Niksi-Pirkka sticker

Herkkujuustola toi sveitsiläiset juustonvalmistusperinteet Suomeen

Herkkujuustolan perustajan Peter Dörigin mielestä täydellinen juusto on sellainen, joka tuo leveän hymyn syöjänsä huulille.

”Vuonna 2010 seisoin Helsingin Messukeskuksessa ja katsoin lavalle, jossa oli juuri jaettu Vuoden juustomestarin titteli. Muistan miettineeni, että tuon hienompaa tunnustusta ei ihminen voi tällä alalla Suomessa saada.

Muutama vuosi myöhemmin seisoin itse samaisella lavalla vastaanottamassa samaa palkintoa, vieläpä ensimmäisenä pienjuustovalmistajana. Tunne oli juuri niin upea kuin olin etukäteen ajatellutkin. Soitin heti isälleni Sveitsiin. Hän oli pojastaan ylpeä.

Vartuin sveitsiläisessä pikkukylässä, jossa perheemme pyöritti perinteistä kyläjuustolaa. Olen siis kirjaimellisesti kasvanut juustojen keskellä. Lapsena äitimme tapasi uhkailla minua ja sisaruksiani, että mikäli käyttäydymme huonosti, emme saa viikkoon juustoa. Yleensä se uhkailu tepsi.

Opiskelin isäni tapaan juustomestariksi, mutta seikkailunnälkäisenä nuorena poikana halusin lähteä tutkimaan maailmaa, ja päädyin Suomeen ajamaan rekkaa. Pitkille ajomatkoille pakkasin aina mukaan evääksi juustoa. Muistan ihmetelleeni, miksi kaikki suomalaisissa kaupoissa myytävät juustot oli kääritty punaiseen muoviin. Minun suussani ne kaikki myös maistuivat samalta.

Vuonna 2002 päätin alkaa itse valmistaa omia lempijuustojani, ja niin sai alkunsa Herkkujuustola. Nykyisin valmistamme kymmentä oman tuotemerkin juustoa sekä lisäksi Pirkka Parhaat -punahomejuustoa.

Hyvän juuston tärkein ominaisuus on se, että se tuo hymyn huulille. Tämän pyrin pitämään aina mielessä juustoja valmistaessani. Teemme kaikki juustomme käsityönä suomalaisista raaka-aineista sveitsiläisiä juustonvalmistusperinteitä kunnioittaen. Vanhimmat sveitsiläiset juustot ovat yli 700 vuotta vanhoja. Minun vaatimaton unelmani onkin, että myös Herkkujuustolan juustot tunnetaan vielä 700 vuoden päästä.”

TEKIJÄ

Peter Dörig, Herkkujuustola.

TUOTE

Herkkujuustolan Mouhitaler-juusto 150 g, valikoidut K-ruokakaupat.

Löydä lisää tuottajien tarinoita:

JULKAISTU   23.1.2024TEKSTI   Marianne Mannila

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)