PI0116 urheiluvaatteiden hoito Elina Simonen

Näin hoidat treenivaatteesi oikein

Nyt treenataan ja sitten pestään! Opettele hoitamaan teknisiä tekstiilejä oikein, niin niihin sijoittaminen kannattaa.

Pese tekniset tekstiilit heti

Nyrkkisääntö on pestä tekniset urheiluvaatteet joka käytön jälkeen. Kun lika pääsee tukkimaan vaatteiden huokoset, ne eivät enää siirrä hikeä pois iholta eivätkä pidä ihoa kuivana.

Hien bakteerit myös kasvavat teknisissä materiaaleissa paremmin kuin puuvillassa. Pesuväliin vaikuttaa tietysti myös hikoilun määrä ja se, onko vaate suoraan ihoa vasten.

Toki jatkuvat pesut kuluttavat urheiluvaatteita, mutta vaakakupissa painaa myös se, etteivät hiki ja lika pääse pinttymään vaatteeseen ja että vaate säilyttää teknisen toimivuutensa.

Nestemäisyys on valttia

Lyhyt ja hellävarainen pesuohjelma kuluttaa sporttivaatteita vähiten. Joissakin pesukoneissa on jopa erillinen ohjelma urheiluvaatteille.

Pesuaineista paras on valkaisuaineeton ja nestemäinen, sillä se sekä liukenee että huuhtoutuu parhaiten. Erityiset urheiluvaatteiden pesuun tarkoitetut pesuaineet ovat turvallinen valinta, mutta saman asian ajaa matalissa lämpötiloissa toimiva ja tekokuiduille sopiva nestemäinen pesuaine.

Älä yliannostele pesuainetta, sillä jäämät tukkivat tekstiilin huokoset ja haittaavat sen teknisiä ominaisuuksia. Älä liioin käytä huuhteluainetta, koska sekin tukkii vaatteen huokoset.

Voit pestä tekniset urheiluvaatteet myös käsin ja liottaa niitä ensin hieman, jotta lika irtoaa. Lorauta huuhteluveteen etikkaa hajujen poistamiseksi.

Katse pesuohjeeseen!

Pese tekniset urheiluvaatteet pesuohjelapusta löytyvän lämpötilasuosituksen mukaan.

Usein suositeltu 30 asteen pesulämpötila ei irrota ihon rasvaa ja saa vaatteen pinttymään. Voit kokeilla omalla riskillä korkeampaa, 60 tai jopa 90 asteen, pesulämpötilaa varsinkin, jos vaate pitäisi muuten heittää pois.

Treenivaatteisiin joustavuutta antava elastaani ei kuitenkaan ilahdu siitä, että vaatetta pestään jatkuvasti suositusta lämpimämmässä, vaan menettää napakkuutensa.

JULKAISTU   25.10.2016TEKSTI   Minna JärvenpääKUVAT   Elina Simonen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?