Näillä kriteereillä suomalaiset valitsevat autonsa vuonna 2023

Puolet suomalaisista autoilijoista ajaa autoa päivittäin ja autoilu on keskeinen osa suomalaisten arjen sujuvuutta talouden tilanteesta riippumatta.

Tärkeimmiksi kriteereiksi seuraavan auton valinnassa nousevat: ajo-ominaisuudet ja ajomukavuus (94 %), autoilun kustannusten pienentäminen (87 %) ja turvallisuuden parantaminen (76 %). Suurin osa suomalaisista autoilijoista haluaa edelleen omistaa autonsa, mutta yksityisleasing on kiinnostava vaihtoehto jopa kolmasosalle. Tiedot selviävät K-Auton toteuttamasta Autoilun suunta -tutkimuksesta.

Alkuvuoden aikana autokaupassa toimitusnäkymät ovat parantuneet, mutta vaihtelevuus toimitusajoissa säilyy edelleen. Vaikka tammikuussa Suomessa rekisteröitiin vähemmän uusia henkilöautoja kuin edellisenä vuonna, K-Auton myynti oli tammikuussa vahvaa (+ 19,1 %). Sähköautot kiinnostavat asiakkaita edelleen ja samaan aikaan moni hakee entistä taloudellisempaa vaihtoehtoa autoiluun. Autoilun kustannusten osalta painopiste on siirtynyt auton hankintahinnasta kokonaiskustannuksiin.

”Suomessa autoillaan pitkiä matkoja, joten on luonnollista, että ajo-ominaisuudet ja ajomukavuus nousevat kärkeen, kun suomalaiset autoilijat pohtivat kriteerejä seuraavalle autolleen. Se, että 76 % suomalaisista autoilijoista hakee auton valintatilanteessa parempaa turvallisuutta, on jopa hieman yllättävä, mutta todella hieno ja merkittävä asia. Lisäksi talouden epävarmuuden myötä autojen taloudellisuus kasvattaa entisestään tärkeyttään autonostajille,” analysoi K-Auton Volkswagen-henkilöautoista vastaava liiketoimintajohtaja Tommi Iiskonmäki kriteerejä, joita suomalaiset autoilijat asettavat seuraavalle autolleen.

”Kun yhä useampi suomalainen tekee valintoja oman talouden kokonaiskustannusten hallitsemiseksi, auton vaihtaminen uudempaan ja taloudellisempaan saattaa olla yksi keino pienentää kotitalouden kokonaiskustannuksia,” Iiskonmäki jatkaa.

Seuraavan auton valintakriteereissä yllä olevien lisäksi kärkiviisikkoon nousivat: uudempi vuosimalli kuin nykyisessä autossa (74 %) ja auton jälleenmyyntiarvo tulevaisuudessa (63 %).

Näin suomalaiset autoilijat haluavat hankkia ja rahoittaa autonsa

Suomalaiset autoilijat hyödyntävät entistä tasaisemmin erilaisia vaihtoehtoja auton hankkimiseen ja rahoittamiseen. Suurin osa suomalaisista autoilijoista kokee edelleen kiinnostavimmaksi vaihtoehdoksi hankkia auton omakseen joko kertamaksulla (61 %) tai rahoituksella (45 %). Yksityisleasing kiinnostaa kolmasosaa (31 %) vastaajista, mikä on selvästi suurempi osuus kuin yksityisleasing-autojen osuus on Suomen autokannasta. Työsuhdeauton valitsisi niin ikään kolmasosa (33 %) suomalaisista autoilijoista. Toistaiseksi kiinnostus yhteiskäyttöautoja ja auton lyhytaikaista vuokrausta kohtaan on vielä varsin pientä.

”K-Auton automyynnissä näkyy selkeästi, että perinteisten rahoitustapojen lisäksi yksityisleasingin suosio on kasvussa niin maaseudulla kuin kaupungeissa. Yksityisleasingin kautta vaihtoehtoja löytyy niin uusista kuin vähänkäytetyistä autoista ja se on erinomainen tapa saada käyttöönsä uusi auto ilman suurta kertainvestointia. Autoilunkin osalta suomalaiset kaipaavat joustavia ja vaihteleviin elämäntilanteisiin sopivia ratkaisuja. Yksityisleasing tarjoaa myös hyvin ennustettavan näkymän autoilun kustannuksiin, joten autoilu on helpompi suhteuttaa omaan talouteen,” Iiskonmäki kiteyttää.

Yksityisleasingista kiinnostuneiden seuraavan auton valintakriteereissä korostuvat uudempi vuosimalli, paremmat lisävarusteet sekä autoilun päästöjen vähentäminen.

Autoilun suunta -tutkimus tarjoaa näkemyksiä suomalaiseen autoiluun nyt ja tulevaisuudessa

K-Auton Autoilun suunta -tutkimus kertoo, miltä näyttää autoilun maailma, kun äänen saavat suomalaiset autoilijat. Autoilun suunta -tutkimus toteutettiin Norstatin internet-paneelissa syyskuussa 2022. Kohderyhmänä olivat 18–74-vuotiaat suomalaiset autoilijat. Tutkimuksen vastaajamäärä oli 1023 ja se edustaa kohderyhmää sukupuolen, iän ja asuinpaikan osalta.

JULKAISTU   16.3.2023TEKSTI   K-AutoKUVAT   Kesko

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?