Niksi-Pirkka sticker

Euroopan pohjoisin hedelmätarha

Panu Hiekkala viljelee 1870-luvulta peräisin olevaa sukutilaa Kuopiossa. Pohjoinen sijainti tuo haasteita hedelmien viljelyyn. "Itse ajattelen, että laatu on määrää tärkeämpi."

"HIEKKALAN TILA ON ollut suvullamme Kuopiossa 1870-luvulta lähtien. Minä edustan neljättä sukupolvea: aloitin viljelyn vuonna 1995 ja siirsin tilan heti luomutuotantoon. Tuohon aikaan luonnonmukainen viljely oli vielä lapsen-kengissä. Viljelytekniikat olen opetellut yrityksen ja erehdyksen kautta. Koulutukseltani olen metsänhoitaja ja erityisopettaja.

Kaikki muuttui, kun sairastuin MS-tautiin vuonna 2003. Sairaus pakotti minut miettimään, mitä oikeasti haluan elämältäni. Ymmärsin, että monet työunelmani liittyvät maanviljelyyn.

Nyt meillä on muiden viljelysten lisäksi Euroopan pohjoisin hedelmätarha, jossa kasvaa 5 000 omena- ja päärynäpuuta. Olen keskittynyt luomuun soveltuviin venäläisiin lajikkeisiin, koska ne kestävät paremmin pakkasta ja kasvitauteja.

Hedelmätarha ylläpitää myös luonnon monimuotoisuutta, sillä se luo hyvät elinolosuhteen pörriäisille ja kasvien monimuotoisuudelle. Sijaintimme ja luomuviljelyn vuoksi satomme on yleensä pienempi kuin etelässä, mutta itse ajattelen, että laatu on määrää tärkeämpi. Hilloissamme on sokeria puolet siitä määrästä mitä markkinoilla olevissa hilloissa yleensä.

Pyöritämme tilaa pääasiassa perheen voimin, joten meillä ei ole hirveästi aikaa markkinointiin. Meille olikin suureksi avuksi, että saimme luomuomenahillomme ja omenapäärynäsiirapin myyntiin K-kauppoihin.

Tulevaisuudessa tarvitsen tilalleni lisäapuvoimia, mutta nyt etenen päivän kerrallaan. En halua antaa sairauteni haitata liikaa elämää."

Panu Hiekkala, 51, ja Hiekkalan luomuomenahillo Kuopiossa.

Lue pientuottajien tarinat:

JULKAISTU   2.6.2021TEKSTI   Sanna WalleniusKUVAT   Matias Honkamaa

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?