Niksi-Pirkka sticker

Olisiko sinunkin aika siirtyä sähköautoon?

Täyssähköautojen osuus uusien autojen myynnistä kasvaa vauhdilla. Viime vuonna jo joka kuudes valitsi sähköauton. Mitkä asiat selittävät suosion nopean kasvun?

1.Edulliset käyttökulut

Uusi sähköauto on hankintahinnaltaan vastaavaa bensiini- tai dieselautoa arvokkaampi, mutta tilanne muuttuu, kun vertaillaan auton käyttökuluja.

Sähköautoa on huomattavasti edullisempaa ajaa ja huoltaa kuin fossiilisilla polttoaineilla kulkevaa menopeliä. Monia sähköautoja huolletaan vain joka toinen vuosi tai jopa harvemmin, ja niissä on huolto kohteita vähemmän kuin polttomoottoriautossa. Näin ollen voit säästää huoltokuluissa merkittävästi.

2.Sähköllä pääsee yhä pidemmälle

Sähköautojen toimintamatka eli ajomatka yhdellä latauksella on kasvanut lyhyessä ajassa melkoisesti.

Monilla uusilla sähköautomalleilla voi hyvissä ajo-olosuhteissa ja maltillisella kaasujalalla kruisailla jopa 400–500 kilometriä ilman lataustaukoa.

Kylmillä säillä toimintamatka ehtyy nopeammin, mutta silloin avuksi tulee nopeasti laajentunut julkisten latauspisteiden verkosto, johon K- Lataus-asematkin kuuluvat.

Tehokkaimmilla latauspisteillä monien uusien täyssähköautomallien akku latautuu lähes nollasta 80 prosenttiin reilussa puolessa tunnissa.

3.Enemmän tilaa ja mukavuutta

Täyssähköautoissa on enemmän tilaa reissaajille ja kapsäkeille kuin polttomoottoriautoissa.

Kun auton konepellin alle ei kätkeydy suurta moottoria, matkustamoa voidaan pidentää, jolloin matkustusmukavuus kasvaa. Monien mallien konepellin alle on saatu loihdittua säilytystila, johon esimerkiksi kauppa kassit sujahtavat kätevästi.

Sähköautojen litteät akustot sijaitsevat auton pohjassa, ja matkustamon lattia on suunniteltu tasaiseksi. Tämä tekee erityisesti takapenkin keskellä matkustavan elämästä mukavampaa, kun jalkoja ei tarvitse sovitella ”harjanteen” viereen.

4.Ympäristöystävällisyys

Monet suomalaiset ovat hankkineet sähköauton ympäristösyistä. Sähköautolla ajamisesta ei aiheudu hiilidioksidipäästöjä eikä terveydelle haitallisia pienhiukkaspäästöjä. Entistäkin ekologisempaa sähköautoilusta voi tehdä, kun lataa vihreää sähköä, joka on peräisin uusiutuvista energialähteistä.

5.Ajamisen helppous

Täyssähköauton äänettömyys ja yksivaihteisuus tekevät ajamisesta nautinnon. Vaihdekeppiä tarvitsee vain ajoon lähdettäessä ja peruutettaessa. Sähköauto myös kiihtyy nopeasti, minkä vuoksi se on kätevä ohitustilanteissa.

PRO-VINKIT ANTOI Kati Knuutila, K-Auto Audi Airportin myyntipäällikkö.

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 04/2023

JULKAISTU   28.3.2023TEKSTI   Tuomas LehtonenKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?