Niksi-Pirkka sticker

Tuotteen takana: Unelmien leipoja

Toni Rantalan mielestä tatuoitujen kokkien supersankariviitta on aika siirtää lempeiden leipurien harteille.

”MUISTAN, KUN MAISTOIN pariisilaisessa Sadaharu Aokin leipomoliikkeessä matcha-leivoksia. Se herätti kiinnostukseni Aasian makuihin leivonnaisissa. On helppoa leipoa tutuista raaka-aineista, mutta tässä olisi haastetta.

Olen tiennyt seitsemänvuotiaasta lähtien, mitä minusta tulee isona. Äitini oli kokki, ja hän kannusti minua alalle. Tein ensin kokin töitä pari vuotta ja nyt olen kondiittorimestari. Teen aina ihan täysillä, ei vain vähän sinnepäin. Leipominen on minulle aina yhtä innostavaa, kuin rakas harrastus. Välillä olen ollut mukana tekemässä oppikirjoja, välillä tv:ssä Koko Suomi leipoo -tuomarina.

Yritän innostaa myös 13- ja 16-vuotiaat lapseni leipomaan. Se ei heitä kiinnosta, molemmat haluavat poliisiksi. Kävin opettelemassa macaronsien, marenkipohjaisten leivonnaisten teon, Pariisissa Laurent Duchênen leipomoliikkeessä ja Ruotsin ykköstyypin Laurent Tasselin opissa. Macarons onkin leipomomme myydyin tuote. Taisimme olla ensimmäisiä Suomessa, jotka valmistivat macaronseja myyntiin.

Macaronsien valmistuksessa haastavin osa on kuori. Onnistumiseen tarvitaan parasta mantelijauhoa, valkuaisia, sopiva ilmankosteus, sekoitusnopeus ja vaivaustyyli. Sen oppii, kun on toistanut sitä satoja kertoja. Klassikkomakuja ovat pistaasi ja vadelma, uusin maku on lakka.

Aiemmin tatuoidut kokit olivat leivonta- ja kokkiohjelmien supersankareita, nyt mukaan mahtuu lempeämpiäkin leipureita. Varsinkin korona-aikana leivonnasta on tullut kova juttu. Tällä hetkellä tehdään artesaanipizzoja ja etsitään Instagramista fantasiakakkujen mallia.

Testaamme koko ajan uusia leivonnaisia, kuten suolaisia kuppikakkuja, joissa on lohta tai poromoussea. Tai vaikka makeita jäätelöhampurilaisia. Syyskuuhun voisi kokeilla tattimacaronsia, johon on saatu maku tattijauhosta.”

Toni Rantalan konditoria pH7:n macaronseja on nyt saatavilla K-ruokakaupoissa 8 kpl/110 g pakkauksissa.

JULKAISTU   31.8.2021TEKSTI   Satu KärkiKUVAT   Vilja Harala

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?