Niksi-Pirkka sticker

Hukka muuttuu hyödyksi

Kahvinporoista kukkamultaa ja ruoantähteistä biokaasua. Tutustu yllättäviin tapoihin toteuttaa kiertotaloutta.

1. Työvaatteista uusia kuituja

Tulevaisuudessa K-Raudan tai K-Marketin työntekijän käyttökelvottomaksi kulunut työasu ei enää päädy sekajätteen mukana poltettavaksi.

Uudessa K-ryhmän kiertotaloutta edistävässä yhteistyömallissa käytöstä poistetut työvaatteet kierrätetään uusien tekstiilien raaka-aineeksi. Yhteistyössä ovat mukana työvaatealan yritys Touchpoint ja tekstiilien kierrätykseen erikoistunut Rester. Yhteisenä tavoitteena on, että syntyvä kierrätyskuitu saisi jatkossa uuden elämän esimerkiksi sisustustuotteen tai vaatteen raaka-aineena.

Hankkeessa ei suinkaan ole kyse ihan muutamista paidoista ja housuista, sillä yhteistyön piirissä olevissa K-ruokakaupoissa, Neste K -liikenneasemilla ja Suomessa sijaitsevissa K-Raudoissa sekä Onninen Express -myymälöissä työskentelee yli 20 000 työntekijää.

2. Ruoantähteistä biokaasua

Tiesitkö, että esimerkiksi Pirkka Parhaat -grillimakkaroiden tuotannossa hyödynnettävä uusiutuva energia tuotetaan biojätteestä?

Ensisijaisesti K-ruokakaupoissa ehkäistään hävikkiä muun muassa valikoimien ja tilausten tarkalla suunnittelulla, punalapputuotteilla sekä edullisesti myytävillä hevi- ja leipähävikkilaatikoilla. Loput myymättä jääneet elintarvikkeet lahjoitetaan ruoka-apuun.

Syömäkelvottomia tuotteita kerätään reilusta 600:sta K-ruokakaupasta ja niitä hyödynnetään biokaasun tuotannossa. K-ruokakauppojen lisäksi tuotannossa käytetään Kespron tukkujen ja Keskon keskusvaraston biojätteitä. Vuonna 2022 saadusta jätteestä tuotettiin 4 492 MWh biokaasua.

Tuotantolaitokselta energia ohjataan Gasumin kaasuverkon kautta muun muassa Pirkka Parhaat -grillimakkaraa tuottavan Wurstin energialähteeksi.

3. Kahvinporoista kasvumultaa

Monelle viherkasvien harrastajalle vanhojen kahvinporojen käyttö kasvilannoitteena on tuttu niksi. K-ryhmässä kahvinporojen hyödyntäminen on viety vielä pidemmälle: Neste K -liikenneasemilta kerättyjä kahvinporoja käytetään kasvumullan valmistamisessa.

Vuonna 2022 Neste K -liikenneasemilta kerättiin yli 81 000 kiloa kahvinporoja, joista valmistettiin yhteistyökumppani Bernerin GreenCare-laitoksella yli 55 000 pussia Pirkka Kaffe -kasvumultaa.

Kahvinporojen ansiosta kasvumullan tuotannossa voidaan vähentää kasvuturpeen käyttöä jopa 30 %. Kahvinporot taas eivät huoltoasemilta kesken lopu, sillä Neste K -liikenneasemilla juodaan vuosittain miljoonia kuppeja kahvia. Yhteen viiden litran Pirkka Kaffe -kasvumultapussiin hyödynnetään 70 kahvikupillisen kahvinporot.

4. Kuljetusmuovista pakkausmuovia

Arvaisitko, että talouspaperipakkauksen ympärillä oleva muovi on saattanut käydä K-ruokakaupassa jo kertaalleen?

Kaikki Keskon keskusvarastolta kauppoihin kuljetettavat tavarakuormat kääritään kalvomuoviin, jotta tuotteet eivät vahingoittuisi. Kaupassa kuorma puretaan ja pakkausmuovit lajitellaan muovinkeräykseen. Yhteistyökumppani Lassila & Tikanoja kerää muovit ja käsittelee ne uudeksi raaka-aineeksi, josta valmistetaan Amerplastin tehtaalla uutta muovia.

Kierrätyksen tuloksena syntynyttä muovia hyödynnetään muun muassa Pirkka wc- ja talouspaperin pakkausmateriaalina. Kun pehmopaperipakkaus matkustaa kaupan hyllylle, se on siis saattanut kulkea jo saman matkan aikaisemmin suojamuovina.

5. Romulasista uusia ikkunoita

Jos kierrätyslasista voi valmistaa uusia lasipulloja, miksei siitä voisi tehdä myös vaikkapa auton tuulilaseja?

K-Auton maahantuoman automerkki Audin lanseeraamassa kierrätysprojektissa vanhat tuulilasit päätyvät uusiokäyttöön monivaiheisessa kierrätysprosessissa. Korjauskelvottomat tuulilasit ja ikkunat murskataan pieniksi palasiksi, joista puhdistetaan liimajäämät ja muut epäpuhtaudet. Syntynyt lasirae sulatetaan, ja siitä valmistetaan uutta tasolasia.

Tiukat turvallisuusmääräykset täyttävä kierrätyslasi hyödynnetään uuden Audi Q4 e-tron -mallisarjan ikkunoiden valmistuksessa. Kierrätysmenetelmin valmistettuja laseja voi nähdä myös Suomessa liikenteessä olevissa autoissa.

Vaurioituneen lasin kierrättäminen vähentää auton ikkunoiden valmistuksessa tarvittavan energian ja raaka-aineiden määrää. Kierrätyksellä on vaikutusta myös päästöihin: kierrätyslasin valmistus tuottaa jopa 30 % vähemmän hiilidioksidia kuin uuden lasin valmistus.

Lue lisää:

JULKAISTU   23.1.2024TEKSTI   Anna PoveniusKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)