Kaverikoira

Koirakaveri ilahduttaa

Hugo-koira vierailee palvelutalossa ja tuo olemuksellaan iloa vanhuksille. Lue, miten kaverikoiran läsnäolo vaikuttaa asukkaisiin.

"AINA KUN MENEMME Hugo-koiran kanssa Helsingin Malmilla sijaitsevaan Miljan palvelutaloon vierailulle, asukkaat istuvat jo valmiina odottamassa. Asukkaat ovat vanhuksia, ja usealla heistä on ollut oma koira.

He sanovat, että me tuomme iloisen tuulahduksen tullessamme. Hugon vierailuja odotetaan, ja minäkin tuon kuulemma hyvää mieltä iloisuudellani.

Hugolla on jo tuttuja hoivakodissa, ja se osaa mennä tasapuolisesti kaikkien luo hellittäväksi. Asukkaat istuvat ringissä ja Hugo menee kiehnäämään vuoron perään kunkin luo, pistää pään syliin ja hakee kontaktia.

Voimme käydä myös huoneessa tervehtimässä, jos asukas ei pysty liikkumaan yhteisiin tiloihin. Varsinkin heille vierailumme tuntuu tärkeältä.

MONELLE KOIRAN kohtaaminen tuo mieleen muistoja, joskus kyynelenkin silmäkulmaan kun omaan koiraan ei enää ole mahdollisuuksia. Mieleeni on jäänyt erään muistisairaan vanhuksen kohtaaminen. Vanhus oli ollut jo pitkään vuoteen omana, eikä ollut puhunutkaan aikoihin.

Hugo odotti vanhuksen sängyn vieressä rapsutuksia, ja ohjasin hänen kätensä koiran turkille. Hän alkoi silittää koiraa tottunein liikkein, ja hänen silmiinsä syttyi onnellista valoa ja kasvoille hymyä.

Olen ollut mukana kaverikoiratoiminnassa jo kahdeksan vuotta. Vanhusten lisäksi olemme vierailleet syöpäsairaiden lasten, ms-potilaiden, mielenterveyskuntoutujien ja kehitysvammaisten luona.

KOIRAN OHJAAJA koulutetaan toimintaan, ja koiran on läpäistävä soveltuvuusarviointi. Koira ei saa olla säikky eikä haukkuherkkä.

Kaverikoiratoiminta antaa valtavan paljon myös minulle. Se menee aina tunteisiin, kun näen miten tärkeää Hugon helliminen on kohtaamilleni ihmisille. Aatonaattona viemme joulumieltä Kotikallion palvelukeskukseen."

Päivi Uurtola-Kahri, Helsingin seudun kennelpiirin kaverikoiravastaava

Lue lisää

K-kauppiaspariskunta auttaa lapsiperheitä

Keskosvauvaperhe sai apua

Hyvä joulu jokaiselle

Miten mukaan kaverikoiratoimintaan?

JULKAISTU   2.12.2019TEKSTI   Satu KärkiKUVAT   Pia Inberg

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?