Niksi-Pirkka sticker

K-kauppias Ari Ruissalon intohimo on kaupan uudistaminen

K-Supermarket Westerin kauppias haluaa sitoutua alueeseen ja asiakkaisiin. Jos seinät alkavat kyllästyttää, aina voi remontoida.

POLKUNI KAUPPIAAKSI

”Aloitin vanhempieni kaupassa 12-vuotiaana hinnoittelemalla tuotteita.”

Leipätiski ja leipomo ennen hedelmiä ja vihanneksia? Ennenkuulumatonta. Soraäänistä huolimatta K-kauppias Ari Ruissalo piti kiinni näkemyksestään. Leivät sijoitettaisiin Tampereen Tesoman uuden liikekeskuksen uudistuvaan K-Supermarket Westeriin ennen banaani- ja appelsiinikekoja.

– Halusin tuoreen leivän tuoksun tavoittavan asiakkaat jo ovella. Kaupan pohjapiirustus on täysin erilainen kuin muissa K-Supermarketeissa.

Vuonna 2021 Suomen Leipuriliitto valitsi Arin luotsaaman kaupan Vuoden Leipäkaupaksi.

Ari-Ruissalo-Westeri

– Olen uudistajaluonne. Muutokset antavat energiaa ja pitävät mielenkiintoa yllä alalla, jolle päädyin hieman kohtalon sanelemana.

Arin vanhemmat olivat töissä kaupassa, ja Arin ollessa 12-vuotias he alkoivat pyörittää omaa kauppaa Porissa.

– Isä ja äiti olivat aina töissä, koska kaikki hoidettiin itse. Iltaisin toimitettiin tilauksia ja siivottiin, aamulla tehtiin lumityöt. Voi arvata, miten paljon tämä kiinnosti murrosikäistä kundia. Kauppa tuli korvistani ulos, Ari naurahtaa.

Kun Arin isä sitten viisikymmentävuotiaana sai sairaskohtauksen kaupassa ja menehtyi tämän seurauksena, Arin tulevaisuuden suunnitelmat muuttuivat. Nuori mies ryhtyi hoitamaan perheen kauppaa yhdessä äitinsä kanssa.

Ari-Ruissalo-Westeri

PARHAAT IDEANI

”Voisin rakentaa kauppani uudestaan vaikka parin vuoden välein.”

Arin intohimo on kaupan uudistaminen.

– Ensimmäinen oma kauppani, Porin K-Supermarket Ruokapori paloi vuonna 2003. Se oli hirvittävää, mutta toisaalta se oli mahdollisuus luoda uusi kauppa täysin tyhjästä.

Nykyinen kauppa valittiin vuonna 2019 Suomen parhaaksi K-Supermarketiksi. Vuotta aikaisemmin toteutetussa isossa uudistuksessa kaupassa otettiin ensimmäisten joukossa koko Suomessa käyttöön elektroniset hinnannäytöt. Kalusteet teetettiin mittatilauksena palvelemaan paremmin Arin suunnittelemaa tavallisesta poikkevaa pohjapiirustusta.

Ari-Ruissalo-Westeri-nimikko olut

–Joku saattaa ajatella, että jatkuva muutos on stressaavaa. Itse haluan muutoksella viestiä asiakkaille ja henkilökunnalle, että kauppaan satsataan. Toivon sen tuovan pysyvyyden tunnetta.

Kun samassa rytäkässä myös kaupan nimi muuttui K-Supermarket Länsiportista Westeriksi, Ari mietti, miten uusi nimi saataisiin juurtumaan tesomalaisten mieliin.

– Ideoin kaupalle omia nimikkotuotteita, Westerin leipää, olutta ja makkaraa. Vaikka uudistuksesta on jo viisi vuotta, Westerin aamiaissämpylät ovat edelleen myydyin leipätuotteemme.

MINÄ TYÖNANTAJANA

”Työntekijät saavat toteuttaa, minä annan vain suuntaviivat.”

Arin kolmeenkymmeneen kauppiasvuoteen on mahtunut vain kolme kauppapaikkaa. Hänen kokemuksensa mukaan pitkä viihtyminen samassa kaupassa on nykymittapuulla harvinaista. Arin mielestä on tärkeää tulla tutuksi paikkakunnalla ja oppia tuntemaan asiakkaansa. Tesomalla Ari on pyörittänyt kauppaa 16 vuotta. Sinä aikana kaupan noin 50 työntekijää ovat hyvin pitkälti pysyneet samana.

Ari-Ruissalo-Westeri-heviosasto

– Meillä on työntekijöitä, jotka ovat tulleet hommiin teineinä ja lähentelevät nyt eläkeikää. Yhteisiin vuosiin on mahtunut lasten syntymisiä ja puolisoiden menehtymisiä. Ilot ja surut on koettu yhdessä.

Uusia kykyjä Ari palkkaa mielellään omasta yhteisöstä. Kaupan jäätelökioskilla on ollut kesätöissä monia asiakkaiden ja työntekijöiden lapsia.

– Aroista ja ujoistakin tyypeistä olemme kouluttaneet mahtavia työntekijöitä ihan vastuutehtäviin asti.

Esimiehenä Ari miettii olevansa reilu ja kiltti, joskus ehkä vähän liikaakin. Hänelle eniten päänvaivaa aiheuttavat kaupan pitkittyneet aukioloajat. Ne mahdollistavat asiakkaiden paremman palvelun, mutta vaikeuttavat henkilökunnan yhteistä kokoontumista.

– On mietittävä ketkä neljä jäävät töihin, kun muut menevät pitämään hauskaa. Se tuntuu epäreilulta.

ASIAKKAANI

”Tamperelaisille jääkiekko on pyhä asia, ruokakaupassakin.”

Hauskin asiakkaalta tullut pyyntö liittyi uudistuneisiin K-Supermarketin väreihin, jotka olivat ennen keltainen ja vihreä. Vuonna 2008 kauppojen väritys muuttui oranssiksi ja siniseksi.

– Eräs asiakas tuli vakavissaan sanomaan, ettei voi enää tulla kauppaan, koska hänen kannattamansa jääkiekkojoukkue Ilveksen värinen kauppa oli nyt muutettu pahimman vihollisen Tapparan tunnusväriseksi.

Tämän sanottuaan asiakas tarjoutui itse ostamaan maalit ja maalaamaan kaupan takaisin keltavihreäksi. Ari sanoo, ettei hän itse edes ollut ajatellut asiaa, mutta keskustelu oli hyvä osoitus siitä, miten iso merkitys paikallisella kaupalla voi yhteisölle olla. Ja miten intohimoisesti jakautunutta jääkiekkokansaa tamperelaiset ovat.

Ari-Ruissalo-Westeri-asiakkaat

Tesoma on Tampereen vanhin lähiö, mutta luonteeltaan kuin maalaiskylä. Kauppias on henkilö, jonka läsnäoloa ja näkyvyyttä kaivataan. Ari on alusta asti osallistunut Tesoman kehittämiseen.

– Tesomaa pidettiin ennen syrjäisenä lähiönä, jonne kukaan ei halunnut muuttaa. Viidessä vuodessa alueen imago on muuttunut täysin.

Palvelujen kehittämisen myötä alueelle on muuttanut paljon lapsiperheitä.

– Ajattelen, että muille tehdyt hyvät asiat tulevat aina lopulta itselle takaisin.

VAPAA-AJALLA

”Kilimanjaron huipulla ei kännykkä toimi, eivätkä arkiset asiat pyöri päässä.”

Jos kauppias haluaa hetkeksi täysin eroon velvollisuuksistaan, hän kiipeää vuorelle.

– Tein ensimmäisen pitkän vuorikiipeilyreissuni Kilimanjarolle keväällä 2009. Sen jälkeen olen kiipeillyt muun muassa Andeilla ja Nepalissa.

Unelma vuorien valloituksesta syttyi lapsena Tarzan-sarjakuvia lukiessa. Monissa kuvissa näkyi taustalla Kilimanjaron luminen huippu, jonne Ari halusi itsekin joskus päästä.

Ari-Ruissalo-Westeri kannykka

– Se, onko kiipeilyssä sitten mitään järkeä, tulee mieleen 7000 metrissä, kun happi ei kulje, sormet paleltuvat ja varpaista lähtevät kynnet. Mutta kokemus on koukuttava!

Kun Ari lomailee, kauppaa pyörittävät vastuuihmiset.

– Teen pikkuhiljaa myös henkistä luopumista, sillä muutaman vuoden päästä on minun aikani hypätä kokonaan sivuun. Sitä odotellessa ylläpidän kauppaa hyvällä mallilla ja koulutan kahdesta kauppiasharjoittelijastani tulevaisuuden kovimmat kauppiaat.

MINUN PIENI SUURI TEKONI

Olin mukana sponsoroimassa paikalliselle palvelutalolle riksa-kyläpyörän, jolla esimerkiksi huonosti liikkuvia vanhuksia voidaan viedä asioille Tesoman hyvinvointikeskukseen.

KAUPPIAAN TOP 5 -VINKIT

SÄÄSTÖVINKKINI

Kotiruokaan ja yksinkertaisiin perusaineksiin satsaaminen säästää rahaa.

PAIKALLINEN HELMI

Tamperelaiset rakastavat siipiä! Niiden kanssa lempääläisten Soosipoikien soosit ovat parhaita.

NEUVO SUJUVAAN RUOKAHUOLTOON

Suunnitelmallisuus on kaiken a ja o. Tarjoustuotteita kannattaa ostaa valmiiksi pakkaseen.

SUOSIKKINI PIRKKA-TUOTTEISTA

Olen salaattimies, Pirkka Parhaat Mozzarella Di Bufala Campana -juustossa on hyvä hinta-laatusuhde.

VINKKI KAUPASSA KÄYNTIIN

Laadi kunnollinen ostoslista, niin kaupasta tulee ostettua tarpeellisia tarvikkeita.

KUKA

Ari Ruissalo, 57, kauppias vuodesta 1993.

KAUPPA

K-Supermarket Westeri Tampereella vuodesta 2018.

ASUINPAIKKA

Nokia.

PERHE

Taiteilijavaimo Svetlana Ruissalo ja Emmi-koira. Aikuinen poika asuu jo omillaan.

Lue lisää kauppiastarinoita:

JULKAISTU   26.11.2023TEKSTI   Anna PoveniusKUVAT   Riina Peuhu

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)