Hanna Sumari henkilo Janita Autio

Hanna Sumari: Tee paras versio itsestäsi

Kun tekee asioita, joista nauttii, se näkyy. Omaan hyvinvointiin satsaaminen ja myönteinen elämänasenne kannattelevat Hanna Sumaria.

VAIKKA HANNA SUMARILLA olisi kuinka huono päivä tahansa, illalla hänen viimeinen ajatuksensa on: kaikissa asioissa on joku hyvä puoli.

– Mun äiti aina sanoi, että olen hänen ilo ja aurinkonsa, se on jotenkin jäänyt mieleen. Hänellä oli myös raivostuttava tapa lohduttaa vertailemalla kuinka huonosti asiat voisivat ollakaan. Kun nilkkani murtui, hän lohdutti sanomalla: ole iloinen, että sulla ylipäätään on nilkka, Hanna Sumari muistelee nauraen.

Myönteinen elämänasenne on kannattanut myös silloin, kun elämässä on ollut laskusuhdanteita. Sumari on sairastanut masennuksen kaksi kertaa.

– Nyt osaan erottaa masennuksen ja alakulon. Alakulolle osaan sanoa, että mene pois ja siirrän sen sivuun.

OMAN KEHONKUVAN hyväksyminen on ollut haaste Hanna Sumarille.

– Laihdutin ekaa kertaa 9-vuotiaana mahtuakseni isonsiskon häihin ostettuun morsiusneitomekkoon. Kamppailen vieläkin sen kanssa kuinka isolta näytän. Se on heikkous, josta en pidä ja saatan ehkä hyväksyä itseni joku päivä.

Avoin ja suorasanainen Sumari myöntää arvostelleensa itseään myös kolmen, nyt jo aikuisen, tyttärensä edessä. Siitä hän ei ole erityisen ylpeä, mutta ei usko avoimen itsekritiikin ketään vahingoittaneenkaan.

Ikääntymisen tuomat muutokset häviävät Sumarin mielessä usein ”läskin aiheuttamiin”.

– On mulla kyllä ollut hurjat vaihdevuodetkin ja pimeä suhde niihin. Mutta en aio olla tuskainen ja onneton loppuelämääni. Mulle toi avun erilaisiin vaivoihin ja liiallisiin mielenliikahduksiin hormonikorvaushoito.

JUONTAJA, TV-TOIMITTAJA, tiedottaja, ruokakirjailija ja bloggaaja. Hanna Sumari on freelancerina tottunut keräämään ansionsa leveällä kauhalla maailmalta.

– Yritän ylläpitää työn ja levon tasapainoa ja olen haastanut itseni tekemään enemmän muuta hyvää kuin työtä. Mehän aina kerrotaan vain töistä, kun kysytään mitä sulle kuuluu.

– Haluaisin rakastaa liikkumaan lähtemistä, mutta kaikki muu tuntuu aina tärkeämmältä. Pitää tehdä työtä, siivota, laittaa pyykit, soittaa äidille. Se mikä tukisi omaa hyvinvointia, jää usein viimeiseksi, Sumari kertoo.

Hän kertoo yhä pyrkivänsä vakuuttamaan itsensä siitä, että on tärkeä tehdä asioita joista nauttii. Olipa sitten kyseessä vaikkapa tv:n katselu.

– En tiedä parempaa paikkaa laittaa rahaa kuin oma hyvinvointi, onpa kyseessä sitten mulle tärkeä ja mua auttanut fustra tai hieronta. Myös pukeutumalla kauniisti ja laittautumalla mieli kohenee. Kun tekee itsestään parhaan version, se kohottaa aina mielialaa, Sumari sanoo.

Tutustu: Hanna Sumarin blogi.

Hanna Sumari loisti mallinamme Ihanasti iholla - hyvinvointia vaatteilla -jutussa.

JULKAISTU   24.1.2018TEKSTI   Tanja RinkinenKUVAT   Janita Autio

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?