Arkea kriisinkin keskellä

Auttamisella ei tarvitse elvistellä epämiellyttävällä tavalla, mutta muiden innostaminen on hyvä asia. Voi olla hyvä kuulla, että auttaminen ei ole vain sinisilmäisen maailmanparantajan asia, vaan koskettaa meitä kaikkia, sanoo Karoliina Partanen pääkirjoituksessaan.

TÄMÄN PÄÄKIRJOITUKSEN piti käsitellä alun perin jotain aivan muuta. Se mikä vain hetkeä aiemmin oli tuntunut isolta ja tärkeältä, menetti koronaviruksen leviämisen myötä nopeasti merkityksensä. Suomalaisten arki muuttui, kuten myös K:n elämä suomalaisten rinnalla.  

Maailmalla levinneet koronauutiset antoivat viitteitä siitä, että olisi vain ajan kysymys, kun virus löytäisi tiensä myös Suomeen. Onneksi Suomessa on varauduttu mahdollisiin poik- keustilanteisiin monin tavoin yhteiskunnan tärkeimpien toimintojen osalta.

K-RYHMÄLLÄ ON TÄRKEÄ ROOLI suomalaisten ruokahuollossa. Olemme seuranneet koronatilannetta aktiivisesti alusta asti. Nostimme tuotteiden määriä varastoissa. Teimme suunnitelmat sen turvaamiseksi, että henkilökuntaa riittää kaupoissa ja logistiikassa. K-ruokakauppojen hygieniataso on jo ennestään korkea, mutta tehostimme siivousta siitä huolimatta.

Valtaosa tuotteistamme tulee suomalaisilta valmistajilta. Nämä tuhannet yritykset ovat laittaneet itsensä likoon pystyäkseen toimittamaan kauppoihin tavallista enemmän elintarvikkeita, kun huolestuneet suomalaiset alkoivat ostaa koteihinsa ruokaa varastoon. Omavaraisuuden merkitys nosti päätään. K-kauppiaat ja kauppojen henkilökunta ovat venyneet, samoin K:n logistiikka. Hyllyt saattavat olla hetkellisesti tyhjiä, mutta ruokaa kyllä riittää.

Yritetään saada arki tuntumaan mahdollisimman normaalilta tässä kummallisessa ajassa.

Huoli koronan leviämisen kynnyksellä on ymmärrettävää. Pidetään huolta toisistamme, noudatetaan viranomaisten ohjeita ja yritetään saada arki tuntumaan mahdollisimman normaalilta tässä kummallisessa ajassa.

Tämän lehden muu sisältö on päätetty aikaa ennen koronaviruksen leviämistä Suomeen. Ehkä Pirkka voi osaltaan kuljettaa lukijansa hetkeksi tavallisen arkisiin ajatuksiin. Tai toisaalta muuttaa perspektiiviä.

SUOMALAINEN ON USEIN luonteeltaan vaatimaton, eikä mielellään rummuta hyvistä teoistaan kovaan ääneen. Tämä ei auttamisen kannalta ole välttämättä hyvä asia. Puumalan mielestä parasta olisi kertoa auttamisesta muillekin – se innostaa. Esimerkiksi työpaikan kahvipöydässä voisi kertoa omista tavoistaan auttaa. On hyvä myös perustella sitä, miksi pitää auttamistaan tärkeänä.

– Auttamisella ei tarvitse elvistellä epämiellyttävällä tavalla, mutta muiden innostaminen on hyvä asia. Voi olla hyvä kuulla, että auttaminen ei ole vain sinisilmäisen maailmanparantajan asia, vaan koskettaa meitä kaikkia.

KUKA HÄN ON?

Karoliina Partanen, Keskon viestintäjohtaja. Kahden pojan äiti.

ARJESSA TÄRKEINTÄ

Elämänilo, perhe, hyvä ruoka ja luonnonläheisyys. Vapaa-aika kuluu lasten kanssa, lenkkipoluilla ja saaristossa.

MITÄ NYT MIELESSÄ

Poikkeustilanteet kokoavat perheet ja läheiset yhteen uudella tavalla.  

JULKAISTU   1.4.2020TEKSTI   Karoliina PartanenKUVAT   Jirina Alanko

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?