minttu raikkonen

Minttu Räikkönen: Katseiden kohteena

Minttu Räikkönen sai periksiantamattoman elämänasenteensa äidiltään.

MINTTU RÄIKKÖSEN KÄDENPURISTUS on napakka. Hän katsoo samalla suoraan silmiin hieman tutkivasti ja väläyttää kohteliaan lämpimän hymyn.

– Minulla ei ole ollut lähtökohtaisesti tarvetta kertoa ihmisille mitään itsestäni. En halua pitää meteliä minusta, en näiden projektieni ulkopuolella, hän aloittaa.

Projektit ovat yhtä kuin työ, jota kahden pienen lapsen äiti ja maailman seuratuimman suomalaisen puoliso tekee perheensä ulkopuolella. Ne ovat myös syy miksi hän on ollut suomalaismedioiden tavoitettavissa tänä syksynä.

Minttu Räikkönen on itse jatkuvasti aktiivinen sosiaalisen mediassa, hänellä on 160 000 Instagram-seuraajaa. Päivitystensä julkaisua hän miettii tarkasti etukäteen. Erityisen tarkkaan hän miettii ne päivitykset, joissa ovat hänen lapsensa, 4-vuotias Robin ja 2-vuotias Rianna.

– Nautin kovasti Instagram-päivitysten tekemisestä ja aion tehdä niitä jatkossakin, vaikka ne monesti johtavat otsikoihin minusta ja miehestäni. En halua esittää mitään, enkä tykkää esittämisestä. Aviomieheltäni olen oppinut, että en käytä aikaani ajattelemalla mitä muut ajattelevat minusta. Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen ja jokaisella on mielipide minusta joka tapauksessa.

minttu raikkonen 1

LENTOEMÄNTÄNÄ TYÖSKENNELLYT MINTTU Virtanen tuli tunnetuksi maailmanlaajuisesti sen jälkeen, kun hänet yhdistettiin F1-kuljettaja Kimi Räikköseen vuonna 2013. Pariskunta avioitui kolme vuotta myöhemmin.

Perhettä lähestytään jatkuvasti yhteistyötarjouksilla ja erilaisilla pyynnöillä, jotka liittyvät rahaan ja julkisuuden tuomaan huomioon.

– Raha sekä helpottaa että vaikeuttaa elämää. Olen avoin ja kiltti erityisesti läheisilleni, mutta jos kiltteyttäni käytetään hyväksi, osaan tarvittaessa olla kova. Tunnistan helposti ihmisen, joka haluaa hyötyä minusta ja meistä. Sellaisia ihmisiä on turha ottaa elämäänsä tai päästää lähelle.

"Äidin kuoltua ymmärsin, ettei elämä mene koskaan niin kuin on suunnitellut."

PERIKSIANTAMATTOMUUS JA JALAT maassa -asenne. Ne Tuusulassa varttunut Minttu sanoo perineensä lapsuudenkodistaan ja erityisesti äidiltään.

– Osaan tehdä asioita ja ratkaista omat pulmani. En ole niitä ihmisiä, jotka kysyvät heti apua, kun en osaa jotain.

Lapsena liikunnallinen tyttö kokeili eri urheilulajeja jalkapallosta kolmiloikkaan. Vanhemmat kannustivat Minttua ja neljä vuottaa vanhempaa siskoa yrittämään.

Nuorella Mintulla ei ollut erityisempiä esikuvia kuin joku satunnainen laulaja tai urheilija. Nyt 33-vuotiaana hän tunnustaa, että esikuva on – tai oli – oma äiti, hänen vahvuutensa ja neuvokkuutensa. Minttu menetti äitinsä 19-vuotiaana, kun äiti kuoli yllättäen 45-vuotiaana aivoverenvuotoon kotona.

– Äidin kuoltua ymmärsin, ettei elämä mene koskaan niin kuin on suunnitellut. Eniten olen kaivannut häntä silloin, kun tulin itse äidiksi ensimmäistä kertaa. Silloin olisin kaivannut hänen läsnäoloaan ja neuvojaan.

minttu raikkonen 2

ÄITIYS ON MINTULLE iso osa elämää. Hän on lempeä äiti, joka uskoo rakkauteen ja rajoihin lastenkasvatuksessa. Ei on aina ei. Niin tehtiin myös hänen lapsuudenkodissaan.

– Rajat ovat rakkautta. On lähes vaarallista opettaa lapselle, että suostuttelulla saa asioita periksi. Arvostamme Kimin kanssa molemmat sitä, että lapset ottavat toiset ihmiset huomioon ja osaavat käyttäytyä, sanoa kiitos ja anteeksi. Myös vanhempien kunnioitus on tärkeää.

– Meillä asioista kysytään lasten mielipidettä, mutta vanhemmat ovat ne, jotka päättävät asioista. Tuntuu hyvältä nähdä, että oppi on mennyt perille. Kaksivuotiasta joutuu tietysti muistuttumaan näistä asioista päivittäin.

Omassa arjessaan tavallisena päivänä Minttu menee nukkumaan aikaisin, koska herää yleensä jo kuudelta, viimeistään seitsemältä juomaan kahvia.

– Herään ennen muuta perhettä ja olen hetken mieluiten yksin. Se on omaa aikaani, rauhallinen tärkeä hetki.

– Sitten luen sähköpostit, katson uutiset. Syömme lasten kanssa aamiaisen, ja Robinin tarhapäivänä vien hänet sinne. Käyn ehkä urheilemassa ennen lounasta. Sitten jos meillä ei ole muuta ohjelmaa, menen lasten kanssa touhuamaan jonnekin.

"Täytyy kuunnella ja kunnioittaa itseään, jotta voi tehdä niin toiselle."

ELÄMÄ AMMATTIURHEILIJAN KANSSA tarkoittaa sitä, että Räikkösillä Minttu kantaa vastuun lapsista usein yksin, kun Kimi on paljon poissa kotoa työnsä takia.

– Kaikkeen tottuu, mutta aluksi kun kaikki oli uutta ja jäi lapsen kanssa yksin kotiin, se oli raskasta. Nyt lapsetkin ovat tottuneet, että iskä lähtee töihin ja hänet nähdään sitten myöhemmin tai muutaman päivän päästä.

Mintun tavallista arkea lasten kanssa jakaa lastenhoitaja, jolloin äiti saa välillä omaakin aikaa.

– Perjantait ja lauantait on pyhitetty lapsille, ja ne päivät vietän täysin yhdessä heidän kanssaan.

Minttu Räikkönen allekirjoittaa olevansa nainen, joka tuntee hyvin itsensä, myös tarpeensa olla itsekseen.

– Silloin lähden kotoa hetkeksi, joskus menen hierontaan tai kasvohoitoon. Kun hoivaa itseään, pystyy hoivaamaan muitakin. Sama pätee rakkauteen ja kunnioitukseen, äitiyteenkin. Täytyy kuunnella ja kunnioittaa itseään, jotta voi tehdä niin toiselle.

minttu raikkonen 3

KUN KIMI ON kotona, pariskunta laittaa lapset unille tavalliseen tapaan kello kahdeksan ja nauttii kahdenkeskisestä ajasta illalla.

– On ihanaa luksusta, kun ei ole mitään sovittuna. Joudumme reissaamaan niin paljon ja vietämme aikaa hotelleissa, että arvostan sitä, kun ei tarvitse lähteä minnekään ja olemme koko perhe koossa.

Pian seitsemän vuotta yhdessä olleen pariskunnan elämä on hioutunut jouhevasti uomiinsa, eikä Minttu laita pahakseen, vaikka häntä vaimotellaan autoilun kuninkuusluokan maailmanmestarin puolisona. Hän kestää sen.

– Olen ylpeä ollessani hänen vaimonsa. En koe elämässä jääväni yhtään alakynteen, vaikka useimmiten kaikki pyörii Kimin ympärillä. Omissa projekteissani on tietysti kiva saada huomio itselleni, eihän Kimi niitä tee.

Räikköset kantavat perisuomalaiseen tapaan tuttua kahvijauhetta mukana matkoilla ja reissussa.

TÄNÄ SYKSYNÄ KÄYNNISTYI Mintun projekti Nescafé Kulta -pikakahvin brändilähettiläänä. Se tarkoittaa, että hän esiintyy pikakahvin kasvona seuraavan parin vuoden ajan. Räikkönen otti itse yhteyttä pikakahvifirmaan, hänellä on vahva side mustaan juomaan.

– Haluan aina tismalleen samaa kahvia. Olen juonut pikakahvia siitä lähtien kun työskentelin lentoemäntänä ja työvuorot pakottivat heräämään outoihin aikoihin. Aamulla sekoitan pikakahviin kauramaitoa ja kookosöljyä, hän nauraa.

Räikkösten perheessä myös Kimi nauttii pikakahvia, ja kun on kyse pikakahvista, jokainen valmistaa juomansa itse. Räikköset myös kantavat perisuomalaiseen tapaan tuttua kahvijauhetta mukana matkoilla ja reissussa.

–Olimme äskettäin Nizzassa ja kahvipakkaus kulki hyvin mukana laukussani.

Minttu on myös mukana suomalaisen lastenvaatemerkin Gugguun toiminnassa sen osaomistajana ja brändilähettiläänä, hänellä on oma nimeään kantava lastenvaatemallisto.

– En ole vain äiti ja vaimo, haluan jotain omaakin ja vastapainoa arjelle pienten lasten vanhempana. Projektini ovat iso asia mulle. Nämä ovat sopivia siivuja, jotka eivät vie liikaa aikaa perheeltä.

"Sveitsissä meillä on oma rauha päinvastoin kuin Suomessa."

MINTTU ON ELÄNYT reilut viisi vuotta Sveitsissä. Perheen lapset ovat syntyneet siellä ja arki eletään reilun 20 000 asukkaan Baarin pikkukaupungissa.

– Sveitsiin on ollut helppo sopeutua, kun siellä on niin samankaltaista kuin Suomessa. Turvallista ja puhdasta. Luontokin on lähellä.

Perhe käy Suomessa noin joka toinen kuukausi. Kotimaassa pariskunnalla on vientiä melkein liikaakin.

– Sveitsissä meillä on oma rauha päinvastoin kuin Suomessa. Siellä arvostetaan yksityisyyttä.

minttu raikkonen 4

Mintulle on tärkeää, että Sveitsissä perheellä on omat arjen rutiinit. Hän ei ole katsonut tarpeelliseksi hankkia uusia tuttavuuksia paikallisista.

– Omat ystävät ja perhe. Ihmisiä minä Suomesta kaipaan, jos jotain. Onneksi tärkeät ihmisemme ovat aktiivisia käymään luonamme. Paras ystäväni on nyt meillä kyläilemässä.

Isänpäivä lähestyy. Juhlitaanko Räikkösillä isää?

– Vietämme isänpäivää, mutta meillä ei ole erityisiä perinteitä. Isä otetaan huomioon samalla tapaa joka päivä. Isänpäivänä viemme hänelle kuitenkin kahvin sänkyyn.

Lyhyesti

Kuka: Minttu Räikkönen

Ikä: 33

Kotoisin: Tuusulasta

Asuu: Sveitsissä

Perhe: Aviomies Kimi Räikkönen, lapset Robin ja Rianna

Harrastukset: Kuntosali ja pyöräily

Innostunut juuri nyt: Omat projektit Nescafé ja Gugguu

Kuvauspaikka: Sinebrychoffin taidemuseo

JULKAISTU   30.10.2019TEKSTI   Tanja RinkinenKUVAT   Janita Autio

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?