Niksi-Pirkka sticker

Miksi uusi auto ohittaa vanhan?

Autoa ei ole välttämättä fiksua käyttää loppuun. Lue viisi syytä, miksi uusi auto on parempi kuin vanha auto.

1. Pienempi kulutus

Sähköllä kulkeva uusi auto on käyttövoimakuluiltaan edullisin vaihtoehto, mutta myös uudet bensiini- ja diesel- autot ovat oppineet polttoainepiheiksi. Uusi auto peittoaakin polttoainekulutuksessa aina vastaavanlaisen vanhemman kulkupelin käyttövoimasta riippumatta.

Esimerkiksi vuoden 2006 Volkswagen Golf 1.6 kulutti keskimäärin 7,2 litraa bensiiniä sadalla kilometrillä. Uusimman sukupolven vastaava, mutta tehokkaampi, Golf 1.0 bensiinimoottorilla kuluttaa puolestaan 5,4 litraa satasella.

2. Alhaisemmat käyttö- ja ylläpitokulut

Uudenkarhealla menopelillä liikkuva pääsee nauttimaan edullisempien käyttövoimakulujen ohella myös uuden auton kevyemmästä verotuksesta ja maltillisemmista huolto- ja korjauskuluista.

Uusi auto tuottaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä, mikä vaikuttaa ajoneuvoveron määrään. Yllättävät korjauskustannuksetkaan eivät sotke uuden auton omistajan taloutta. Jos jotain yllättävää sattuu, useimmiten takuu antaa turvaa.

3. Vähäisemmät päästöt

Auton pieni kulutus ja ympäristövaikutukset kulkevat käsi kädessä. Sähköautot etenevät päästöttömästi, jos niihin lataa sataprosenttisesti uusiutuvaa energiaa. Myös uudet bensiini- ja dieselautot ansaitsevat kunniamaininnan vähäisistä päästöistä. Niiden hiilidioksidi- ja pienhiukkaspäästöt ovat vähentyneet viimeisen vuosikymmenen aikana murto-osaan aikaisemmasta.

4. Mukavuus ja turvallisuus

Uudessa autossa ajamista ja pysäköintiä helpottavat nykyaikaiset varusteet tekevät etenemisestä leppoisaa. Modernit turvavarusteet ovat uusissa autoissa vakiona, ja ne pienentävät ajamisen riskejä.

5. Helpompi kulujen seuranta

Jos tiedät etukäteen, minkä verran ajat vuodessa, kannattaa hankkia uuden auton huoltosopimus, jossa voidaan määritellä ajamisen kustannukset lähes eurolleen.

Autoilun vuosikulujen budjetointi helpottuu entisestään, kun auton hankkii yksityisleasingillä. Silloin saa uuden auton käyttöön kiinteällä kuukausihinnalla ilman käsirahaa. Yksityisleasingin etuna on myös se, että et maksa auton omistamisesta vaan käytöstä. Esimerkiksi Volkswagenilla on ollut sähköautoista leasing-tarjouksia, jotka sisältävät jopa lataussähkön.

PRO-VINKIT ANTOI

Kimmo Vainio, K-Auto, johtaja, vastuullisuus.

Lue lisää autoilusta:

JULKAISTU   25.4.2023TEKSTI   Tuomas LehtonenKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?