Niksi-Pirkka sticker

Antti Raiski: kuninkaasta kauppiaaksi

Havahtuminen sairaalassa johdatti Antti Raiskin uuden uran ääreen: tangokuninkaasta tuli kauppias ja Hiidenrannan kylän elävöittäjä. Nyt Antti hemmottelee konserteilla asiakkaitaan.

POLKUNI KAUPPIAAKSI

*”Artistina työni oli yksinäisempää. Kauppiaana saan tukea kollegoilta ja olen asiakkaiden ympäröimä.” *

Viisi vuotta sitten kivulias välilevynpullistuma Antti Raiskin selässä äityi niin pahaksi, että hänen toinen jalkansa halvaantui osittain. Kun Antti heräsi onnistuneen leikkauksen jälkeen sairaalassa, hän tiesi, että on muutoksen aika.

– Olin viettänyt vuosia elämästäni tien päällä ja keikkapaikoilla ja ollut pois perheen luota. Halusin yhden fyysisen työpaikan, jonne voisin mennä.

PI323 Antti Raiski autossa

Antti haki ja pääsi K-kauppiasvalmennukseen, joka mullisti hänen käsityksensä kaupan alasta. Työ on osoittautunut kuviteltua monipuolisemmaksi. Kauppiasuransa Antti aloitti uudesta K- Market Hiidenrannasta Nummelassa vuonna 2020. Antin lapsuudessa tontilla oli hernepelto.

– Enpä olisi pikkupoikana herneitä poimiessani arvannut, että minulla on tässä samalla paikalla oma kauppa.

Muitakin enteitä on kohdalle osunut. Kymmenvuotiaana Antti esiintyi Nummelassa K-kauppiaiden pikkujouluissa.

– Lauloin Vera Teleniuksen Miljoona ruusua, joka oli silloin valtava hitti.

PARHAAT IDEANI

*”Ilmoittelemme kaupan tapahtumista ja tarjouksista Facebook-sivullamme, jolla on jo 4 000 seuraajaa.” *

Vaikka Antti Raiski vähensikin keikkailun miminiin kauppiasuransa myötä, ei entinen tangokuningas kokonaan ole lopettanut laulamista. K-Market Hiidenrantaa avatessaan Antti päätti, että aikoo ilahduttaa lähiseudun asukkaita musiikilla säännöllisesti.

Ensimmäinen ilmaiskonsertti järjestettiin heti avajaisvuoden jouluna, tosin pandemian vuoksi striimattuna versiona. Viime vuosina joulukonsertti on päästy pitämään kaupan pihapiirissä, jonne on saapunut satoja ihmisiä kuuntelemaan keikkaa.

PI323 Antti Raiski kassalla

– Kauppamme on pieni ja sijaitsee oman kylän ympäröimänä, mutta ei sen tarvitse olla rajoite. Näissä tapahtumissa pääsee tapaamaan ihmisiä vapaammissa merkeissä. Olen aina halunnut tuoda ympäristöön hyvää mieltä ja koen sen jotenkin ihan velvollisuudekseni.

Ideoita laulavalla kauppiaalla riittää. K-Market Hiidenrannan pihakentällä on pidetty kirpputoreja ja jopa koirakilpailuita. Kesäisin asiakkaat voivat pysähtyä kahville kaupan terassille, jonka Antti nikkaroi omin käsin.

MINÄ TYÖNANTAJANA

”Minulla on mahtavat työntekijät. Paremmin täällä hommat hoituvat silloin, kun olen pois jaloissa pyörimästä.”

K-Market Hiidenranta työllistää kahdeksan ihmis-tä, joista kaksi tekee työtä täysiaikaisesti. Antti ja puoliso Niina Raiski käynnistivät liikkeen kauppias pariskuntana, mutta viime vuonna Niina palasi aikaisemmalle alalleen teknisen piirtämisen ja suunnittelun pariin ainakin toistaiseksi.

– Pandemian, Ukrainan sodan ja energiakriisin vaikutukset pakottivat meidät tekemään säästöjä, mikä on näkynyt myös henkilöstön työtunneissa. Toivottavasti tilanne kääntyy pian parempaan.

PI323 Antti Raiski 3

Henkilökuntaa palkatessa Antti sanoo luottavansa intuitioonsa. Hän arvostaa työnhakijoita, joilla on mutkaton ja luonteva asenne asiakaspalvelutyöhön.

Nopeat tiedotukset hoituvat henkilökunnan yhteisessä chatissa, mutta syvällisemmät keskustelut Antti haluaa käydä mieluiten kasvokkain. Työntekijöiden joukossa on paljon nuoria, joille kauppa on ensimmäinen työpaikka.

– Kaupassa opetellaan muitakin taitoja kuin työntekoa. Monet nuoret ovat saattaneet muuttaa juuri pois lapsuudenkodistaan, ja heillä on paljon mielen päällä. Niistä asioista tulee juteltua.

ASIAKKAANI

”Meidän kauppaan ei ole pukukoodia. Yhtenä aamuna tuttu kyläläinen pelmahti ostoksille aamutakissa.”

Hiidenrannan asukkaat olivat jo vuosien ajan toivoneet alueelle omaa kauppaa, jotta heidän ei tarvitsisi lähteä ostoksille Nummelan keskustaan. Kun uutta kauppaa rakennettiin, Antti Raiski joutui käymään kaupan työmaalla välillä yölläkin. Kerran ohikulkija luuli kauppiasta murtomieheksi ja hälytti paikalle poliisipartion.

Vaikka tilanne yhä hymyilyttääkin, Antin mielestä se kertoo jotain oleellista oman kylän väestä. Yhteisöllisyyttä halutaan vaalia.

PI323 Antti Raiski diplomi

– Kaikki katsovat perään, että tienoolla on turvallista. Ehkä siksi kauppamme on säästynyt esimerkiksi ilkivallalta.

Antti työskentelee mielellään kassalla, sillä se on paras paikka asiakkaiden tapaamiseen. Kauppiaalle paitsi esitetään toiveita tuotteista myös jaetaan henkilökohtaisia iloja ja suruja.

– Pienessä kaupassa näkee koko ihmiselämän kirjon. Joitain tuttuja asiakkaita on ehtinyt jo minun kauppiasvuosieni aikana kuolla, mutta uusiakin kyläläisiä on syntynyt. Laulajan työssä en ikinä tavannut ihmisiä vauvasta vaariin.

Viime vuonna Hiidenranta palkittiin koko Suomen parhaana K-Marketina asiakastyytyväisyydessä.

VAPAA-AJALLA

”Työ sitoo sen verran, etten ehdi harrastaa hirveästi. Talvella tykkään hiihtää ja lasketella kotimaisemissa.”

Antti ja Niina Raiski viettävät kuuden hengen uusperheensä kanssa paljon aikaa yhdessä mutta asuvat lapsiensa kanssa toistaiseksi eri asunnoissa Lohjalla. Antin mielestä ratkaisu on ollut hyvä.

– Olemme saaneet näin rauhoitettua perhetilanteemme. 16-vuotias poikani ja 12-vuotias tyttäreni ovat minun luonani vuoroviikoin, joten minulla on nykyään enemmän omaakin aikaa.

PI323 Antti Raiski 2

Alkuaikoina kauppa sitoi Anttia ja Niinaa paljon, ja kauppiaspari teki pitkiä työvuoroja. Viime aikoina he ovat opetelleet myös irtaantumaan töistään entistä useammin. Syksyllä perhe lomaili Rodoksella.

– Jos olen liikaa töissä, asiakkaat saattavat tulla huomauttamaan, että etkö aio levätä ollenkaan.

Vapaa-aikana Antti rentoutuu mieluiten lukemalla. Kirjakaupasta tai kirjastosta tarttuu mukaan usein klassikkoteoksia mutta myös kirjoja, joilla voi kehittää taitojaan ja oppia uutta.

– Parhaillaan yöpöydälläni odottaa israelilaisen Yuval Noah Hararin Sapiens, jossa käydään läpi koko ihmisen historia.

PI323 Antti Raiski kauppa

”Jo kaupan rakennusvaiheessa pyysimme lähiseudun ihmisiä tuomaan tänne rakkaita valokuvia Nummelasta. Teetimme niistä isommat kopiot ja laitoimme kuvat esille kauppaan kaikkien iloksi.”

KUKA

Antti Raiski, 46. Vuoden 2000 tangokuningas. Kauppiaana vuodesta 2020.

KAUPPA

K-Market Hiidenranta Nummelassa.

ASUINPAIKKA

Lohja. Synnyinpaikka Nummela.

PERHE

Puoliso Niina Raiski ja uusperheen 10-, 12-, 14- ja 16-vuotiaat lapset.

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 3/2023

JULKAISTU   28.2.2023TEKSTI   Sanna WalleniusKUVAT   Timi Kuosmanen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?