Pieni suuri teko: Herkkutiimissä innostutaan yrittäjyydestä kauppiaiden tuella

”Herkkutiimissä on parasta ihmisten kanssa oleminen, myynti ja leipominen. Sanoisin, että kaikki on parasta”, Ehan Wadud kertoo. Helsinkiläisen K-Market Kivikon ja paikallisen nuorisotalon Herkkutiimissä yläasteikäiset nuoret leipovat ja kauppaavat tuotteitaan K-Marketin edustalla sekä nuorisotalon tapahtumissa. Oppimisen ja hauskanpidon lisäksi tähtäimessä on yhdessä sovittu palkintomatka.

Herkkutiimi on Helsingin Kivikon alueen yläasteikäisistä nuorista koostuva nuorisotalon jengi. Nuoret voivat ilmoittautua toimintaan syksyllä koko lukukaudeksi. Nyt toista kautta pyörineessä Herkkutiimissä oli mukana 14 nuorta. Erilaisia myyjäisiä he järjestävät kaudessa kymmenkunta.

"Sanoisin, että tämä on tällainen pieni yritys. Meillä on erillinen markkinointi-, leipomis- ja myyntitiimi. Markkinointitiimi tekee markkinointimateriaalit jaettavaksi koululle, K-Markettiin ja someen", Wadud kertoo.

Herkkutiimiläinen voi olla oman mielenkiinnon mukaan samassa tiimissä koko kauden tai kokeilla eri tiimeissä työskentelyä. Kertyneet rahat nuoret käyttävät itse valitsemaansa yhteiseen tekemiseen. Viime vuoden tapaan Linnanmäki valikoitui kohteeksi myös tänä keväänä.

Ideasta tekoihin

Helsinkiläisen K-Market Kivikon kauppiaat Maaret ja Tomi Pilkevaara toimittavat viikoittain hävikkiruokia läheiselle nuorisotalolle. Pari vuotta sitten kauppiaat jäivät nuorisotalon ohjaajien kanssa pohtimaan, miten yhteistyötä olisi mahdollista syventää. Syntyi ajatus nuorisotalon omasta Herkkutiimistä.

Kauppiaat suunnittelevat Herkkutiimin toiminnan päälinjoja nuorten ja nuorisotalon ohjaajien kanssa pari kertaa vuodessa.

"Tarjoamme herkkutiimin nuorille tarvikkeita, tukea, tilat ja ohjausta yhdessä nuorisotalon ohjaajien kanssa, mutta nuoret tekevät käytännön suunnittelun itse", Maaret Pilkevaara kertoo.

Vuoden mittaan nuoret sopivat kauppiaiden kanssa tulevista myyntipäivistä. Tarvittaessa nuoret myös toimittavat kaupalle listan puuttuvista elintarvikkeista tuleviin leipomuksiin. Kauppiaat pakkaavat nuorille kassin valmiiksi kaupasta noudettavaksi tai toimittavat suoraan nuorisotalon keittiöön.

”Ei tarvitse olla koko ajan kotona”

Nuorten arkeen Herkkutiimi tuo mukavaa yhteistä tekemistä. Ei tarvitse olla koko ajan kotona.

"On kiva, että voin harrastaa kavereiden kanssa. Voimme testata yhdessä uusia reseptejä", Nyimasatou Sabally kertoo.

Myös Herkkutiimissä toista kautta mukana ollut Ehan Wadud pitää erityisen tärkeänä yhdessäoloa. Samalla on saanut kokemusta monenlaisesta tekemisestä.

Herkkutiimi on vahvistanut sosiaalisia taitojani, ja myös matikkaa tuossa kassalla. Leipoessa oppii reseptin ja voi sitten kokeilla samaa myös kotona.

Kivikon nuorisotalon ohjaaja Mimmi Holmberg pitää yhteistyötä kauppiaiden kanssa kiinnostavana ja ainutlaatuisena.

"En ole törmännyt vastaavaan yhteistyöhön aikaisemmin. Tämä antaa paljon hyvää isolle porukalle. Nuoret ovat olleet innolla mukana ja myös oppineet tosi paljon."

Tomi Pilkevaara kuvaa Kivikkoa erillisenä alueena Itä-Helsingissä, jonne on kehkeytynyt oma pieni kyläyhteisö. Kauppiaat ovat iloisia, että ovat löytäneet tavan tarjota alueen nuorille uudenlaista tekemistä.

Kyseessä ovat kylämme nuoret. Ilman muuta tämä on hyvää Kivikko-meininkiä, Maaret Pilkevaara hymyilee.

Tomi ja Maaret Pilkevaara ovat olleet Helsingin K-Market Kivikon kauppiaita vuodesta 2017. Tomin kauppiasura alkoi vuonna 2005 Vantaan K-Market Myyrvalinnasta ja jatkui siitä K-Market Iso-Kapan, Tapulin sekä Tikkurin kauppiaaksi ennen siirtymistä Kivikkoon. Maaret tuli koko päiväisesti toimintaan mukaan K-Market Kivikkoon.

JULKAISTU   16.6.2023

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?