Niksi-Pirkka sticker

K-kauppias Saku Vätti viihtyy niin pellolla kuin kassalla

Säkylässä sukutilaa pyörittävän K-kauppias Saku Vätin itsekasvatettuja herneitä saattaa löytyä myös Pirkka-pakastehernepusseista.

POLKUNI KAUPPIAAKSI

”En viihdy kauluspaidassa. Mieluummin kuuraan kontallani kaupan lattioita.”

Kun viljelijä hieroo Saku Vätin kanssa kauppaa perunoista, yhteinen kieli löytyy nopeasti.

– Rohkaisen alkutuottajia pyytämään sellaista hintaa, että he saavat työlleen vastinetta.

Saku tietää, mistä puhuu, sillä hänen suvullaan on ollut maatila Säkylässä 1600-luvulta saakka. Saku viljelee vaimonsa Tiitu Vätin ja perheensä kanssa tilalla ohraa, vehnää, sokerijuurikasta ja hernettä, josta osa päätyy Pirkka-merkin pakastehernepusseihinkin.

K-kauppias herneet

– Sää määrittää työtäni sekä kauppiaana että maanviljelijänä. Kun keväällä tulee poutajakso, olen kylvöhommissa. Pystyn ennakoimaan myös tuotteiden menekin kaupassa sääennusteesta. Tuplarooliinsa Saku kasvoi jo pikkupoikana.

– Olen elänyt maatilan arkea 1-vuotiaasta asti, mutta leikeissäni oli aina mukana myös kassakone.

PARHAAT IDEANI

”Yhä useammalla asiakkaalla on erikoisruokavalio. Se pitää huomioida.”

Kukapa ei tykkäisi donitseista, Saku ja Tiitu Vätti tuumivat alkuvuodesta ja päättivät kokeilla kaupassa perjantaisin överidonitsipäivää. Munkkirinkilät saivat ylleen herkkukuorrutteita karkeilla ja kekseillä höystettynä. Satoja donitseja matkasi makeannälkäisten porilaisten suihin.

Pian kauppiaspari sai asiakkailtaan toisenlaisen toiveen: donitseja haluttiin myös gluteenittomana versiona.

– Kun ilmoitimme gluteenittomasta överidonitsipäivästä, meille tuli heti parisataa ennakkovarausta. Myyntipäivänä jono ulottui hedelmä- ja vihannesosastolle asti, ja myimme donitsit hetkessä loppuun, Saku muistelee.

K-kauppias overidonitsit

Kauppiaspari lupasi, että seuraavalla kerralla herkut eivät lopu kesken. Saku tilasi paikalliselta leipomolta tuhat gluteenitonta donitsia, joiden joukossa oli myös maidottomia versioita.

– Eräs asiakkaamme totesi suorastaan liikuttuneensa siitä, että olimme järjestäneet niin hyvän valikoiman hänellekin. Palautteesta tuli hyvä mieli.

Vaikka suurin osa isosta donitsierästä kävi kaupaksi, myymättä jääneillä Vätit pystyivät ilahduttamaan vielä Satasairaalan henkilökuntaakin.

MINÄ TYÖNANTAJANA

”Olemme käyneet porukalla katsomassa standupia ja risteilemässä.”

Sakulla oli lapsena paljon leikkikavereita, sillä vanhemmat toimivat sijaisperheenä tukea kaivanneille lapsille ja nuorille.

– Opin jo pikkupoikana, että ihmisillä voi olla erilaiset lähtökohdat elämään. Olen nähnyt vierestä, että rankastakin lapsuudesta voi selvitä. Tuo kokemus on vaikuttanut minuun myös työnantajana.

Saku haluaa antaa mahdollisuuden myös niille, joiden työnhaku tyssää yleensä poikkeavaan taustaan.

– Ihmisillä on liikaa ennakkoluuloja. Siksi ilahduin esimerkiksi Ylen Kirjolla-sarjasta, joka on tehnyt autismia tutuksi.

K-kauppias kahvitauko

Vätti muistuttaa, että kauppa tarjoaa onnistumisen elämyksiä kaikenlaisille osaajille.

– Meillä tehdään töitä tiimeissä ja viljellään aika hurttiakin porilaista huumoria. Ja jos jokin painaa mieltä, se sanotaan suoraan sen sijaan, että asioita vatvottaisiin selän takana.

Mutta millaista on tehdä töitä oman puolison kanssa?

– Työnjako toimii vuosi vuodelta paremmin, mutta onhan se ikuinen kehitysprosessi. Voisimme jakaa vastuita vielä tasaisemmin, ja erityisesti minun pitäisi ymmärtää, ettei kaikkia lankoja tarvitse pitää omissa käsissä, Saku kertoo.

ASIAKKAANI

”Kauppiaan tärkein tehtävä on olla helposti lähestyttävä."

Perisuomalainen vaatimattomuus on tullut Sakulle tutuksi. Kun kauppias on rohkaissut asiakkaitaan kertomaan toiveitaan Ruokaporin valikoimien suhteen, moni on aluksi kainostellut.

– Kun asiakas sanoo, ettei minun takiani tarvitse tätä tilata, sanon aina, että otan tuotteen valikoimiin mielelläni, sillä sitä samaa voi kaivata moni muukin. Tavoitteenamme on olla kauppa, joka toteuttaa asiakkaiden toiveita nopeiten. Pystyn tekemään tilauksen vaikka samantien kännykästä, Saku kertoo.

K-kauppias tomaatit

Pyörittäessään edellistä kauppaansa Raumalla Saku muistaa kerran saaneensa toiveen, jossa asiakas halusi ostaa postilaatikon.

– Kävin hakemassa sen erikseen Rauman K-Raudasta ja kuljetin vanhemman herrasmiehen kotiin. Se oli minulle pieni vaiva ja asiakkaalle iso ilo.

Ruokaporin asiakaskunta on laaja, sillä Porin Herralahdessa sijaitsevaa kauppaa ympäröivät kerrostalojen lisäksi isot yritykset ja teollisuusalue.

– Kaupan vieressä on myös ruoka-avun jakelupiste, jonne toimitamme säännöllisesti hävikkituotteita. Alati pitenevät ruokajonot koskettavat.

VAPAA-AJALLA

”Vaimon mielestä onnistun olemaan aina siellä, missä tapahtuu.”

Vätin perheessä eletään vauhdikasta arkea urheilevien lasten kanssa. Saku on valmentanut seitsemän vuotta salibandyjunioreiden joukkuetta, jossa oma poikakin pelaa. Hän seurasi myös tiiviisti tyttären pesäpallo- ja lentopalloharrastuksia.

– Teinien kanssa tulee oltua väkisinkin kartalla siitä, mikä ilmiö milloinkin on hitti. Ja usein palautekin on välitön: saan kuulla heti noloista somepäivityksistäni , Saku sanoo huvittuneena.

K-kauppias vapaa aika

Jos sienestäjä eksyy metsässä Porin alueella, etsintähälytys tavoittaa usein myös Sakun, sillä hän on mukana Vapaaehtoisen pelastuspalvelun toiminnassa. Laajimmillaan mukana etsinnöissä voi olla satoja ihmisiä Rajavartiolaitosta ja poliisia myöten.

Joskus operaatio on kestänyt koko yön niin, että Saku on mennyt töihin vain vajaan parin tunnin yöunilla.

– Se on pieni hinta omaisten hätään verrattuna. Parhaita hetkiä ovatkin ne, kun onnistumme löytämään kadonneen ihmisen.

MINUN PIENI SUURI TEKONI

”Meillä on kauppiaan happy hour joka päivä. Tarjoamme asiakkaille ilmaiset kahvit arkiaamuisin ja lauantaisin klo 7–8, ja sunnuntaisin klo 9–10. On ollut kiva huomata, että kaupasta on tullut monelle paikkakuntalaiselle tärkeä kohtaamispaikka.”

K-kauppias kauppa

KUKA

Saku Vätti, 37, ja puoliso Tiitu Vätti, 35, ovat olleet kauppiaina vuodesta 2015.

KAUPPA

K-Supermarket Ruokapori Porissa vuodesta 2021.

ASUINPAIKKA

Oma maatila Säkylässä.

PERHE

Puoliso Tiitu, 14-vuotias poika, 15-vuotias tytär ja kaksi koiraa.


KAUPPIAAN TOP 5 -VINKIT

SÄÄSTÖVINKKINI Suunnittele viikon ruokalista valmiiksi ja valmista isompi satsi ruokaa kerralla. Näin vältyt heräteostoilta.

PAIKALLINEN HELMI Yyterissä on Suomen upein hiekkaranta, joka on kaunis myös syksyllä.

NEUVO SUJUVAAN RUOKAHUOLTOON Lataa puhelimeen K-Ruoka-sovellus, niin saat vinkkejä hyvistä resepteistä ja tarjouksista.

SUOSIKKINI PIRKKA-TUOTTEISTA Pirkan pakasteherneet, tietysti.

VINKKI KAUPASSA KÄYNTIIN Hyödynnä tavallisten kauppareissujen lisäksi K-Ruoan verkkokauppaa. Se säästää aikaa kiireisinä viikkoina.

JULKAISTU   29.8.2023TEKSTI   Sanna WalleniusKUVAT   Mikael Leppäniemi ja Saku Vätti

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?