Niksi-Pirkka sticker

K-kauppias Jenni Härmä hyppäsi neljässä vuodessa kulmakaupasta hypermarketin puikkoihin

K-Citymarket Raahen kauppias Jenni Härmä ei pelkää tarttua haasteisiin, vaikka välillä vauhti ja vastuu ovat hirvittäneet. Millainen Jennin matka kauppiaaksi on ollut?

POLKUNI KAUPPIAAKSI

”Täytin kolmekymmentä ja hyppäsin ison K-Citymarketin puikkoihin.”

Raahen K-Citymarketin valtava remontti oli vielä kesken, kun Jenni Härmä aloitti yhdessä puolisonsa Tomi Pääkön kanssa sen kauppiaina viime vuoden keväällä. On harvinaista, että kauppias vaihtuu kesken näin ison remontin. Alku oli haastava, mutta opetti paljon.

– Voisin esittää coolia, mutta kyllä välillä on hirvittänyt. Ensimmäisissä urakoitsijapalavereissa en edes tiennyt, keitä kaikki ihmiset siellä olivat. Nyt voisin rakentaa vaikka oman kaupan, Jenni naurahtaa.

Ensimmäiseen kauppaansa Sievin K-Market Muttiin Jenni lähti yhdessä Tomin kanssa ollessaan 26-vuotias.

– Tomi työskenteli palomiehenä, mutta innostui kauppiuudesta, kun aloitin kauppiasvalmennuksen. Ryhdyimmekin sitten kauppiaiksi yhdessä.

PI10 23 kauppias Jenni Harma2

PARHAAT IDEANI

”Menestykseen ei tarvita mitään sirkustemppuja.”

Jennin ideologiaan kuuluu, että riskejä kannattaa ottaa järkevien rajojen puitteissa. Kuten esimerkiksi silloin, kun K-Citymarketin palvelutiskin remontti viivästyi koronan aiheuttamien hankaluuksien takia. Tuoreen kauppiaan piti tehdä päätös, avataanko tiski keskeneräisenä vai siirretäänkö sen avajaispäivää. Siirtämisen riskinä oli se, että asiakkaat saattaisivat jo hermostua odottamiseen.

– Päätimme, että palvelutiski avataan kuitenkin vasta, kun kaikki on täysin valmista. Onneksi asiakkaat malttoivat odottaa ja suhtautuivat parin viikon aikataulun venymiseen ihanan ymmärtäväisesti.

PI10 23 kauppias Jenni Harma5

Kaupalla on oma savustamo, jonka hittituotteita ovat savustetut tai aurajuustolla maustetut lohifileet. Uudistettu lounasravintola on asiakkaiden kaupungin parhaaksi kehuma.

– Satsasimme kahvilaan ja keittiöön palkkaamalla lisää henkilökuntaa ja kokin vetämään keittiötiimiä. Pääkokkimme ja hänen tiiminsä ovat intohimoisia ruoanlaittajia, mikä näkyy myös ravintolan joka päivä vaihtuvissa lounaslistoissa.

MINÄ TYÖNANTAJANA

”Moni varmaan mietti, että mikä Jenni sieltä nyt tulee tänne päsmäröimään.”

Jennin työmatka Oulusta Raaheen kestää noin tunnin. Sinä aikana ehtii menomatkalla virittäytyä uuteen päivään, ja kotimatkalla hieman hengähtää. Kaupalle saavuttuaan Jenni kiertää myymälän läpi ja käy tervehtimässä kaikkia.

Alussa kolmekymppinen kauppias herätti joidenkin työntekijöiden ja vanhempien asiakkaiden keskuudessa hämmästystä. Kaupalla pisimpään työskennelleet osastovastaavat ovat aloittaneet vuonna 1999, jolloin Jenni on ollut 7-vuotias.

– Kävin heti alkuun keskustelut osastovastaavien kanssa, että jeesaan, jos on tarvetta, mutta muuten luotan heidän ammattitaitoonsa. Heillä on paras tuntuma siihen, kuinka monta kinkkua tai mansikkalaatikkoa kannattaa tilata.

PI10 23 kauppias Jenni Harma4

Henkilöstöjohtaminen on Jennin intohimo. Johdettavien määrä onkin kasvanut nopealla tahdilla K-Marketin neljästä työntekijästä nykyisen K-Citymarketin 32:een. Tärkein oppi on ollut ymmärtää, että jokaista ihmistä johdetaan eri tavalla.

Kun homma toimii, ei tarvitse pingottaa. Toisinaan Jenni tulee tarkoituksella töihin verkkareissa, vaikka viikkailemaan pahvilaatikoita varaston puolelle.

– Välillä on hyvä irrottautua kauppiuudesta ja olla ihan Jenni vaan muiden joukossa.

ASIAKKAANI

”Joskus unohtunutta kurkkua on viety asiakkaalle pitkiäkin matkoja.”

Kaupan isot uudistukset, kuten lounasravintolan ruokalistan uusiminen, hieman arveluttivat aluksi niin henkilökuntaa kuin asiakkaitakin.

– Aika paljon kuulimme, että ei meillä Raahessa tuommoinen erikoinen ruoka mene kaupaksi.

Uusi menu wrappeineen ja wokkeineen kuitenkin sulatti raahelaisten sydämet ja laajensi kaupan asiakaskuntaa nuorempaan suuntaan. Nyt Raahessakin syödään tulista härkänuudelia lounaaksi. PI10 23 kauppias Jenni Harma3 Hauskin muisto kauppiasuralta liittyy Jennin kauppiuuden alkumetreihin, kun asiakas oli tilannut ison määrän porsaan ulkofilettä juhlia varten. Lihan piti olla miedosti suolattu, mutta se saapuikin vahingossa suolaamattomana.

– Asiakas soitti kysyen, että mitä nyt tehdään. Juhlat olivat tietysti jo seuraavana päivänä.

Onneksi kaupalla oli suolaus- ja marinointineula, jolla lihaan pystyi ruiskuttamaan suolaliuosta. Jenni selvitti liuoksen ohjeen ja soitti asiakkaalle, että tee tämä valmiiksi, olen puolen tunnin päästä siellä.

– Kävin sitten iltamyöhään hänen luonaan suolaamassa lihat ja niistä tuli asiakkaan mukaan lopulta oikein hyvät.

Vapaa-ajalla

”Tanssin, lumilautailen ja seuraan innokkaasti kaikkia pallolajeja.”

Urheilu on aina ollut Jennille henkireikä lapsesta saakka. Liikkuessa pää tuulettuu.

– Viimeiseen viiteen vuoteen on mahtunut tosi stressaaviakin ajanjaksoja, kuten uudessa kaupassa kesken remontin aloittaminen, joten on hyvä osata irrottaa ajatukset työstä.

PI10 23 kauppias Jenni Harma6

Monet työjutut seuraavat väkisinkin puheissa kotiin asti, ja iltaisin Jenni usein hoitaa vielä paperihommia tietokoneen ääressä. Tiukka työnjako on auttanut siihen, ettei asioita hoideta ristiin. Jenni hoitaa hallintoa ja johtaa henkilöstöä, Tomin vastuut ovat enemmän myymälän puolella. Toisen töihin ei kysymättä puututa.

– Pelisäännöt yhdessä tekemiseen ovat muotoutuneet välillä tiukkojenkin keskustelujen kautta. Parasta yhteisessä kauppiuudessa on se, että toinen tajuaa koko systeemin. On tärkeää, että molemmilla on omat luottokollegat, mutta oman kauppamme asiat ja kokonaisuuden ymmärrämme vain me kaksi.

MINUN PIENI SUURI TEKONI

”Liikunta on minulle tärkeää, joten tuen mielelläni paikallisia urheiluseuroja. Viimeksi lahjoitimme jalkapallojunioreille matkaeväät pelireissulle.”

PI10 23 kauppias KCM Raahe

KUKA

Jenni Härmä, 31, kauppias vuodesta 2018.

KAUPPA

K-Citymarket Raahe vuodesta 2022.

ASUINPAIKKA

Oulu.

PERHE

Kauppiaspuoliso Tomi Pääkkö, 32.


KAUPPIAAN TOP 5 -VINKIT

SÄÄSTÖVINKKINI Kilohintojen vertailu. Osta isompi pakkaus ja laita osa pakkaseen.

PAIKALLINEN HELMI Lähituottajistamme suosikkejani ovat Arvolan puutarha ja Piehingin kala.

NEUVO SUJUVAAN RUOKAHUOLTOON Nappaa päivän ateria mukaan kaupan lounasravintolasta ruokaostosten yhteydessä.

SUOSIKKINI PIRKKA-TUOTTEISTA Pirkka salaattijuustokuutiot öljyssä. Teen usein broileripastaa, johon tulee juustokuutioiden lisäksi pinaattia.

VINKKI KAUPASSA KÄYNTIIN Syysloman mökkireissu helpottuu, kun tilaat ruoat matkan varrella olevasta kaupasta valmiiksi noudettavaksi.

Lue lisää:

JULKAISTU   30.9.2023TEKSTI   Anna PoveniusKUVAT   Vesa Ranta

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?