ALV nostaa ruoan hintaa
Ruoan arvonlisä vaihtelee Euroopan sisällä paljon. Suomessa ruoan hintaa nostaa EU:n keskitasoa korkeampi verotus.
ONKO RUOKA kallista – ja jos on, niin miksi näin? Yksi ruoan hintaa nostattava seikka on verot. Suomalaisen ruoan hinnasta jopa noin 45 prosenttia on erilaisia veroja. Ruoan arvonlisävero on Suomessa 14 prosenttia. Suomea korkeampi arvonlisävero on vain Baltian maissa sekä Tanskassa ja Tsekissä.
Maiden välistä vertailua ja keskiarvon laskemista vaikeuttaa se, että monissa maissa ruokatuotteille on useita eri arvonlisäverokantoja. Arvonlisäveroprosentti on vaihdellut Suomessa viimeisen kymmenen vuoden aikana 12–17 prosentin välillä.
Arvonlisäveron lisäksi ruokaa verotetaan myös monin muin tavoin. Ravintolapalveluissa on oma arvonlisävero ja alkoholissa valmistevero. Myös yhteisövero ja tuloverotus vaikuttavat.
Ruoan kokonaisverotuksessa Suomi kuuluu korkeimmin verottaviin maihin, ja on lähellä Euroopan kärkeä.
Lähteet: Pty Ry:n selvitys 2017, Euroopan Komissio 2020 ja Ruokatieto/Tietohaarukka 2020.
Lue lisää aiheesta
- Ruokatieto kokoaa Tietohaarukkaa, jossa on tilastotietoa elintarvikealasta
- Valtiovarainministeriö: Arvonlisäverotus sekä ALV-kannat eri Euroopan maissa
- Veronmaksajat.fi
- Päivittäistavarakauppa ry PTY