Kari Kanala: Elämä on joukkuepeliä

Jalkapallo on opettanut Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tutulle pappi Kari Kanalalle, että sooloilu ei kannata.


Tämän olen oivaltanut

Aamuherätyksistä

Olen kai tulossa vanhaksi. Olen koko elämäni ollut illanvirkku, aamuntorkku. Nykyään ikä tai valo herättää minut liian aikaisin. Ennen torkutin herätyskelloa, mutta nyt yritän sinnitellä siihen asti, kunnes on aika nousta. Toisaalta nyt olen nähnyt auringonnousuja.

Huumorista

Pidän tilannekomiikasta ja mustasta huumorista. Itseironiakaan ei ole haitaksi papille. Toisinaan papit suhtautuvat itseensä turhan vakavasti. Itse yritän olla ennen kaikkea ihminen, sitten vasta pappi. Jos pappeus korostuu liikaa, jokin on vinossa. Huumorin kautta olen oppinut puhumaan vaikeista asioista. On kuitenkin varottava, ettei loukkaa huumorin varjolla muita tai lyö leikiksi jokaista asiaa.

Jalkapallosta

Minulle jalkapallo on maailmanselitys ja henkireikä. Pelaaminen Zoom-harrastefutisjoukkueessa ja lontoolaisen Arsenal-joukkueen kannattaminen ovat keinoja paeta todellisuutta. Jalkapallon kautta olen oivaltanut, että elämä on joukkuepeliä: jos sooloilee liikaa jengi lakkaa syöttelemästä. Kirkkoherrana tehtäväni on syöttää niin, että toinen voi tehdä maalin sekä lohduttaa ja rohkaista seurakuntalaisia hyvän valmentajan tai pelintekijän tavoin.

Lapsilta

Kaikkein pienimmiltä voi oppia leikin merkityksen. Toiset ihmiset suhtautuvat elämään leikkinä, toiset pelinä. Ne ihmiset, jotka pelaavat toisilla ihmisillä, menettävät paljon. Ne jotka suhtautuvat elämään leikin kautta, väkisinkin jakavat asioita eivätkä halua vain voittaa.

Pelosta

Voin elää elämääni kuin viimeistä päivää tai kuin jokainen päivä olisi viimeinen. Valitsen jälkimmäisen, koska silloin pyrin siihen, että lähelläni ovat minulle rakkaat ihmiset ja ystävät. Rakkaudessa ei lopulta ole pelkoa.

Armosta

Tärkeintä työtäni kirkossa on lohduttaa ja rohkaista sekä viestiä armosta ja rakkaudesta. Armo on mahdollisuutta kääntää elämässä uusi sivu, aloittaa puhtaalta pöydältä. Jokainen ansaitsee aina uuden mahdollisuuden. Jos me ihmiset voisimme olla armollisia itsellemme ja toisillemme, ei meillä olisi mitään hätää. Myös hyvä ystävyys on armoa, lahja, koska ystävä ei jätä riippumatta siitä, millainen olet.

Sisusta

Vanhempani kautta olen ymmärtänyt, mitä sisu merkitsee. Isäni piti kioskikauppaa vuodesta 1955 saakka, lähes koko aikuselämänsä ajan. Kauppa oli aina auki, paitsi pääsiäisenä, jouluna ja juhannuksena. Isä avasi ovet niinäkin päivinä, jos tarvittiin – myös öisin. Kun isä jäi eläkkeelle, äidistä tuli isän omaishoitaja kymmeneksi  vuodeksi. Näin äidin kautta, mitä sisu, sitoutuminen ja rakkauden osoittaminen tarkoittavat. Vaikka rakastaminen ja rakkaus olisivatkin kortilla, kunnioitus ja rakkauden teot ovat aina läsnä. Sellaista kumppanuutta haluan itsekin toteuttaa elämässäni.

Kuka?

Kari Kanala, 53, Helsinkiläisen Paavalin seurakunnan kirkkoherra. Arsenalin kannattaja, Zoom-jalkapallojoukkueen pelaaja.

Juuri nyt

Luonto on kauneimmillaan, kun puitten orastava vehreys vie mielen irti kaikesta muusta.

JULKAISTU   6.5.2020TEKSTI   Ninni SandeliusKUVAT   Milka Alanen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?