Roni Bäck: Jokainen riittää omana itsenään

Roni Bäck on tämän päivän nuorille kuin Hollywood-tähdet heidän isovanhemmilleen. Minkälainen oli hänen tiensä suosikkitubettajaksi?

KÄSI SYDÄMELLE! Oletko erehtynyt pitämään YouTube-videoiden tekemistäteinien puuhasteluna? Vuonna 2021 se on kaikkea muuta: 530 000 seuraajaa, 2,2 miljoonaa näyttökertaa, 337 000 euron liikevaihto.

Nämä luvut kertovat Suomen suosituimpiin kuuluvan tubettajan Roni Bäckin suosiosta. Selkokielellä: useampi kuin joka kymmenes suomalainen on tilannut Bäckin YouTube-kanavan.

Hänen pidetyimpiä videoitaan on pyöritetty miljoonia kertoja. Bäckin oma yritys tuottaa hyvin ja työllistää hänen lisäkseen kaksi muutakin työntekijää. Ennen kaikkea: aika lailla jokainen suomalainen koululainen ja nuori aikuinen tietää, kuka Roni Bäck on. Kokeile vaikka, ja kysy lähimmältä lapselta.

Maailmassa, jossa vanhemmat vierastavat syystäkin netin sopimatonta sisältöä, Roni Bäck on shokeerausvirrassa virkistävä poikkeus ja mieluisa esikuva.

roni-back 2

Bäck tietää, että kielteisyys kerää klikkejä, mutta on tehnyt tietoisen linjanvedon: positiivisen kautta. Hänen videoillaan ei pilkata muita.

– Kaikki tietävät, että viha herättää internetissä reaktioita. En halua sortua hakemaan näkyvyyttä ilkeydellä. Pidän myös huolta siitä, että videoillani ei kiroilla.

Myös yhteiskunnallinen vaikuttaminen kiinnostaa: Bäck osallistui muun muassa kansalliseen kasvomaskikampanjaan, joka aktivoi meitä suojautumaan koronavirukselta. Hyvä tavat ovat olleet Bäckille tärkeitä alusta saakka – ehkä siksi, että hän ei ole ammattikuntansa nuorimmasta päästä.

Hassua kyllä, 27-vuotiaana kauppatieteiden kandidaattina hän on tubettajaksi jo melkein keski-ikäinen.

Pelivideoita kellarissa

Polku supersuosioon alkoi vaatimattomasti. Roni Bäck perusti kahdeksan vuotta sitten erityisesti Minecraft-pelille omistetun YouTube-kanavan nimellä RoniTheGamer. Se oli luontevaa jatkumoa nuoruusiän pelailulle.

– Äiti ja isä yrittivät rajoittaa minun ja kahden veljeni tietokoneella viettämää aikaa, mutta keksimme aina tavan huijata vanhempiamme, Roni tunnustaa.

– Esimerkiksi kerran isä laittoi tietokoneeseen salasanan, jotta emme pääsisi pelaamaan koulun jälkeen. Sain koneen auki toisella yrityksellä. Salasana oli asd123!

Ei Roni koko aikaa tietokoneella istunut. Jalkapallo ja salibandy kiinnostivat jo pienestä – ihan niin kuin vieläkin. Sosiaalinen media taas tuli tutuksi IRC-gallerian kautta. Sinne piti kuulua, jos tahtoi olla in.

Ammattimaisemmaksi videotyö muuttui viitisen vuotta sitten, kun pelikanava laajentui nimeään myöten: RoniTheGamer teki tilaa Roni Bäckille, omana itsenään. Yleisökään ei enää koostunut pelkistä pelifaneista.

roni-back vaaka2

Nyt Ronia seuraavat monen ikäiset, ja telkkarin Suurmestarin, Fort Boyard Suomen ja Hauskojen kotivideoiden myötä hänet tuntevat nekin, jotka eivät kuluta YouTubea. Bäck tietää, että erityisesti nuorten keskuudessa hänen vaikutusvaltansa on, no, valtava. Välillä tuntuu kuin joka toisen unelma-ammatti olisi tubettaja.

– Yritän hokea nuorille seuraajilleni, että sosiaalinen media ei ole menossa minnekään. TikTok ja Instagram ovat olemassa vielä jokusen vuoden päästäkin. Toivon, että kenelläkään ei olisi kiirettä some-julkkikseksi. Aloitin itse 18-vuotiaana, ja ensimmäiset videot olivat silti supernoloja. 13-vuotiaan itseni tekeleitä en tahdo edes kuvitella!

Toisaalta Bäck tahtoo muistuttaa, että sosiaalisen median kauhistelu ja netti-ilmiöiden pelkääminen eivät aina ole tarpeen. Melkein kaikessa on myös hyvät puolensa – kuten yhteisöllisyys ja luovuus.

– Kun näen kadulla nuoria kuvaamassa tanssikoreografioita TikTokiin, mietin vain, että vitsit, miten siistiä! Silti: malttia, malttia.

Oman kanavan ehtii perustaa täysi-ikäisenäkin. Silloin on epätodennäköisempää julkaista sellaista, mitä myöhemmin katuu. Bäck törmää myös siihen, että hänen korkeita tulojaan päivittelevä kadunmies kuvittelee, että tubettaminen on hätäisesti tehtyjen hölynpölyvideoiden tuuttaamista nettiin. Todellisuudessa touhu on nykyään ammattimaista sisällöntuotantoa.

Bäck kurvaa aamuisin firmansa toimistolle siinä missä muutkin konttorityöläiset, ja palaveeraa alaistensa kanssa.

roni-back 4

Videoita ideoidaan, suunnitellaan ja editoidaan tunti- ja päiväkaupalla. Esimiestyökin on yhtä herkkää ja kinkkistä kuin missä tahansa muussakin työyhteistyössä.

– Olen oppinut pomon roolin kantapään kautta, ja rakentavan kritiikin antaminen oli minulle aluksi hirveän vaikeaa. Huomasin kuitenkin, että jos vaikeita asioita pullottaa sisäänsä, hampaankoloon kertyy entistä enemmän.

Työpaikalla pätee sama nyrkkisääntö kuin ystävyydessä ja parisuhteessa: ole rehellinen alusta saakka. Valtaosan ajasta Bäck saa kuitenkin tehdä juuri sitä, mistä tykkää: pitää hauskaa ja levittää hyvää mieltä videoiden kautta muillekin.

Viimeksi hän kirjoitti sketsin neitsytmatkasta Marsiin, ja sitä varten piti vuokrata astronautin asu. Sitä edellisenä päivänä hän kuvasi tiiminsä kanssa videon siitä, kuka keksii tunnissa hauskimman askarteluprojektin pak-kausteipistä.

– Tein pulkan, työntekijäni Batman-maskin ja keinun.

roni-back 5

Leikkisästä luonteestaan huolimatta tubettaminen voi Bäckin mielestä olla parhaimmillaan vaikka ”eläkevirka”.

– Voisin hyvinkin kuvitella tubettavani vielä viisikymppisenä, ja sen jälkeenkin. Videoiden sisältö tosin olisi luultavasti hyvin erilaista. Seuraan itse erästä eläkeläistubettajaa, joka tekee opettavaisia videoita robotiikasta. Ehkä itsekin uppoutuisin siinä iässä johonkin yksittäiseen aiheeseen.

Entä tubettaminen ja mahdollinen vanhemmuus? – Olen pohtinut paljon, miten jakaisin elämääni, jos saisin lapsen. Kertoisin varmaankin elämästäni isänä, mutta jättäisin lapset pois. Mutta se on sitten sen ajan murhe!

Tällä hetkellä Bäck on välillä itsekin ihmeissään nykyisestä elämästään. Niin kuin silloin, kun hän havahtui keskellä yötä huomaamaan, että on työkseen toisella puolen maailmaa opastamassa kilpikonnaa munimaan. Kyllä!

– Olimme Costa Ricassa kilpikonnien suojelualueella, ja minun tehtäväni oli olla yövartiossa. Päädyin auttamaan pikkutunneilla oksiin juuttunutta konnaemoa rantaan, jotta se pääsi munimaan. Sitten poimimme munia varovasti suojaan. Silloin tuli ajateltua, että hetkinen, tämä on kyllä aika ihmeellistä!

Eipä olisi nuori Roni osannut arvata tätä, kun kuvasi aikanaan Minecraft-videoita äidin kellarissa. Mutta unohtumattomat kokemukset eivät vaadi eksoottisia puitteita. Yhtä hassulta Ronista tuntuu, kun joku tahtoo moikata Orimattilan K-Marketissa.

– Kohtaaminen on kummallekin omituinen juttu, sillä pikkupaikkakunnan ruokakaupassa pyörii varmasti harvemmin julkisuuden henkilöitä. Minusta taas on aina yhtä absurdia, että ihmiset bongaavat minut ja tulevat juttelemaan.

"Voin kuvitella tubettavani vielä viisikymppisenä, ja sen jälkeenkin."

Bäck jaksaa olla kiitollinen jokaisesta kohtaamisesta – silloinkin, kun joku pyytää yhteiskuvaa lapselleen, kun Roni yrittää rentoutua kylpylän altaassa avopuolisonsa kanssa.

– Kaikki on kiinni omasta asenteesta. Jos tunnistetuksi tuleminen ärsyttäisi minua, elämäni muuttuisi kertaheitolla tosi vaikeaksi. Sitä paitsi ihmisten huomio vahvistaa minulle, että olen onnistunut jossakin ammatillisesti.

Surullistahan se olisi, jos kukaan ei tunnistaisi! Siksi suostun jokaiseen kuvaan mielelläni. Se ei ole minulle suuri vaiva. Ronista tykätään juuri tämän takia: hän ei ole diivaileva tähti, vaan ihan tavallinen, lähestyttävä tyyppi.

– Seuraajani tietävät, että olen taustaltani ujo pelinörtti. Taidan olla samaistuttava. En ole koskaan pukeutunut Louis Vuittonin luksusvaatteisiin tai ollut erikoisen näköinen.

  • Tahdon todistaa, että jokainen riittää itsenään. Ei tarvitse olla väkisin räväkkä. Paitsi silloin, kun tehdään viihdettä, eli videoita. Silloin on lupa, ja velvollisuus, tehdä itsestään numero.

Vaikka Bäck tahtoo suhtautua tunnistettavuuteensa myönteisesti, hänkin on saanut kokea julkisen ammatin varjopuolet.

roni-back vaaka

Ne ovat niin kurjia, että hän jättäisi mieluummin puhumatta niistä kokonaan.

– Luulen, että jokainen sosiaalisen median ammattilainen tietää ne lieveilmiöt, joita työllämme on – juoruista häirikkösoittajiin. Julkisuus on vienyt minua kuoreeni, enkä päästä vieraita enää liian lähelle itseäni.

Bäck on tietoinen myös siitä, miten moni YouTube-tähti on viime vuosina raportoinut mielenterveyshaasteistaan.

Some-kisa on pahimmillaan epäinhimillisen armotonta.

– Ennen en osannut erottaa työtä ja vapaa-aikaa, ja lomailukin tuntui mahdottomalta. Työntekijöiden palkkaaminen on onneksi auttanut rytmittämään omaakin työtä. Pyrin hoitamaan hommat arkiakselilla, ja yritän kannustaa kollegoitakin välttämään äärirajoilla käymistä. Toisaalta innostun itsekin yhä liikaa työstä ja teen taas 70-tuntisen työviikon. Äh!

Kotihommat ja salibandy

Vastapainoa työlle on arkinen touhu kotona. Se maadoittaa. Bäck tosin tunnustaa inhoavansa kokkaamista. Onneksi tyttöystävä hoitaa sen puolen.

– Herkkujen suhteen yksinkertainen kikkani on se, että herkkuja ei tule ahmittua, kun niitä ei osta! Jos ostan minkä kokoisen suklaalevyn tahansa, sitä ei tunnin päästä enää ole. Mielenterveyden ylläpidon peruspalikatkin ovat hallussa.

"Salibandykentällä ketään ei kiinnosta, mitä joukkuekaverit tekevät työkseen."

Hyvä ravinto vaatii rinnalleen riittävästi unta ja urheilua.

– Tulisipa unesta supertrendi! Roni huudahtaa.

– Kunpa olisin tajunnut nuorena, miten paljon virkeämpi ja energisempi olo on, kun menee nukkumaan kymmeneltä ja herää kahdeksalta. Kaikki aistitkin toimivat kymmenen kertaa paremmin. Enää en tuijota kännykkää juuri ennen nukkumaan menoa ja kisko iltaisin suolaa ja kofeiinia.

Hänen kaikista rakkain harrastuksensa on salibandy, jota pelatessa Roni Bäck ei ole nettitähti, vaan yksi pelaajista.

– Salibandykentällä ketään ei kiinnosta, mitä joukkuekaverit tekevät työkseen. Se tekee egolleni hyvää. Ja jos olen viisi minuuttia myöhässä treeneistä, ei seuraajieni määrällä ole mitään väliä. Silloin ei ole asiaa kentälle! Kentällä olen numero 37, ihan vain minä.

Meidän Roni.

Kuka?

Tubettaja Roni Bäck, 27, kotoisin Orimattilasta. Asuu nykyisin Helsingissä. Perheeseen kuuluvat avopuoliso, ex-sulkapalloilija Airi Mikkelä, vanhemmat ja kaksi veljeä.

Juuri nyt

Innostunut hiihtämisestä.

JULKAISTU   3.3.2021TEKSTI   Laura FrimanKUVAT   Janita Autio

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?