Niksi-Pirkka sticker

5 kysymystä ulkomaalauksesta

Kaipaavatko talosi ulkoseinät uutta maalia? Kesä on oivallista aikaa kunnostaa pinnat. Ota vinkit talteen, ja sitten vain tuumasta toimeen!

1. Millainen sää sopii parhaiten ulkomaalaukseen?

Paras maalauskeli on pilvipoutainen päivä, jota on edeltänyt pari aurinkoisempaa päivää. Näin maalattava pinta on varmasti kuiva. Suorassa auringonpaahteessa maalatessa maali kuivuu liian nopeasti, ja sadepäivien jälkeen ilmankosteus on yleensä liian korkea maalaamiseen. Maalaustyön ja maalin kuivumisen ajan ulkolämpötilan tulisi ylittää 5 astetta, öljymaaleja käytettäessä 10 astetta.

2. Onko vanhan maalin poistaminen tarpeellista?

Vanhaa maalia ei ole tarpeen kokonaan hioa pois, vaan yleensä riittää, että hilseilevät ja heikosti kiinni olevat maalipinnat rapsutellaan pois teräsharjalla tai kaavinraudalla. Jos maalikerroksia on kertynyt viisi tai enemmän, vanhojen maalikerrosten poistamista kannattaa harkita.

Maali tarttuu paremmin, kun peset pinnat ensin vedellä ja puhdistusaineella ja tarvittaessa maalinpuhdistus- tai homepesuaineella. Käytä pesemiseen harjaa tai sientä ja vältä painepesuria, jottei vesi pääse tunkeutumaan seinärakenteeseen.

3. Pitääkö uuden maalin olla samaa kuin aiemman?

Varminta on valita sama maalityyppi, joka pinnassa jo on, jotta maali tarttuu. Maalityypin tunnistamiseksi voit irrottaa pienen maalilastun. Öljymaalin kalvo on kova, siinä on pieniä halkeamia, ja se napsahtaa helposti poikki. Akrylaattimaali irtoaa liuskeina ja joustaa taivutettaessa. Keitto- eli punamultamaalin pinta on pölyinen, ja siihen jää herkästi muun muassa sormenjälkiä.

4. Mitkä ovat parhaat välineet puupintojen maalaamiseen?

Puupintoihin maali tarttuu parhaiten laadukkaalla pensselillä, jolla maalin saa hierottua kiinni puun pintaan. Telaa voi tarvittaessa käyttää tätä ennen maalin levittämiseen isoilla pinnoilla. Puunsuojien, kuten kuullotteiden sivelyyn sopii parhaiten puunsuojasivellin.

Käsittele puupinnat aina lautojen suuntaisesti ja katkaisupinnat erityisen huolellisesti, sillä ne imevät runsaasti maalia.

5. Miten tiilipinnat maalataan?

Puhdista tiiliseinät ja -aidat huolellisesti juuriharjalla ja puisella kaapimella sekä pesuaine-vesiseoksella, tarvittaessa myös julkisivu- ja homepesuaineella. Käytä suojalaseja ja -hanskoja sekä hengityssuojainta.

Pohjusta kuivuneet pinnat tiilipinnoille sopivalla pohjusteella. Maalaa tiiliverhous hengittävällä tiilitalomaalilla kahdesti. Levitä maali pensselillä, telalla tai korkeapaineruiskulla.

PRO-VINKIT ANTOI

Timo Vanninen, tuotepäällikkö K-Raudasta.

JULKAISTU   2.6.2024TEKSTI   Pirkan toimitusKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?