Niksi-Pirkka sticker

Emilia Vuorisalmi: Tärkeät hormonit

Emilia Vuorisalmi uskoo, että turha kuluttaminen vähenee, kun rakkaushormonit ovat tasapainossa.

”Puhun lääkärinä ja kirjailijana paljon ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Siihen kuuluu olennaisesti myös mielihyvähormonien, niin sanottujen rakkaushormonien eli dopamiinin, serotoniinin ja oksitosiinin tasapaino. Hormonitasapaino liittyy vahvasti myös ihmisen kulutuskäyttäytymiseen ja sitä kautta myös arjen valintojen kestävyyteen ja ekologisuuteen.

Kestävää dopamiinivirtaa syntyy, kun ihminen tuntee olonsa merkitykselliseksi. Esimerkiksi shoppailuaddiktion taustalla voi olla merkityksellisyyden puuttuminen − ostamisella täytetään tyhjyyttä. Serotoniinivaje voi aiheuttaa esimerkiksi tunnesyömistä tai lisääntynyttä kuluttamista. Silloin ihminen hakee syömisestä tai ostamisesta turvaa koettaessaan suojautua pelkojen kohtaamiselta. Oksitosiinia muodostuu esimerkiksi halaamalla tai kissaa silittämällä, mutta pitkäkestoisesti sitä syntyy läsnäololla ja yhteydellä itseen, toisiin ja luontoon.

Hormoniepätasapainossa voi olla vaikea tehdä hyviä, ekologisia valintoja. Ostat joka sesonki uudet vaatteet, remontoit kahden vuoden välein kaiken uusiksi, syöt mitä mieli tekee tai matkustelet paetaksesi pahaa oloa tai levottomuutta. Kun hormonit ovat balanssissa, teet myös intuitiivisesti parempia valintoja.

Aloin itse joitakin vuosia sitten tietoisesti keskittyä pieniin asioihin, jotka tuottavat minulle iloa. Ilon kokeminen lisää dopamiinin eritystä, ja huomasin, kuinka suuri vaikutus sillä oli: ilon myötä aloin rohkeammin elää omien arvojeni mukaisesti. Se on johtanut myös ekologisempiin valintoihin, kuten vaatteiden hankkimiseen lainaamalla, lähi- ja kausiruoan suosimiseen sekä hybridiautoiluun siirtymiseen. Olen huomannut, että uuden tavan omaksuminen vaatii noin 20 toistoa − se ei ole kovin paljon.”

Kuka

Emilia Vuorisalmi, 43, lääkäri, kirjailija ja näyttelijä.

Mistä tunnetaan?

DocEmilia-somelääkäri, kirjoittanut kaksi kirjaa ja näyttelee Kullannuput-sarjassa.

Tämän opin kantapään kautta...

”Olen eri elämäntilanteiden vuoksi joutunut luopumaan materiasta ja huomannut, ettei onnellisuuteni ole ollut siitä riippuvainen.” Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 12/2022

JULKAISTU   29.11.2022TEKSTI   Mirja Aarnio KUVAT   Vilja Harala

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?