Niksi-Pirkka sticker

Puhu sinäkin autollesi

Mitä tahansa teknologia meille tuokin, tärkein turvavaruste on edelleen kuljettaja itse, sanoo Aarne Töllinen pääkirjoituksessaan.

"Olisiko aika pitää tauko", tietää autoni kysyä pitkän ajon jälkeen. Harjoittelen tällä hetkellä päivittäin puhumaan autolleni. En niin kuin kasveille puhutaan, vaan ihan muusta syystä: kerron esimerkiksi, jos minulla on kylmä, ja autoni osaa tehostaa lämmitystä. Tai saatan pyytää autoa soittamaan vaimolle, ja auto tekee työtä käskettyä.

Tavoitteena on, että minä itse voin pitää koko ajan katseeni tiessä ja liikenteessä. Se lisää ajamisen turvallisuutta merkittävästi. Moni muukin uusien autojen ominaisuus keskittyy turvallisuuden parantamiseen: peruuttaessa parkkipaikalla autoni voi pysähtyä itsestään juuri ennen törmäystä toiseen autoon. Tai jos saisin sairauskohtauksen, autoni ajaisi itse tien sivuun ja kytkisi hätävilkut.

Kaistavahti korjaa ajolinjaa, jos auto vaikuttaa lipuvan väärälle kaistalle, ja kuolleessa kulmassa olevista autoista varoitetaan. Olenkin vakuuttunut siitä, että uudella autolla ajaminen on kuin vakuutuksen ottaminen: vahingon riski pienenee. Kyytiläisiltä, kanssaliikenteeltä ja minulta.

Yksi asia ei silti ole muuttunut uusissakaan autoissa. Mitä tahansa teknologia meille tuokin, tärkein turvavaruste on edelleen kuljettaja itse. Fysiikan lakeja ei voi kumota, eikä yksikään turvavaruste pysty suojaamaan kaikilta riskeiltä. Siksi minäkin kiinnitän paljon huomiota esimerkiksi siihen, että pitkiä matkoja ajaessa pidän riittävästi taukoja.

Väsynyt kuski on aina riski. Tässäkin autoni kyllä auttaa. ”Olisiko aika pitää tauko”, se kysyy ajotapani herpaantuessa tai riittävän pitkän ajorupeaman jälkeen. Usein vastaus on kyllä, ja silloin autoni on auttanut minua olemaan parempi kuski. Näin sen pitää mennäkin, nyt ja tulevaisuudessa.

Kuka hän on

Aarne Töllinen, K-Auton markkinointijohtaja. Kyydissä usein perhe, mönkijä ja sähköpyöriä.

Mikä herätti viimeksi

Jouduin jarruttamaan niin lujaa, että auto valmistautui törmäykseen kiristämällä turvavyöni. Se herätti.

Vinkki Pirkan lukijoille

Ajostressini vähenee, kun adaptiivinen nopeudensäädin huolehtii nopeudesta ja pitää turvavälin kunnossa.

JULKAISTU   29.8.2022TEKSTI   Aarne TöllinenKUVAT   Miikka Pirinen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?