Niksi-Pirkka sticker

K-kauppias Olli Piekkala vetää kyläkauppaa keskellä stadia

K-Market Töölöntorin kauppias Olli Piekkala on kauppias jo kolmannessa polvessa. Millaista on arki töölöläisessä kyläkaupassa?

POLKUNI KAUPPIAAKSI

”14-vuotiaana sain ensimmäisen oman virallisen K-kaupan nimikyltin rintaani.”

Pikkupoikana Ollin hupia oli piileskellä vanhempiensa K-kaupan kylmähuoneessa ja tarttua maitopurkkia kurottavaa asiakasta kädestä. Asiakkaiden säikyttely oli tietenkin kielletty, mutta Olli vietti kaupalla paljon aikaa, ja joskus teki mieli vähän keppostellakin.

– Alakouluikäisenä autoin pullohuoneessa tai myin marjoja. Kirjasin tunnit vihkoon ja lopulta sain palkkioksi himoitsemani Sega Mega Drive -pelikonsolin. Kun olin 14-vuotias, isä palkkasi minut ensimmäiseen oikeaan kesätyöhön.

PI1123 kauppias yrtit

Olli on kauppias kolmannessa polvessa. Ollin isoisän veli toimi 1970-luvulla kauppiaana samassa kaupassa, jota Olli nyt pyörittää Helsingin Töölössä. Samoihin aikoihin Ollin vanhemmilla oli oma kauppa Linnanmäen kupeessa – ja useita kauppapaikkoja tämän jälkeenkin. Ensimmäisessä omassa kaupassaan, Malminkartanon K-Marketissa, Olli aloitti 26-vuotiaana. – Kaupasta löytyi sitten rakkauskin. Puolisoni Taru oli yhden myyjän ystävä. Nykyistä kauppaa pyöritämme Tarun kanssa yhdessä.

PARHAAT IDEANI

”Pienen kauppamme valikoima palvelee vaativampaakin asiakasta.”

Kun kauppias itse on intohimoinen kalastaja ja metsästäjä, löytyy kaupan palvelutiskiltä aina syksyisin riistaa, kuten peuraa ja kaurista.

– Vaikka myymälämme on pieni, se on silti monille töölöläisille kauppa, josta hankitaan ihan kaikki. Siksi haluamme pitää valikoiman laajana ja yllätyksellisenä. Kotimainen peuranliha on lähiruokaa parhaimmillaan.

Riista kiinnostaa myös monia punaisen lihan syönnistä muuten luopuneita ihmisiä. Olli toivookin, että lähikauppojen avulla riistalihat löytäisivät tiensä metsästäjien pakkasista tavallisten ihmisten ruokapöytään samalla tavalla kuin Keski-Euroopassakin.

– Riistan kysynnän lisääminen voisi myös auttaa pitämään Suomen alati kasvavat peura- ja kauriskannat aisoissa.

PI1123 kauppias kalatiski

Riistan lisäksi kyttyrälohen myyntiin ottaminen on ollut hitti. Lapissa riesaksi asti lisääntynyt vieraslaji kuolee kutemisen jälkeen, ja jokiin mätänevät kalat vaikuttavat vesien ravinnetaseisiin.

– Kyttyrälohi on hyvä ruokakala, jonka kalastaminen ennen kutuaikaa on oikeasti ekoteko. Otimme alkukesällä kokeeksi myyntiin pari erää, ja ne menivät kaupaksi hetkessä, Olli iloitsee.

MINÄ TYÖNANTAJANA

”Tärkeintä on olla jämäkkä mutta samalla myös välittävä.”

Pienessä korttelikaupassa työskentelee 18 työntekijää kauppiaspariskunta mukaan luettuna. Aikaa vapaalle yhdessä tekemiselle on turhan vähän, ja se harmittaa Ollia ja Tarua. Kauppiaista tuntuu, etteivät he ehdi kiittämään työntekijöitään niin paljon kuin haluaisivat.

Tällä hetkellä Ollin isoin haaste on perhe-elämän ja yrittäjyyden yhdistäminen. Ongelma on monelle vanhemmalle tuttu. Samaan aikaan pitäisi olla kotona, töissä ja lasten harrastuksissa.

PI1123 kauppias kauppa

– Vaikka olen kasvanut kauppiasperheessä, maailma on muuttunut hektisemmäksi vanhempieni ajoista. Ruuhkavuosien pyörityksessä olemme Tarun kanssa erityisen kiitollisia siitä, miten hyvä tiimi meillä nyt on. Meidän ei tarvitse koskaan murehtia, mitä kaupalla tapahtuu, kun emme ole siellä.

PI1123 kauppias asiakkaat

Ollille ja Tarulle on tärkeää, että kaikki töissä voivat hyvin ja kaupalla on hyvä henki. Silloin hyvä fiilis välittyy asiakkaillekin. Rento ilmapiiri syntyy hyvästä me-hengestä ja toisista välittämisestä. Kiireessäkin on oltava aikaa jutella kuulumisista ja heittää vähän vitsiäkin.

Sunnuntaisin Olli ja Taru ovat nykyään aina kotona perheen kesken.

– Olemme tehneet töitä lähes kellon ympäri kahdeksan vuotta. Kyllä se kauppa siellä hetken pärjää ilman meitäkin, Olli naurahtaa.

ASIAKKAANI

”Arjen keskellä aidot kohtaamiset ja ihmisten empatia koskettavat.”

Kyläkauppa keskellä stadia, sellaiseksi Olli kuvailee Töölöntorin laidalla sijaitsevaa kauppaansa. Asiakaskunta keskustassa on monipuolista, eikä järjestyshäiriöiltäkään voi välttyä.

Ollin ja Tarun tapana on tarttua ongelmiin ennen kuin ne pääsevät paisumaan. Yhteistyö läheisen päihteidenkäyttäjien asumisyksikön kanssa on ollut yksi keino rauhoittaa tilannetta. Viime vuonna Olli tarjosi yhdelle asukkaista mahdollisuuden tulla suorittamaan työtoimintaa kaupalle pariksi tunniksi päivässä. Nyt kauppa lahjoittaa asumisyksikölle viikoittain hävikkiruokatarvikkeita, joista asukkaat kokkaavat yhteisöllisen päivällisen.

PI1123 kauppias asiakkaat2

– Olen omassa lähipiirissäni nähnyt, mitä päihteidenkäyttö aiheuttaa. Taru taas työskenteli sosiaalialalla ennen kauppiaaksi ryhtymistä, joten mietimme molemmat asioita ehkä eri kantilta kuin moni muu. Haluamme tehdä ennaltaehkäisevää työtä, emme lisätä vastakkainasettelua.

Olli ja Taru toivovat näkyvän yhteistyön auttavan myös muita kaupalla kävijöitä huomaamaan, että päihteidenkäyttäjät ovat ihan tavallisia ihmisiä. Yhteistyö ei myöskään tarkoita sitä, että ongelmia katsottaisiin läpi sormien.

– Asenteiden ei kuitenkaan aina tarvitsisi olla heti niin negatiivisia. Parasta olisi, jos kaikki tulisimme toimeen.

VAPAA-AJALLA

”Metsässä tai luistimet jalassa en ajattele työasioita.”

Kun on kauppiaaksi syntynyt, työt kulkevat mukana sydämessä aina.

– On varmasti kauppiaita, jotka pystyvät ajattelemaan tätä duunina, mutta minulle kauppiaana oleminen on elämäntapa.

Luonnossa liikkuessa ja metsästysretkillä kauppajutut eivät kuitenkaan pyöri Ollin mielessä. Vaikka kalareissulla on usein mukana tuttu kauppiaskollega, mietitään veneessä ennemmin sitä, mikä uistin laitetaan seuraavaksi tai mihin kohtaan vene siirretään – ei tarjouksia tai työvuorolistoja.

PI1123 kauppias vapaa-aika

Viime kesänä Olli ja Taru innostuivat matkailuautoilusta. Leirintäalueilla on usein mahdollista kalastella, mikä on isän ja yhdeksänvuotiaan Veeti-pojan yhteinen juttu. Jääkiekkoa lapsena pelannut Olli toimii myös Veetin jääkiekkojoukkueen vastuuhuoltajana.

– Aikataulut asettavat haasteita, ja naurankin usein kaupalta jäähallille kiirehtiessäni, että siirryn toiselle työpaikalleni. Oikeasti junioritoiminnassa mukana oleminen antaa kivaa vastapainoa työlle. Olen ollut joukkueen mukana alusta asti ja nähnyt, kuinka pojat ovat kasvaneet. Ja on jäällä omakin kaveriporukka laajentunut.

MINUN PIENI SUURI TEKONI

Edellisessä kaupassani tarjosimme parille nuorelle mahdollisuuden lähteä kokeilemaan kalastusta omalle veneelleni. Samalla nuoret saivat äänensä kuuluville.

KAUPPIAAN TOP 5 -VINKIT

SÄÄSTÖVINKKINI

K-Ruoka-sovelluksen henkilökohtaiset edut kannattaa ottaa käyttöön.

PAIKALLINEN HELMI

Aloimme korona-aikaan myydä naapuriravintola Mamma Rosan aterioita kaupalla. Niistä tuli niin iso hitti, että ne jäivät vakiotuotteiksi.

NEUVO SUJUVAAN RUOKAHUOLTOON

Tee tarkka kauppalista valmiiksi, niin ostat järkevästi eikä hävikkiä synny.

SUOSIKKINI PIRKKA-TUOTTEISTA

Pirkka Parhaat Pecorino Romano -juusto on täydellinen lisä lempiruokaani avokadopastaan.

VINKKI KAUPASSA KÄYNTIIN

Anna lähikaupan yllättää. Moni pieni marketti on monipuolinen ostospaikka, josta saat kaiken tarpeellisen.


KUKA

Olli Piekkala, 38, kauppias vuodesta 2011.

KAUPPA

K-Market Töölöntori Helsingissä vuodesta 2019.

ASUINPAIKKA

Espoo.

PERHE

Kauppiaspuoliso Taru Aarnio, 36, sekä lapset Veeti, 9, ja Viivi, 7.

Lue lisää kauppiastarinoita:

JULKAISTU   29.10.2023TEKSTI   Anna PoveniusKUVAT   Timi Kuosmanen ja Olli Piekkalan kotialbumi

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)