Niksi-Pirkka sticker

“Asiakas ilmoitti haluavansa soppatykin, ja sellaisen hän myös sai” 

Miten Heiskasen veljekset hoitavat kuutta K-Rautaa Itä-Suomessa? Savolaisella huumorilla on ainakin osansa siinä. 

POLKUNI KAUPPIAAKSI

”Hyppäsin työelämään suoraan peruskoulusta.”

Harri Heiskanen tiesi nuorena aina, mitä oli ohjelmassa koulun jälkeen. Vieremän peruskoulusta oli vain parin sadan metrin matka K-Rautaan, jota vanhemmat Anja ja Reino Heiskanen pyörittivät. Kaupassa tarvittiin Harrin ja isoveli Arton apua päivittäin.

– En silti muista, että töihin meno olisi koskaan harmittanut.

Yrittäjäelämän toinen puoli tuli tutuksi 1990- luvun lamavuosina, jolloin Heiskasten perheyrityskin kärsi kalliista valuuttalainoista.

PI424 Kauppiaan tarina2

– Ne olivat kovia vuosia, mutta opettivat myös nöyryyttä. Yleensä asioilla on tapana järjestyä. On vain uskottava itseensä ja tehtävä paljon töitä.

Sinnikkyys on kuljettanut Harria kauppiaana jo 26 vuotta.

– Se on äidin ja isän ansiota. Olemme saaneet tehdä Arton kanssa omat ratkaisumme, mutta meitä on aina tuettu.

PARHAAT IDEANI

”Hulluiltakin tuntuvia ideoita kannattaa kokeilla.”

Muutama vuosi sitten asiakas tiedusteli, voisiko Suonenjoen K-Rauta ottaa myyntiin hiihtotarvikkeita. Harri halusi toteuttaa toiveen ja alkoi pohtia samalla muidenkin harrastusvälineiden myyntiä.

Nykyään Suonenjoen liikkeessä onkin suksia, monoja, pesäpalloja ja kalastustarvikkeita. Virveleitä, kalaverkkoja ja uistimia on hankittu myös Kiuruveden K-Rautaan.

Tällä hetkellä Harri kertoo pohtivansa, pitäisikö testata kodinkoneiden myyntiä Varkauden K-Raudassa. Sitäkin on toivottu.

PI424 Kauppiaan tarina4

– Haluamme vaikuttaa omalta osaltamme siihen, että maaseutukuntien asukkaat löytäisivät mahdollisimman paljon palveluita kotiensa läheltä. Nyt tilanne Savossa on se, että monia erikoisliikkeitä on kuollut ja ihmiset joutuvat ajamaan isompiin kaupunkeihin hankintojen perässä, Harri sanoo.

Jatkuvaa uudistumista kauppiaan työ maaseudulla vaatiikin, sillä käynnissä on iso rakennemuutos.

– Kun äiti ja isä olivat rautakauppiaita 1980-luvulla, valtaosa asiakkaista oli vielä maanviljelijöitä. Nykyään monia tiloja on jouduttu lopettamaan, joten asiakkaiden tarpeetkin ovat erilaisia.

MINÄ TYÖNANTAJANA

”Toivon, että osaan olla rehti ja luotettava pomo.”

Harri tunnistaa nopeasti, milloin uudessa työntekijässä on potentiaalia. Niin kävi myös erään varastotyöntekijän kanssa, joka päätyi kesätöihin myymälän puolelle.

– Kun tutkin myyntitilastojamme kesän lopuksi, luulin ensin, että luvuissa on joku virhe. Sitten selvisi, että uusi myyjämme oli oikeasti tehnyt huikeaa tulosta.

Kyseinen myyjä oli Tommi Rossi, joka työskentelee nykyään Harrin ja Arton rinnalla kauppiaana.

PI424 Kauppiaan tarina5

Kaikkiaan kuudessa K-Raudassa on 53 työntekijää, joita yhdistää Harrin mukaan ensiluokkainen palvelualttius. Kauppias ei halua, että asiakkaat turhautuvat etsiessään myyjää tyhjillä käytävillä.

– Lanseerasimme töissä ajatuksen joo-myynnistä. Se tarkoittaa, että mitä tahansa asiakas kysyykin, me vastaamme kyllä ja autamme. Siksi firmamme nimikin on JooRauta Oy.

Vaikka kuuden myymälän välillä sukkuloiminen vaatii kauppiailta tarkkaa kalenteripeliä, arki sujuu yllättävän hyvin. Onnistuneen työilmapiirin tärkein ainesosa on hurtti huumori.

– Meidän myymälöissä nauru raikaa. Välillä jopa siinä määrin, että joudumme hillitsemään itseämme ja muistuttamaan, että hölmöimmät jutut kannattaa jättää takahuoneeseen.

ASIAKKAANI

”Ensin asiakkaiksi tulevat vanhemmat ja sitten heidän lapsensa.”

Jos rautakauppojen kassajonoissa seisoi vielä 1980–90-luvuilla pääasiassa miehiä, nykyään asiakaskunnasta suuri osa on naisia. Harri on pannut ilahtuneena merkille, että kädentaitajien määrä on kasvussa ja kaikenikäiset suomalaiset ovat kiinnostuneita kodin kunnostamisesta.

– Kynnys rautakauppaan tulemiselle on madaltunut. Meillä käy nykyään paljon asiakkaita, jotka kaipaavat opastusta vaikka maalauksessa eivätkä pelkää kysyä apua myyjiltä.

PI424 Kauppiaan tarina6

Kesän lähestyminen näkyy suoraan myyntitilastoissa. Viimeistään huhti-toukokuussa asiakkaat parveilevat puutarhaosastolla tai etsivät puutavaraa uutta terassia varten.

– Mutta onhan tämä suhdanneherkkä ala. Kun asuntolainojen korot nousivat viime vuonna, moni lykkäsi remonttien aloittamista. Nyt asiakkaat haluavat taas selvästi satsata kotiin.

Innostus näkyy myös työvälineiden myynnissä. Harri kertoo, että varsinkin akkukäyttöisten työkalujen valikoima ja kysyntä on kasvanut.

– Tosin kyllä täällä saa varautua kaikkeen. Kerran asiakas tupsahti liikkeeseen ja ilmoitti, että hän haluaisi ostaa soppatykin. Ja mehän sellaisen hänelle järjestimme.

VAPAA-AJALLA

”Viihdyn Lapissa ja haluaisin viettää siellä enemmänkin aikaa.”

Kun perhe täydentyi kymmenen vuotta sitten kaksostytöillä, Harri muutti tietoisesti viikkorytmiään ja raivasi viikonloppunsa vapaiksi. Suunnitelma onkin pitänyt, mutta arkipäivisin työ vie miestä.

– Mutta en minä valita. Itse olen tämän elämäntavan valinnut, Harri miettii.

PI424 Kauppiaan tarina7

Kauppias on huomannut, että kiireisinä viikkoina ensimmäisenä kärsivät yleensä omat liikuntaharrastukset, kuten kävely- ja hiihtolenkit.

– Saunasta en silti tingi. Se lämpenee meillä päivittäin. Muuta ohjelmaa en kaipaakaan: parasta on olla vain oman perheen kanssa. Jos Harrin unelma toteutuu, hän rakennuttaa vielä jonakin päivänä oman mökin Lappiin. Saariselästä on tullut tärkeä tukikohta, jossa viisihenkinen perhe pyrkii lomailemaan kerran, pari vuodessa. Saariselässä Harria viehättää luonnon kauneus ja rauha. Pohjoisen tuntureilla on lupa olla omissa oloissa.

MINUN PIENI SUURI TEKONI

PI424 Kauppiaan tekstinosto

KAUPPIAAN TOP 5 -VINKIT

SÄÄSTÖVINKKINI Nyt kannattaa remontoida kotia. Tekijöitä on saatavilla ja materiaalien hinnat ovat asettuneet.

PAIKALLINEN HELMI Lintharjun ulkoilualueella Suonenjoella on upeat patikointi-, pyöräily ja hiihtoreitit.

VINKKI KODIN KUNNOSTUKSEEN K-Rauta.fi-sivustolta löytyy inspiraatiota ja vinkkejä. Pienelläkin rahalla saa yllättävän helposti uutta ilmettä kotiin.

SUOSIKKINI CELLO-TUOTTEISTA 40 litran Cello- puutarhamulta.

VINKKI KAUPASSA KÄYNTIIN Hyödynnä myyjien osaamista. Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan.

KUKA

Harri Heiskanen, 48. Kauppiaana vuodesta 1998.

KAUPPA

K-Raudat Lapinlahti, Suonenjoki, Kiuruvesi, Vieremä, Leppävirta ja Varkaus, joita Harri johtaa yhdessä Arto Heiskasen ja Tommi Rossin kanssa. Lapinlahden liike palkittiin vuoden 2022 K-Rautana.

ASUINPAIKKA

Suonenjoki.

PERHE

Vaimo, 13-vuotias tytär ja 10-vuotiaat kaksostyttäret.

Tutustu kauppiaskoulutuksiin:

K-kauppiaaksi

Lue lisää:

JULKAISTU   24.3.2024TEKSTI   Sanna WalleniusKUVAT   Matias Honkamaa

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)