaat kuin kuusikymppisetkin työntekijät.

myyjat rautakauppa

Pomona Taina haluaa olla helposti lähestyttävä ja reilu mutta tunnustaa, että hänessä on myös topakka puolensa, joka ei pelkää ongelmien kohtaamista.

– Sitä piirrettä arvostan työntekijöissäkin. Toivon, että he uskaltavat sanoa, jos ovat jostain kanssani eri mieltä. Ei kehitystä muuten tapahdu.

Taina pyrkii muistamaan työntekijöitään onnistumisista. Jaossa on ollut elokuvalippuja ja pizzakuponkeja, ja yhteiset illanistujaisetkin hän haluaisi elvyttää.

– Toki perusarki on tärkeintä. Koen onnistuneeni, jos työntekijäni tulevat mielellään töihin ja arvostavat toisiaan. Näin isossa porukassa on paljon erilaisia persoonia – ja juuri se on valtava rikkaus.

ASIAKKAANI

”Kerran asiakas kapsahti kaulaani ja sanoi, että kiva, kun olet täällä.” Taina Källi muistaa rautakauppavuosiltaan, kuinka 1990-luvulla asiakkaat kahmivat koteihinsa laavalamppuja. 2000-luvun alun hitiksi nousivat potkulaudat, joita ei ihan heti mieltäisi rautakaupan tuotteeksi.

– Minä järjestän asiakkaille mitä tahansa, mitä he haluavat. Vaaleanpunaisia potkukelkkojakin on tullut myytyä, Taina kertoo.

Ikimuistoisimpia ovat kohtaamiset, joissa vanhat asiakkaat tulevat kertomaan kuulumisia.

taina kalli rautakauppa2

– Keittiön meiltä ostanut asiakas toi kerran kalustemyyjälle kakkua, kun oli niin tyytyväinen lopputulokseen.

– Rakennusvaiheessa samat asiakkaat käyvät täällä niin usein, että saatan muistaa heidän asiakasnumeronsakin ulkoa vielä vuosien päästä. On kiva kuulla, miten heillä menee.

Viime vuosina asiakaskuntaa ovat kiinnostaneet eniten puutarha ja terassit, joista on tullut olohuoneen jatke. Kodin huoltohommista moni sen sijaan mielellään lintsaisi.

– Useimmille asunto on elämän suurin sijoitus, siitä kannattaa pitää huolta, vaikka rännien putsaus ei niin houkuttelisikaan.

VAPAA-AJALLA

”Minä olen meidän perheessä se, joka osaa käyttää parhaiten sirkkeliä.”

Muutama vuosi sitten Taina osti miehensä kanssa tontin Joutsasta, jonne viisihenkinen perhe rakennutti mökin. Vaikka mukana oli ammattitimpuri, Taina osallistui itsekin mökin puutöihin ja maalaamiseen. 104 neliön hirsimökki sijaitsee järvenrannalla.

– Mökki on jo valmis, mutta en malta makoilla riippukeinussa. Nautin siitä, että voin puuhastella koko ajan jotain tai ainakin pohtia seuraavaa projektia.

taina kalli inspiraatio

Uusia ideoita Taina löytää television remontti- ja sisustusohjelmista. Nyt kun lapset ovat jo isoja, ohjelmille on enemmän aikaakin.

– Tykkään kotimaisesta Remonttipiiskurista, ja Grand Designs on myös todella inspiroiva. Niiden jälkeen tekisi heti mieli aloittaa remppa kotonakin. Amerikkalaiset remonttiohjelmat ovat usein kaukana todellisuudesta, mutta ne ovat hyvää viihdettä.

MINUN PIENI SUURI TEKONI

”Haluan auttaa remontin-tekijöitä. Rautakaupat ovat isoja ja tavaraa on niin paljon, että asiakas saattaa uuvahtaa jo ovella. Yritän aina muistuttaa heille, että myyjille voi myös varata ajan ja valikoimia voi tutkia netistä etukäteen.”

K-KAUPPIAS ESITTÄYTYY

KUKA Taina Källi, 53. Kauppiaana vuodesta 2014.

KAUPPA K-Rauta Järvenpää.

ASUINPAIKKA Järvenpää.

PERHE Puoliso, 17-, 21- ja 24-vuotiaat lapset sekä villakoira Mila.

Lue lisää kauppiastarinoita:

JULKAISTU   25.4.2023TEKSTI   Sanna WalleniusKUVAT   Timi Kuosmanen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?