Pieni suuri teko: Kauppiaan mopomiitit ovat turvallinen kohtaamispaikka nuorille

K-kauppias Niko Nylund seurasi uutisointia Pirkanmaan laittomista mopomiiteistä ja harmistui, että ne esitetään otsikoissa usein huonossa valossa. ”Koin, ettei nuorilla ollut paikkaa missä harrastaa sitä omaa juttua. Päätin kokeilla, jos heitä kiinnostaisi luvallinen tapahtuma kaupan pihapiirissä.”

K-Supermarket Löytiksen piha-alue on täyttynyt mopoista, mopoautoista, traktorimönkijöistä ja skoottereista. Useat nokialaiset nuoret ovat tuoneet rakkaat menopelinsä ystävien ja muiden kiinnostuneiden ihailtavaksi kauppiaan Back to school -mopomiittiin. Iloiset keskustelut kaikuvat kulkuvälineiden välistä.

"Järjestämissäni mopomiiteissä pääosassa ovat nuorten menopeleistä koostuva näyttely. Tarkoitus ei ole temppuilla, jotta tapahtuma on turvallinen kaikille," Nylund linjaa.

”Kakstahti kun tuoksuu, niin kyllä se herättää muistoja”

Näyttelyyn tuodut kulkuvälineet arvostellaan ja parhaimmat palkitaan sarjoittain. Nylund kiertelee yhtenä raadin jäsenistä näyttelyssä ja on erittäin vaikuttunut näkemästään. Monet nuoret ovat tuunanneet menopeliään myös itse.

"Nuoret ovat normaalisti yksin talleissaan mopoaan laittamassa. Miiteissä he pääsevät näyttämään aikaansaannoksiaan kavereille."

Menopelien arviointi sujuu Nylundilta asiantuntevasti, sillä mopocrossia ja kilpa-autoilua nuorena harrastaneelle kauppiaalle kaikki pärisevät kulkupelit ovat lähellä sydäntä.

"Olen juniorina mopoa rassannut ja kylillä ajellut. Kyllä vanhat muistot ovat nousseet mieleen nuorten parissa pyöriessä."

Nuoret ovat ottaneet kauppiaan näyttelyarvioinnit innostuneena vastaan. Eräs nuori tuli kesäkuun mopomiitin jälkeen pyytämään Nylundilta moponsa jälkikäteisarviointia, kun oli kuullut kavereidensa mopojen saamista palautteista.

Nuorelle oma kulkupeli antaa vapautta liikkua laajemmalla alueella kavereiden kanssa. Mukavan lisän harrastukseen tuo välineen laittaminen.

"Pienessä kylässä kuten Nokialla on hyvä olla oma kulkupeli, kun autoa ei vielä iän takia saa. Ja onhan moponi oikein ihastuttava yksilö. Päät kääntyvät, kun kadulla ajelee", Arttu Mänty, yksi miittiin osallistuneista, kertoo.

Nylund on järjestänyt mopomiitin kaupallaan tänä kesänä kahdesti, ja molemmissa on ollut satoja nuoria ja vanhempiakin osallistujia. Kauppias lupaa jatkoa olevan tulossa. Näyttelyn lisäksi tapahtumissa on ollut tarjolla erilaisia kisoja, esityksiä sekä katuruokaa.

Kiitosta suunnasta jos toisestakin

Perinteisesti mopomiitteihin voi kuulua keulimista, kiihdyttelyä ja kuminpolttamista. Kauppiaan mopomiitit keskittyvät näyttelyyn, mikä ei ole vähentänyt niiden vetovoimaa. Nuoret ovat kiitelleet, että tarjolla on tapahtumia, joissa voi nähdä kavereita ja yhteinen harrastus on keskiössä.

"Tällaiset yhdistävät nuoria ja näkee hyvin, että kauppias haluaa tehdä hyvää. Oikein hyvä tapahtuma ja oikein hyvin järjestetty", Mänty kehuu.

"Huippua jutella kauppiaan kanssa. Hän ymmärtää. Yksi tulevaisuudenhaaveistani on olla samanlainen kauppias kuin hän", mopomiittiin osallistunut Eino Miettinen paljastaa.

Nuorten vanhemmista on puolestaan turvallisempaa päästää oma lapsi tutun kaupan pihalle tapahtumaan. Nylund uskookin, että vastaaville tapahtumille olisi kysyntää enemmänkin. Nuorille lupien hakeminen on kuitenkin haastavaa. Tarvitaan järjestävä taho, joka ottaa tapahtumasta vastuun ja katsoo, että kaikki tapahtumaedellytykset ovat kunnossa.

"Vaikka tämä ei ole niin coolia ja jännää verrattuna laittomaan mopomiittiin, niin nuoret tuntuvat tykkäävän kokoontua. Samalla muutkin ihmiset näkevät, etteivät mopoilijat niin pahoja ole."

Niko Nylund on toiminut Nokian K-Supermarket Löytiksen kauppiaana vuodesta 2022. Kauppiasuransa hän aloitti Akaalla K-Market Maukkaan kauppiaana vuonna 2017.

JULKAISTU   8.9.2023

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?