Niksi-Pirkka sticker

Seppo Lauer: “Keksimme, että huoltoaseman kahvinporot voi kerätä talteen”

Neste K Linnatuulen huoltoasemalla pysähtyy vuosittain 2,5 miljoonaa autoilijaa. Kuuluisaa taukopaikkaa luotsaa Seppo Lauer, joka innostui huoltoasemista jo pikkupoikana.

POLKUNI KAUPPIAAKSI

”Ennen pysähtelin Linnatuulessa työmatkoillani. En olisi uskonut, että päädyn tänne kauppiaaksi.”

Kun Seppo Lauer pestautui Toijalan Kesoilille apupojaksi 14-vuotiaana, autokorjaamot olivat vielä iso osa huoltoasemien toimintaa. Silti tekeminen kylän kohtaamispaikalla oli niin monipuolista, että ”bensis” sai Seposta ahkeran kesätyöläisen moneksi vuodeksi.

PI0423 linnatuuli buffa

Aikuisiällä Lauer päätyi 17 vuodeksi kehittämään liikenneasemia Nesteen johtoportaassa, kunnes veri alkoi vetää takaisin jokapäiväiseen asiakastyöhön. Vuonna 2009 siihen tulikin mahdollisuus, kun Janakkalassa sijaitseva Neste K Linnatuuli etsi kauppiasta.

– Innostuin heti. 30-vuotias Linnatuuli on jo rakennuksena erityinen, sillä se on Suomen ainoa huoltoasema, joka on rakennettu moottoritien päälle.

PARHAAT IDEANI

”Haluan keksiä jatkuvasti uusia tapoja, joilla voimme lisätä Linnatuulessa kiertotaloutta.”

Muutama vuosi sitten Seppo Lauer havahtui Linnatuulessa kahvinporojätteen määrään. Kahvia juodaan huoltoasemalla tuhansia kuppeja viikossa, joten kahvinporojakin kertyy helposti useita säkillisiä.

– Aloin miettiä, voisiko kahvinporoja hyödyntää jotenkin muuten sen sijaan, että heitämme ne biojätteeseen, Lauer muistelee.

PI0423 linnatuuli kahvi

Ideasta innostuivat myös Kesko ja Berner, joiden yhteistyönä kahvinporoista syntyi Pirkka Kaffe kasvumultaa ja kasvuravinnetta. Innovaatio on ekoteko monin tavoin, sillä kahvinporojen ansiosta mullasta voidaan vähentää turpeen määrää. Myyntiin Pirkka Kaffe kasvumulta ja kasvuravinne tulivat keväällä.

Seppo kertoo, että kahvinporoja kerätään talteen nyt jo lähes kaikilla Neste K -huoltoasemilla ja ne viedään muiden kuljetusten mukana jatkojalostukseen Bernerin käyttämälle Saarijärven tuotantolaitokselle.

– Minusta on hauska ajatella, että jo isoäideillämme oli tapana ripotella kahvinporoja kukkapenkkeihin, koska he tiesivät, että se on hyvää ravinnetta kasveille. Ja nyt me olemme ottaneet tämän vanhan viisauden käyttöön.

MINÄ TYÖNANTAJANA

”Toivon, että olen pomona helposti lähestyttävä ja reilu tiimipelaaja.”

Neste K Linnatuuli työllistää viisikymmentä ihmistä. Vuoden ympäri avoinna olevan huoltoaseman sisätiloissa on K-kauppa ja kolme ravintolaa. Seppo Lauer tunnustaa, että isoa huoltamoa olisi mahdoton pyörittää ilman omista vastuualueistaan huolehtivia esimiehiä. Uusia työntekijöitä palkatessaan hän kuitenkin muistuttaa, että jokaisen on pystyttävä tarvittaessa hyppäämään toistensa saappaisiin.

– On valtava rikkaus, että meillä on eri-ikäisiä ja erilaisia persoonia töissä. Keittiöpuolen esimies Hannu Roivainen on ollut Linnatuulessa alusta saakka, vuodesta 1992, ja tuntee talon läpikotai-sin. Uutta osaamista meille on puolestaan tuonut Katja Monteenmäki, joka hoitaa Linnatuulen nettisivuja ja somekanavia.

PI0423 linnatuuli hannu

Kauppias viihtyy itsekin huoltoasemalla päivittäin ja käy tuurailemassa kassatyöntekijöitä niin, että he pääsevät tauoilleen.

– Periaatteeni on ollut alusta saakka se, että olen itse myös fyysisesti läsnä täällä. Muuten kadottaisin äkkiä tuntuman huoltoaseman arkeen enkä kohtaisi asiakkaitakaan.

Tiimihenkeä Linnatuulen väki pitää yllä käymällä välillä HPK:n eli Hämeenlinnan Pallokerhon jääkiekkopeleissä Hämeenlinnassa.

ASIAKKAANI

*”Monella suomalaisella on muistoja Linnatuulesta. On tänne treffejäkin sovittu.” *

Helmikuun hiihtolomaviikoilla ja koulun lukuvuoden päättyessä Linnatuulen ravintolat täyttyvät lapsiperheistä ja mökkiläisistä. Juniorimatkaajien lempipaikkoja ovat ikkunasyvennykset, joista voi tarkkailla moottoritien liikennettä.

Ison kävijäryhmän muodostavat myös bussiryhmät ja urheiluseurojen peliporukat, jotka buukkaavat aterioita ja paikkoja etukäteen.

– Viikonloppuisin meillä ruokailee eturivin taiteilijoita ja muusikoita, jotka pysähtyvät täällä keikkamatkoillaan. Ravintoloissamme pääseekin syömään käytännössä koko päivän ateriat aamiaisesta yöpalaan saakka. Arkisin suurimman kävijäryhmän muodostavat ammattikuljettajat ja muut työmatkalaiset.

– On vanhanaikainen käsitys, että rekkamiehet haluaisivat syödä vain jotain rasvaista.

PI0423 linnatuuli asiakkaat

Kommelluksiltakaan ei aina vältytä. Seppo muistaa yhä nuorenparin, joka porhalsi hätäisen näköisenä ovesta ja väitti, että heidän autonsa on varastettu.

– Lopulta kävi ilmi, että he olivat vain jättäneet autonsa toiselle puolelle taloa. Sisäänkäyntimme kun ovat toistensa peilikuvat.

VAPAA-AJALLA

”Olen monessa mukana todennäköisesti siksi, etten osaa sanoa ei.”

Seppo Lauer tunnustaa suoraan, että työ on hänelle elämäntapa, joka kulkee usein mukana myös Hämeenlinnassa sijaitsevaan kotiin. Puoliso onkin oppinut, että Sepon työpuhelin voi hyvin pirahtaa iltaisin, mikäli jokin asia huoltoasemalla vaatii hoitamista.

– En minä silti ota työstäni stressiä. Olen tottunut siihen, että olen tietyllä tavalla henkisesti aina töissä. Se on osa minua.

Lauer arvelee, että hän on myös luonteeltaan ihminen, joka kaipaa tekemistä. Hän on aktiivisesti mukana yhdistystoiminnassa ja kuuluu Hämeenlinnan paikalliseen viinikerhoon.

– Nautin siitä, että opin viineistä jatkuvasti uutta ja tapaan ihmisiä.

Kesälomallaan Lauer suuntaa vaimonsa kanssa Vesilahdella sijaitsevalle mökille, jonne pääsee veneilemään suoraan Hämeenlinnan kotirannasta.

– Mökillä viihdyn parhaiten metsähommissa. Halkoja hakatessa ja moottorisahan varressa saa ajatukset kummasti muualle.

linnatuuli kirjasto

Kuka

Seppo Lauer, 57. Kauppiaana vuodesta 2009.

KAUPPA

Neste K Linnatuuli Janakkalassa, Helsinki–Tampere-moottoritien varrella, ja Neste K Idänpään autopesula Hämeenlinnassa.

ASUINPAIKKA

Hämeenlinna

PERHE

Puoliso ja kaksi aikuista lasta. Yksi lapsenlapsi.

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 04/2023

Lue lisää kauppiastarinoita:

JULKAISTU   28.3.2023TEKSTI   Sanna WalleniusKUVAT   Timi Kuosmanen ja K-Ryhmä

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?