Niksi-Pirkka sticker

“Räntä piiskasi pimeydessä ja mietin, että tämähän se on vasta elämää” 

Vesa Lappi teki rakkaista harrastuksista kokopäivätyön. Lue, miten kalaa kylmäsavustetaan Toivalassa. 

"Oli vuosi 2013, kun uistelin Kallaveden Suvasvedellä pienoisessa syysmyrskyssä. Olin aiemmin myynyt kallioporakoneliiketoimintani eteenpäin ja vietin sapattivapaata läheisellä järvellä kalastellen. Räntä piiskasi pimeydessä kasvoihini ja mietin, että tämähän se vasta on elämää – haluan tehdä kalastuksesta itselleni uuden ammatin.

Kahdeksan kuukauden sapattivapaani aikana uistelin noin 850 tuntia. Olen viettänyt lähes kaiken vapaa-aikani lapsesta asti joko virvelin varressa tai erilaisia kylmä- ja lämminsavustuslaitteita rakennellen isäni ja isoisäni kanssa. Voidaan siis puhua pitkän linjan intohimoisesta harrastuksesta.

Kala-Lappia perustaessani minulla oli selkeä visio: halusin yhdistää sukumme perinnereseptit laadukkaisiin raaka-aineisiin ja valmistusmetodeihin. Esimerkiksi kylmäsavustustuotteiden valmistukseen kuluu meillä viisi päivää. Suolaamme kalat käsin ja annamme niiden suolaantua vuorokauden ennen itse kylmäsavustusprosessia.

Mainitsemisen arvoista on myös se, että olemme valmistaneet kaikki käyttämämme laitteet ihan itse: kellään muulla ei ole samanlaisia savustuslaitteita kuin meillä.

Tuotteemme ovat todistetusti läpäisseet tiukkojenkin kriitikoiden seulat. Yksi ikimuistoisimmista kohtaamisista sattui Kuopiossa messuilla, kun osastollemme saapui pariskunta 6-vuotiaan poikansa kanssa. Tiedustelin pojalta, haluaisiko hän maistaa kalaamme, mutta vanhemmat totesivat heti, ettei lapsi tykkää kalasta. Ojensin kuitenkin siivun kylmäsavulohtamme. Poika pisti sen poskeensa tyytyväisenä ja pyysi vielä lisääkin. Vanhemmat olivat ihan äimän käkenä. Kun lapsi vielä kinusi vanhempiaan ostamaan tuotteitamme mukaan kotiin, äiti sanoi, että saat valita karkkipussin tai kalan. Pikkupoika valitsi meidän lohisiivumme.”

Tekijä

Vesa Lappi, Kala-Lapin perustaja, Toivala.

Tuote

Lapin kylmäsavustettu kirjolohifileesiivu 100 g, valikoidut K-Ruokakaupat.

Lue lisää:

JULKAISTU   25.3.2024TEKSTI   Marianne MannilaKUVAT   Akseli Muraja

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)