Meri ja Aleksi Korpela

Kaupasta tuttu kirjailija

Meri ja Aleksi Korpela työskentelevät kirjailijoina yhdessä. Työ kaupassa on hyvää vastapainoa taiteelliselle työlle.

JOKO SINÄ TUNNET pelottoman peltohiiren, jonka ainoa supervoima on hyvä tahto?

Tällainen peltohiiri seikkailee Meri ja Aleksi Korpelan ensimmäisessä kirjassa, joka julkaistiin syksyllä.

– Peltohiiren tarinassa on ehdottomasti piirteitä omasta elämästä. Se kertoo siitä, että tekee elämässä niitä valintoja mitä sydämessään haluaa, eikä toimi tai jätä toimimatta pelon sanelemana. Vaikka muutokset aina pelottaisivatkin, pelko ei ole päättäjän asemassa, kertovat Korpelat.

– Tarina kertoo myös siitä, että joskus elämässä joutuu tekemään isojakin uhrauksia korkeampien päämäärien saavuttamiseksi sekä laittamaan itsensä alttiiksi täydelliselle epävarmuudelle.

PELOTON PELTOHIIRI -kirja sai alkunsa Merin piirtämistä luonnoksista, jossa pelokas hiiri sankarinvarusteissa seikkailee erilaisissa pelottavissa tilanteissa. Myöhemmin Meristä alkoi tuntua, että hän tietää mitä tuo piirretty hahmo ajattelee, mistä hän on tullut, miten joutunut pinteeseen ja miten hän niistä selviää.

Aikuisena näitä tunteita kokee, kun ryhtyy toimimaan jonkin unelman eteen, josta ei tiedä onnistuuko se.

Meri aloitti kirjoittamaan peltohiiren tarinaa kesällä 2017.

– Tarina niin sanotusti alkoi vaan pulputa, eikä minulla ollut tarkkaa ideaa alussa mitä siitä tulisi. Kuvien myötä loin inhimillisen supersankarihahmon. Yleensä sankarit ovat täysin pelottomia ja heillä on yliluonnollisia voimia. Peltohiiri on taas hyvin pelokas, kuvailee Meri Korpela.

– Olin pienenä tyttönä melko epävarma ja pelokas lapsi. Aikuisena näitä tunteita kokee, kun ryhtyy toimimaan jonkin unelman eteen, josta ei tiedä onnistuuko se vai ei. Siinä mielessä tarinan päähenkilö kuvastaa itseä. Peltohiiren pippuriseen apuriin Päästäiseen olen sitten ottanut vaikutteita Aleksista.

Pariskunta haaveili yhdessä kuvittajan työstä, etenkin lastenkirjat kiehtoivat heitä. Yhteinen unelma ajoi Merin kirjoittamaan tarinan itse.

– Maailman pelokkain hiiri on kyllä huomattavasti rohkeampi kuin mitä me olemme. Hän jättää kotinsa, kaiken minkä omistaa; toisin sanoen koko entisen elämänsä taakseen ja lähtee tekemään urotekoja. Me olemme ”vain” uskaltaneet ryhtyä lastenkirjailijoiksi.

– Olisi hienoa, jos joku epävarma lapsi saisi rohkeutta siitä ajatuksesta, että kun maailman pelokkain olento uskaltaa ryhtyä sankariksi, niin miksei hän itsekin uskaltaisi tehdä sitä, mitä haluaa.

Käytännönläheinen työ kaupassa on hyvää vastapainoa taiteelliselle ja luovalle työlle.

MERI KORPELA ON tuttu kasvo tamperelaisen K-Supermarket Westerin asiakkaille. Hän on työskennellyt kaupan kassalla opintojensa ohessa jo muutaman vuoden ajan.

– Käytännönläheinen työ kaupassa on hyvää vastapainoa taiteelliselle ja luovalle työlle. Kassatyössä tietää tarkalleen mitä pitää tehdä ja miten. Kirjan tekemisessä joutuu sietämään epävarmuuden tunteita ja keksimään kaiken päästään.

– Työpaikkani on ollut äärettömän joustava työvuorotoiveideni kanssa. Olen saanut enemmän vuoroja kesäisin, ja kun kirjan kanssa ollut kiirettä olen saanut käydä vain harvakseltaan töissä. En usko, että tällaista joustavuutta olisi monessa työpaikassa. Työkaverit ovat myös olleet ihanan kannustavia kirjaprojektin suhteen, kertoo Meri.

PARISKUNNAN TYÖNJAKO ON selvä. Meri kirjoittaa tarinat, kuvituksen luonnokset tehdään yhdessä ja Aleksi vastaa lopullisten kuvien maalaamisesta ja piirtämisestä. Molemmat kuitenkin osallistuvat kaikkiin työn osa-alueisiin.

– Hyviä puolia yhdessä työskentelyssä on se, että toinen on aina tukena ja jakaa niin huonot kuin hyvätkin tunteet työhön liittyen. Meille on myös muodostunut hyvä työnjako, jossa molemmat saavat käyttää omia vahvuuksiaan ja tuoda ideat vapaasti esille, kertovat Korpelat.

Tällä hetkellä Aleksi ja Meri tekevät toista osaa Peloton peltohiiri -kirjasarjaansa.

– Alussa työskentelymme haki uomiaan. Molemmat meistä ovat luovia ihmisiä ja kummallakin on vahvat näkemykset. Työ on opettanut nöyrtymään ja kuuntelemaan toisen näkökantaa sekä olemaan tarkka, ettei anna oman ylpeyden estää hyvän lopputuloksen saavuttamista.

Peloton peltohiiri (Otava) saatavilla valikoiduista K-Citymarketeista.

JULKAISTU   2.12.2019TEKSTI   Tanja RinkinenKUVAT   Riina Peuhu

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?