Niksi-Pirkka sticker

Hae lenkiltä epätasapainoa!

Ajatteletko, ettei kävely ole sitä oikeaa kuntoilua? Mitä vielä. Se kohottaa kuntoa ja tuo lisää terveyttä nopeasti.

Päivittäinen lenkkeily vahvistaa lihaksia, laskee verenpainetta ja kohentaa kolesteroliarvoja. Myös keskivartalon asennosta huolehtivat lihakset saavat lisää voimaa.

Kävely tekee hyvää

Kävely parantaa keskittymiskykyä ja muistia sekä kohentaa mielialaa. Kävely auttaa painonhallinnassa, sillä se lisää energiankulutusta. Se myös tasaa verensokeria ja parantaa ruoansulatusta. Kävelylenkki voi lisäksi helpottaa nukahtamista ja parantaa unenlaatua.

Tuloksia saa nopeasti. Jo puolen tunnin päivittäinen kävely voi parantaa kestävyyskuntoa 10–15 % muutamassa kuukaudessa. Erityisen motivoivaa tämä on aloitteleville liikkujille tai niille, joilla on takana pitkä treenitauko: mitä huonompi kunto on, sitä nopeammin se kohenee, kun kävelee säännöllisesti.

Sauvoen lisää tehoa

Lisää tehoa kävelytreeniin saat, kun nappaat lenkille mukaan sauvat. Ne tekevät kävelystä jopa 20 prosenttia tehokkaampaa. Kädetkin pääsevät kunnolla töihin ja syke nousee. Jaksat kävellä kovempaa, pidempään ja jyrkkiäkin ylämäkiä.

Valitse mahdollisimman sopivanpituiset kävelysauvat: laske oma pituutesi x 0,68 tai vähennä noin 55 cm omasta pituudestasi. Myynnissä on myös teleskooppisauvoja, joiden pituutta voi säätää. Aloittelija voi valita myös hiukan suositusta lyhyemmät ja kokenut reippailija hieman pidemmät sauvat.

Hae epätasapainoa

Toisin kuin elämässä muuten, kävellessä kannattaa oikein hakemalla hakea epätasapainoa. Pehmeä ja epätasainen maasto parantaa tasapainoa ja kehonhallintaa. Niveletkin tykkäävät, sillä metsämaasto ja hiekka ovat niille hellempiä alustoja kuin kova asfaltti. Pehmeässä maastossa kävely voi helpottaa myös esimerkiksi selkävaivoja.

Lisää vastusta?

Vastusta kävelyyn saat painoliivillä tai nilkka- ja rannepainoilla, joita myydään urheilukaupoissa. Lisäpainot saavat lenkin tuntumaan raskaammalta varsinkin ylämäissä. Kokeile myös haastaa itseäsi intervallitreenillä: kävele välillä kovaa, hiljennä sitten hetkeksi ja spurttaa taas.

Kyllä muuten tuntuu.

Lue lisää:

JULKAISTU   12.11.2021TEKSTI   Hanna PesonenKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?