Niksi-Pirkka sticker

Suvi Teräsniska: Sitkeää tekoa

Suvi Teräsniska ei pidä itseään tähtenä vaan tarttuu mielellään itse toimeen. Mitä läheisten kuolemat, pandemia ja aviokriisi ovat opettaneet Suville?

Leikkivasaran tekemä jälki. Ja toinen. Oikeastaan ihan tosi monta. Ja maalissa laikkuja. Kun makaa kipeänä vierashuoneen sohvalla, alkaa kummasti huomata lapsiperheen elämän jälkiä seinissä. Suvi Teräsniskalta, 33, homma ei jäänyt pelkkään katseluun. Kun sairaus oli selätetty, hän alkoi alkuvuodesta irrotella pistorasioita ja verhotankoja.

Sittemmin maalausprojekti laajeni muihinkin huoneisiin perheen Oulussa sijaitsevassa omakotitalossa. Suvin avuksi tuli hänen puolisonsa Simo Aalto, joka tarttui telaan ja maalasi.

– Päässäni muhii ihan liikaa tällaisia ajatuksia. Minun projektistani tuli yhteistä tekemistä, mikä oli tosi kivaa. Enkä olisi kyllä itse ylettänytkään maalaamaan seiniä ylös asti. Kun seinät oli hoidettu, Simo sanoi, että tuo kattokin kaipaisi kyllä vielä kolmannen maalikerroksen, Suvi kertoo nauraen.

PI5 22 Suvi Terasniska 2

Suomen suosituimpiin artisteihin kuuluva Suvi on toiminnan nainen ja pedantti organisaattori, joka tykkää pitää langat käsissään ja kodin siistinä. Vaaterekit ja sukkalaatikot on värikoordinoitu, ja tavaroille on omat paikkansa. Kun Suvin keikat peruuntuivat koronapandemian vuoksi ensimmäistä kertaa pari vuotta sitten, hän teki ensi töikseen suursiivouksen kotona ja imuroi lusikkalaatikotkin. Sitten hän alkoi konmarittaa vaatekaappiaan ja lasten lelulaatikoita.

Suvi ja Simo myös ostivat korona-aikana mökin 45 minuutin ajomatkan päästä kotoa ja alkoivat remontoida sitä. Reipas tekeminen on Suville paitsi luontaista mutta myös tehokas tapa saada muuta ajateltavaa.

– Saatan myös paeta tekemiseen ikäviä tunteita, mikä ei ole hyvä asia. Mutta aina on jokin projekti meneillään.

Keikkatauko ajoi kriisiin

Sitten on niitä asioita, joita ei voi hallita. Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet monelle henkisesti raskaita, niin myös Suville. Pandemian tuomat keikkojen peruutukset olivat iso isku paitsi yrityksen taloudelle myös laulajan identiteetille.

– Kun keikat peruuntuivat, tuntui, että iso osa identiteetistäni on viety. Tuli todella arvoton olo. Tuntui, ettei omalla tekemisellä ole merkitystä. Harva tulee ajatelleeksi, miten paljon työtä konserttikiertuetta varten tehdään ja kuinka paljon siihen laitetaan kiinni aikaa ja rahaa. Peruuntumisten myötä kaikki valui hukkaan.

– Minulla ei todellakaan ole mitään ylivertaista kikkaa epävarmuuden sietämiseen. Se oli stressaavaa aikaa. Koin voimattomuutta, ja kirjanpidot jäivät tekemättä. Pandemia ajoi Suvin myös henkilökohtaiseen kriisiin. Aviokriisi kärjistyi keväällä 2021, ja Suvi pelkäsi avioliittonsa päättyvän. Asiat saatiin kuitenkin puhuttua, ja molemmilla oli tahtoa jatkaa yhdessä.

PI5 22 Suvi Terasniska 3

Nyt sekä Suvi että puoliso Simo käyvät tahoillaan terapiassa. Pariterapiastakin on ollut puhetta. He ovat olleet yhdessä kymmenen vuotta. Simo työskentelee äänimiehenä Suvin bändissä.

– Nyt tilanne on hyvä. Yhteinen tekeminen auttaa, joten on hyvä, että olemme päässeet palaamaan töihin. Yritän nyt kehittää tunnetaitojani. Jo se, että hyväksyn kaikenlaiset tunteet, on ollut iso oivallus. Myös tunteiden juurisyyn tiedostaminen auttaa aina eteenpäin.

– Kun välillä hermostun ja kiroan miehen tai lapset, mietin, mikä minua oikeasti jäytää. Se on auttanut minua ymmärtämään itseäni paremmin. Välillä lopputulema on, että tajuan käyttäytyväni lapsellisesti ja ettei minulla ole mitään varaa sanoa toiselle tietyistä asioista. Edistystä on siis tapahtunut. Entinen Suvi olisi mykkäkouluillut.

Nyt Suvi uskoo, että vaikea aika parisuhteessa myös kasvatti häntä. Hän olisi silti mieluummin jättänyt kriisin väliin.

– Kollegani Tuure Kilpeläinen kysyi, että tämäkö on meidän ensimmäinen kriisimme. Hän ei kuulemma olisi kauhean huolissaan, Suvi sanoo ja nauraa päälle.

Sinnikästä sukua

Ennen koronapandemiaa Suvi menetti lyhyessä ajassa itselleen kaksi rakasta ihmistä. Suvin mummo menehtyi vuonna 2017 ja tärkeä ystävä muusikko Olli Lindholm vuonna 2019. Surun käsittely jäi Suvilta lopulta arjen jalkoihin, ja myös se oli osasyy henkilökohtaiseen kriisiin. Äidinäiti oli Suville hyvin rakas ja tärkeä. Järjen ääni.

– Mummolta olen oppinut ennen kaikkea maalaisjärkeä. Se on ominaisuus, jota arvostan itsessäni ja myös muissa ihmisissä. Mummo oli myös kova leipomaan, siivoamaan ja järjestämään asioita. Äidin kanssa olemme nauraneet, että hän on perinyt siivoamisen, tätini leipomisen ja minä järjestelmällisyyden. Toki minussakin on noita kaikkia.

Molemmilta isoäideiltä on tarttunut Suviin myös luonteenpiirre, josta on sekä hyötyä että haittaa elämässä.

– Olen perinyt mummoiltani periksiantamattomuutta. Heidän elämänsä oli tosin vähän karumpaa kuin omani. Itselle tulee aika kermaperse-olo, kun vertaa heihin. Sinnikkyys saa aikaan sen, että välillä Suvi unohtaa pitäähuolta itsestään. Kolmen pojan äiti on kova passaamaan muita, mutta nyt hän on opetellut ottamaan omaa aikaa.

Viime vuodet ovat opettaneet, etten olekaan murtumaton yli-ihminen. Olen joutunut nöyrtymään siinä.

– Se on kyllä auttanut paljon, että tuli ostettua mökki. Olemme sopineet Simon kanssa, että voin lähteä sinne yksinkin. Se ei tarkoita, ettenkö haluaisi olla perheeni kanssa. Haluan vain olla myös itseni kanssa. Viime vuosien kokemusten ansiosta Suvi on oppinut, että hän saa olla myös heikko.

– Minulla on tahdonvoimaa, eikä minua nujerreta helposti. Uskottelin pitkään itselleni, että olen särkymätön. Viime vuodet ovat opettaneet, etten olekaan murtumaton yli-ihminen. Olen joutunut nöyrtymään siinä. Onneksi olen huomannut, etten kuitenkaan hajoa täysin palasiksi. Erikoinen aika nosti Suvissakin esiin pessimismiä.

– Olen yleensä peruspositiivinen ihminen ja uskon, että kaikki järjestyy. Nyt oivalsin, että on ihan ok antaa välillä periksi ja olla rikki. Henkilökohtainen kriisikään ei ole epäonnistumisen merkki eikä ihmisen huonommuutta.

Helposti lähestyttävä perheenäiti

Suvi aloitti uransa reilut 15 vuotta sitten ja on tehnyt urallaan 11 albumia, joista kaikki ovat myyneet vähintään kultaa. Toukokuussa hän julkaisee pitkästä aikaa uutta musiikkia.

– Edellinen iskelmäpainotteinen albumini vuonna 2016 käsitteli paljon vanhemmuuden ajatuksia, olinhan silloin tuore äiti. Seuraava levyni sisältää ajatuksia luopumisesta, lohdusta ja uuden aloittamisesta. Suvin mukaan teema kuvastaa sekä maailman että hänen oman elämänsä tilannetta.

– On aika ennen ja jälkeen pandemian sekä sotien ja sodan uhkien. Mutta myös minun täytyy päästää irti jostain, jotta voin vastaanottaa uutta. Äitinä hän yrittää suojella lapsiaan ikäviltä uutisilta.

PI5 22 Suvi Terasniska 4

– Ukrainan järkyttävä tilanne on laittanut omia asioita tärkeysjärjestykseen. Pieniä ovat lopulta minun murheeni. Mutta mietin, millaisen jäljen korona-aika ja tämä sota jättävät lapsiin ja nuoriin. Siinä on kuorma kannettavaksi. Koronarajoitusten poistuttua Suvi haluaa mennä ihmisten pariin. Hän tapaa mielellään fanejaan keikkojen jälkeen.

– On hienoa kuulla ihmisten muistoja ja kertomuksia siitä, mitä musiikkini heille merkitsee. Kulttuurin merkitystä ei pitäisi vähätellä. Se on mielen ravintoa ja mielen parantelua. Moni tulee keikalle myös purkamaan stressiä. Suvin tulkitsema musiikki koskettaa ja hänen konserttinsa myydään usein loppuun. Silti hän kokee olevansa megatähden sijaan aivan tavallinen perheenäiti.

– Minulla voisi olla ehkä joskus enemmänkin omanarvontuntoa. Voisin olla tiukempi ja vaativampi. Valitsen silti mieluummin sen, että olen helposti lähestyttävä ja samastuttava kuin jonkinlainen mysteeri.

Kierrättävä polvien paikkaaja

Suvi vaalii arjessa vastuullisuutta ja on tunnollinen kierrättäjä. Metalli, lasi, kartonki, muovi ja poltettava jäte sujahtavat rutiinilla oikeisiin keräysastioihin perheen keittiössä. Lastenvaatteet kiertävät perheessä pojalta toiselle, kunnes ovat aivan puhki.

– Puran jopa lasten rikkinäiset lelut atomeiksi ja kierrätän osat sekä irrotan niistä mutterit talteen varaosiksi. Niille on oma laatikkonsa. Paikkaan myös poikien vaatteita. Suvi tykkää käydä kirpputoreilla ja bongailla sieltä käyttötavaraa.

– Olen huono löytämään kirppareilta mitään itselleni, mutta minulla on fiksaatio vanhoihin esineisiin. Äskettäin löysin kirpputorilta Sorsakosken haarukat ja veitset mökille sekä vanhan tupakkarasian. Katselin myös valurautapannua lettupannuksi nuotiolle.

PI5 22 Suvi Terasniska 5

Todennäköisesti vain Suomessa on mahdollista, että huippusuosittu laulaja myy tavaroita Facebook-kirppiksellä omalla nimellään. Sitä Suvi nimittäin tekee. Eikö ostajia ole jonoksi asti?

– Ihmiset suhtautuvat minuun sielläkin onneksi suht normaalisti. Ja toistaiseksi hermoni ovat kestäneet sen av-yv-meiningin! Esiintymisvaatteitani olen myynyt paljon eteenpäin käytettyjen vaatteiden myyntisovelluksessa.

Kun koronarajoitukset poistettiin, keikkatahti tiivistyi. Kesällä Suvilla on näillä näkymin peräti 45 keikkaa, mikä on jopa tavanomaista kesää enemmän. Kun Suvi ja Simo ovat töissä, lapsia hoitaa yleensä Suvin äiti. Kotona ollessa Suvin elämään tuovat iloa pienet asiat, kuten lasten kanssa leipominen tai lautapelihetket.

– Varsinkin ne kerrat, kun pelaaminen onnistuu sovussa, ilman että Afrikan tähden pelinappulat lentävät! Suvi on myös innokas marjastaja, jolle mökkinaapuri on luvannut näyttää parhaat apajat mökin lähimetsästä. Laulaja toivoo myös, että hänestä sukeutuisi taitava sienestäjä.

– Seuraan Instagramissa Vappu Pimiää, joka on henkilökohtainen sienivaikuttajani. Ihailen, miten hän tunnistaa jo maastosta, mitä sieniä siellä voi kasvaa ja missä kohdassa. Itse en ole vielä ihan niin pitkällä.Suvi aikoo viritellä mökilleen pienen puutarhan ja perunamaan.

– Isoäitini olivat lähes omavaraisia. Minäkin haluan näyttää lapsilleni, mistä ruoka oikeasti tulee. Sillä sellainen Suvi Teräsniska pohjimmiltaan on, jalat tukevasti maassa.

JULKAISTU   26.4.2022TEKSTI   Hanna PesonenKUVAT   Viivi Huuska

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?