Niksi-Pirkka sticker

K-Market Särän kauppias Kalle Kouvo on koko kylän sometähti

Kalle Kouvo isännöi Lemillä K-kauppaa jo kolmannessa polvessa. Nuori kauppias keksii kyläläisille tempauksia eikä pelkää itsekään heittäytymistä.

POLKUNI KAUPPIAAKSI

”Tiedän olevani nuoren näköinen. Moni luulee minua yhä kesätyöntekijäksi.”

K-Market Särän asiakkaat kutsuivat Kalle Kouvoa pikkukauppiaaksi jo 1990-luvulla, sillä kouluikäinen Kalle vietti paljon aikaa liikkeessä. Kauppatyö kulkee Kouvoilla suvussa: Kallen isoisä Paavo Kouvo perusti kaupan Lemille vuonna 1958, ja isä Juha Kouvo jatkoi samalla alalla.

– Kauppa oli minulle lapsena kuin toinen koti. Lajittelimme siskoni kanssa pulloja pullonpalautuksessa tai pelasimme takahuoneessa korttia.

K-kauppiasvalmennukseen Kouvo haki jo kaksikymppisenä, mutta ensimmäisellä kerralla ovet eivät vielä auenneet. Tie vei tuolloin YK:n rauhanturvaajaksi Libanoniin, jossa taistelupelastaja ilahdutti joukkuetovereita pitämällä kioskia.

– Minulla oli tuvassa pieni jääkaappi, josta myin virvokkeita. Se oli tapani lievittää koti-ikävää.

Kalle Kouvo-isoisa

Kuvauspäivänä kaupassa asioi myös Kallen isoisä Paavo Kouvo, joka oli suvun ensimmäinen kauppias.

PARHAAT IDEANI

”TikTok on hyvä markkinointikanava, jos sinne postaa muutakin kuin videoita tarjousjauhelihasta.”

Pienten kylien hiipuminen huolestuttaa Kalle Kouvoa. Kauppiaana hän on halunnut alusta saakka vaikuttaa siihen, että vajaan kolmen tuhannen asukkaan kotikunta pysyy elävänä.

Vuonna 2021 Kouvo järjesti Lemillä kesäjahdin, joka sai jatkoa pääsiäismunajahdista. Tempauksissa kylälle piilotettiin satoja lipukkeita, joiden löytäjät saivat lunastaa K-Market Särästä tuote- ja lahjakortteja, ja jopa sähköskootterin.

– On ollut hauska saada koko kylä liikkumaan. Kaikenikäiset ihmiset ovat etsineet palkintoja pitkin kylää niin, että pusikot vain heiluvat.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kaakkois-Suomen piiri palkitsikin Kalle Kouvon vuonna 2021 Vuoden teko -tunnustuksella kiitoksena lapsiperheiden eteen tehdystä työstä.

Kaupan tempauksista Kouvo kertoo somekanavilla, kuten TikTokissa, jossa Kauppiaskalle -tilillä on yli 9 000 seuraajaa. Somejulkisuus ajaa Kouvon välillä hämmentäviin tilanteisiin, kun ihmiset tunnistavat kauppiaan ja pyytävät päästä samaan kuvaan.

– Aluksi en tykännyt esiintyä kasvoillani somessa, mutta nyt tuohonkin on jo tottunut. Itseään ei pidä ottaa liian vakavasti.

Kalle Kouvo-some

MINÄ TYÖNANTAJANA

”Toivon, että osaan olla pomona reilu tyyppi, jonka kanssa on kiva tehdä töitä.”

K-Market Särässä on kuusi työntekijää, mutta kesäsesonkina henkilökunta reilusti tuplaantuu. Kalle Kouvo kehuu omaa tiimiään kuin suureksi perheeksi, jossa on tilaa kaikenikäisille tekijöille ja erilaisille mielipiteille.

– Minuun on suhtauduttu kauppiaana alusta asti hyvin, vaikka monet varmasti muistavat minut yhä hampaattomana pikkupoikana, joka ryysti pillimehua tuolla kaupan nurkassa.

Kauppiaana Kalle Kouvo antaakin nuorille mielellään mahdollisuuden tutustua kaupan alaan kesätöissä.

– Haluan, että jokainen tulokas saa meillä laajan työkokemuksen, sillä tiedän, että kaupan alan monipuolisilla töillä on kova painoarvo myös työmarkkinoilla.

Yhteishenkeä Kouvo pitää töissä yllä järjestämällä myös henkilökunnalle mukavia yllätyksiä. Oman tiimin kanssa on käyty ravintolaillallisella, ja onpa kaupan tiloissa pidetty tanssikurssejakin sulkemisajan jälkeen.

– Kaikki lähti oikeastaan siitä, että halusin oppia itse tanssimaan paritansseja, valssia ja foksia, joten pyysin ammattilaista opettamaan. Raivasimme kaupassa vähän kalusteita tieltä niin, että täällä mahtui pyörähtelemään.

Kalle Kouvo-leipa Pette Nousiainen (oik.) on kaupan uusimpia työntekijöitä.

ASIAKKAANI

”Kun kirkonkellot soivat lauantaina kuudelta, meidän kauppa menee kiinni.”

Isoisä on kertonut Kallelle, millaista kauppatyö oli 1950-luvulla. Liikkeellä oli tuolloin kokoa vain 24 neliötä ja myynnissä oli lähinnä kahvia ja jauhoja. Lihoja ei vielä pakattu vakuumiin, ja hedelmätkin tulivat myyntiin vasta myöhemmin.

– Nyt pientenkin kauppojen valikoima on valtava ja asiakkaat lähettävät somekanavien kautta toiveita uusista tuotteista. Paikallisuus on kova juttu. Meilläkin on myynnissä esimerkiksi lähileipomon ohrarieskaa ja oman alueen mansikoita ja kaaleja.

K-Market Särässä käy paljon lapsiperheitä, eläkeläisiä ja kesäisin lähiseudun mökkiläisiä. Elintarvikkeiden lisäksi Kouvo on halunnut pitää myynnissä myös monipuolisesti käyttötavaraa: uimavarusteita, lippalakkeja, leluja, työkaluja, pienkonebensaa ja jopa airsoft-aseita.

– Kuuntelen asiakkaita ja pohdin paljon, mihin suuntaan kauppaa kehitän. Täällä on paljon airsoft-harrastajia, joten ajattelin kokeilumielessä testata airsoft-varusteiden myyntiä. Tiedän myös, että esimerkiksi sushi on myyntihitti isojen asutuskeskusten kaupoissa, mutta meillä se ei vetäisi. Pizzauunia olen kyllä harkinnut.

Henkilökohtaisen palvelun voimaan Kouvo sen sijaan uskoo. Hän pakkaa välillä kassalla ostoksia tai kantaa iäkkäämpien asiakkaiden kassit autoon.

– Moni asiakas kertoo mielellään muistojaan isästäni ja isoisästäni. Kauppiaina olemme kaikki oman aikakautemme tuotteita ja sillä tavoin erilaisia.

Kalle Kouvo-kassalla

VAPAA-AJALLA

”Olen aina tykännyt vauhdikkaista lajeista, armeija-aikana hyppäsin laskuvarjolla.”

Aloillaan oleminen ei ole ikinä sopinut Kalle Kouvolle. Aktiivinen harrastaja on kokeillut ennakkoluulottomasti uusia lajeja ja kuuluu muun muassa Lemin sopimuspalokuntaan.

– Työn vuoksi olen ehtinyt olla nykyään vähemmän mukana palokunnan harjoituksissa ja hälytystehtävissä, mutta haluan pysyä porukassa silti.

Viime vuonna Kouvo yllätti itsensäkin kokeilemalla ratsastusta, jonka suhteen ennakkoluulot murenivat jo ensimmäisellä tallikerralla Tervahaudan tilalla. Uudesta harrastuksesta syntyi myös videoita, jotka hän julkaisi KauppiasKalle-tilillään YouTubessa.

– Enää ei tulisi mieleenkään väittää, ettei ratsastaminen ole urheilua. En ikinä unohda, kun hevonen lähti laukkaamaan jäisellä metsätiellä. Kat-soin urheilukellosta jälkikäteen, että vauhtia oli parhaimmillaan 65 kilometriä tunnissa. Kyllä siinä saa töitä tehdä, että pysyy kyydissä ja mukana hevosen rytmissä.

Kouvo sanookin, että ratsastus on kasvattanut entisestään hänen kunnioitustaan eläimiä kohtaan.

Kalle Kouvo-ratsastus

MINUN PIENI SUURI TEKONI

”En halua olla etäinen kauppias, vaan kohdata oikeasti kaikenikäisiä kyläläisiä. Kävin Lemin nuorisotalolla pelaamassa biljardia nuorten kanssa. Lupasin, että se, joka päihittää minut, voittaa karkkia.”

KAUPPIAAN TOP 5 -VINKIT

SÄÄSTÖVINKKINI K-Menu-tuotteita suosimalla ostoskori halpenee.

PAIKALLINEN HELMI Lampaasta ja perunasta valmistettu särä on peri-neruoka, jota voi maistaa Lemin kotiseutuyhdistyksen museolla tai Särä-pirtti Kippurasarvessa.

NEUVO SUJUVAAN RUOKAHUOLTOON Älä osta jääkaappia liian täyteen. Käy kaupassa sitä mukaa, kun
entiset on syöty.

VINKKI KAUPASSA KÄYNTIIN Ota ostoskärryt tai -kori, äläkä yritä kantaa ostoksia sylissäsi. Sanon tämän myös itselleni.

SUOSIKKINI PIRKKA-TUOTTEISTA Pensasmustikat sekä viinirypäleet.

KUKA

Kalle Kouvo, 28, kauppiaana vuodesta 2020

KAUPPA

K-Market Särä Lemillä Etelä-Karjalassa. Kauppa palkittiin Vuoden 2022 Kaakkois-Suomen parhaana K-Marketina.

ASUINPAIKKA

Lemi

PERHE

Tyttöystävä

Lue lisää kauppiastarinoita:

JULKAISTU   31.5.2023TEKSTI   Sanna WalleniusKUVAT   Hannes Paananen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?