Henri Alén: Kannan alaisistani suurta vastuuta

Kokki Henri Alénin nurmikko on mennyt kolme kertaa uusiksi, mutta yrttipuskat kukoistavat senkin edestä. Hänelle herkullinen ruoka on aina eettistä.


Tämän olen oivaltanut

Herkullisuudesta

Ajattelin pitkään niin, että ruoka on herkullista, kun suuhun työnnetty haarukallinen maistuu törkeän hyvälle.  Nykyään olen sitä mieltä, että eettiset asiat ovat osa kokonaisuutta. Vaikka ruoka olisi kuinka hyvää, se ei ole mielestäni herkullista, jos se on valmistettu orjatyövoimalla tuotetuista vihanneksista. 

Nurmikon hoidosta

Jos rivitalopihallamme on jonakin päivänä hieno pihanurmi, olen todella ihmeissäni. Tähän mennessä kaikki on mennyt pieleen: ensin nurmikko kuoli trampoliinin alta ja sitten koiramme tuhosi sen ollessaan pentu. Tein koiralle aitauksen ja istutin uuden nurmikon, mutta koira onnistui murtautumaan aitauksesta ulos. Siemenet vaan lensivät, kun se ravasi pennun riemulla ympäri pihaa.

Ajattelin ratkaista asian tilaamalla siirtonurmen. Kävi kuitenkin niin, että en ehtinyt kaoottisen työtilanteen takia tarpeeksi nopeasti istutushommiin. Kunnolliset pohjatyötkin jäivät tekemättä, eikä nurmikko lähtenyt juurtumaan. Nyt se on jo kompostissa. Seuraavaksi aion kutsua puutarhurin paikalle. Joissain asioissa kannattaa luottaa ammattilaiseen.  

Yrteistä

Viljelen yrttejä ja salaatteja pienessä laatikossa. Kasvien kanssa puuhailu, niiden leikkaaminen ja tuoksut ovat jotain todella maagista. Pihallamme kasvoi lipstikkaa isossa puskassa jo ennen muuttoa. Se oli vieras ja unohduksiin jäänyt yrtti, mutta sitten napsin lehtiä suuhuni ja tajusin, että aromi on upea. Lipstikka sopii mainiosti kermaviilipohjaisiin kastikkeisiin.

Esimiestyöstä

Aikaisemmin keittiöitä oli tapana johtaa armeijatyylillä, ja olen itsekin ehtinyt kokea vanhan ajan työkulttuurin. Enää semmoinen ei toimi lainkaan. Jos nuoremmalta kokilta palaa ruoka pohjaan, minun tehtäväni on rauhoitella häntä.

Tällaiset tilanteet on helppo laittaa perspektiiviin, kun itse on kokenut samaan monta kertaa. Uskon silti vahvaan johtamiseen. Esimiehen pitää olla johdonmukainen, sillä alaiset aistivat, jos olet hukassa. Kannan alaisistani suurta vastuuta, ja ravintoloiden sulkeuduttua keväällä olen ollut huolissani enemmän heistä kuin itsestäni.

Sinnikkyydestä

Kehittelin Muru Baby Food -lastenruokasarjaa kymmenen vuotta. Luovutin matkan varrella monta kertaa, mutta lopulta aina sisuunnuin. Onneksi, sillä tämän projektin saaminen maaliin on asia, josta olen urallani ylpein. Nurmikkoprojektin kanssa menee varmaan toiset kymmenen vuotta.

Isyydestä

Teen vuorotyötä, enkä ole siksi ehtinyt olla aina täysillä mukana tyttäreni elämässä. Yhdessä viettämämme hetket ovat parasta, mitä tiedän. Kaivamme pihalta matoja, kalastamme, teemme kävelyretkiä metsään tai seinäkiipeilemme. Nyt tyttö on 12-vuotias, ja viime kesänä huomasin, että hän viettää kavereidensa kanssa yhä pidempiä aikoja. Se oli ensin sokki, mutta näinhän tämän kuuluu mennäkin.

Kuka?

Henri Alén, 42, helsinkiläinen kokki, keittiömestari ja ravintoloitsija. Esiintynyt monissa tv-ohjelmissa. Ahkera twiittaaja. 

Juuri nyt?

Sen kun tietäisi! Minun piti lähteä kesälomalla Italiaan, mutta luultavasti olen Suomessa ja hoidan pihaani.

JULKAISTU   2.6.2020TEKSTI   Elina KaremoKUVAT   Milka Alanen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?