hyvinvointia lomalta Getty Images

Aktiiviloma: Hyvinvointia ja liikuntaa

Miltä kuulostaisi jooga- tai patikointimatka? Aktiivilomalla voit syventyä lempilajiisi tai löytää aivan uuden harrastuksen.

Haluaisin harrastaa lomalla, mutta en ole mikään himoliikkuja. Voinko lähteä kuntonyrkkeilylomalle, vaikka olen vasta muutaman kerran kokeillut lajia?

Lähde vaan rohkeasti mukaan! Aktiivilomia järjestävät monet eri matkanjärjestäjät ja vaihtoehtoja on paljon.

Sopivan tasoisia liikuntalomia on siis varmasti kaikille, riippumatta siitä, kuinka aktiivinen liikkuja olet tai miten kauan olet harrastanut lajia.

Jos sinua kiinnostaa vaikkapa kuntonyrkkeily, voit lähteä kokeilemaan sitä, vaikka se ei olisikaan vielä vakituinen harrastuksesi. Kiinnostus lajiin riittää.

Varmista kuitenkin ennen matkan varaamista matkanjärjestäjältä, minkä tasoisille liikkujalle loma on tarkoitettu ja edellyttääkö se aiempaa kokemusta lajista.

Millaisia aktiivilomia on tarjolla ja miten liikunnallinen ohjelma yleensä rakentuu?

Aktiivilomaksi kutsutaan lomaa, jonka ohjelma muodostuu jonkin liikunnallisen teeman ympärille tai keskittyy esimerkiksi henkiseen hyvinvointiin. Se voi olla ohjattu pakettimatka tai itse järjestetty liikuntaloma.

Esimerkiksi erilaiset ohjatut jooga-, pilates-, venyttely- ja mindfulness-lomat ovat hyvin suosittuja. Aktiivilomalle voi lähteä myös vaeltamaan, pyöräilemään, sukeltamaan, juoksemaan, kuntonyrkkeilemään tai vaikka golfaamaan.

Lomalla lajeja voi myös yhdistellä. Valmiina pakettimatkoina on tarjolla esimerkiksi jooga-salsamatkoja tai jooga-patikointimatkoja. Ohjelma vaihtelee matkan mukaan.

Esimerkiksi joogalomalla voi olla ohjattuja tunteja pari kertaa päivässä, ja ohjelma saattaa alkaa jo varhain aamulla ennen aamiaista. Pyöräilylomilla päivämatkat voivat joskus olla satoja kilometrejä, jolloin liikkumista riittää koko päiväksi.

Lisäksi matkaan voi kuulua yhteisiä aterioita, venyttelyä, palautumista tai muuta liikuntaa. Tarkka ohjelma kannattaa varmistaa ottamalla yhteyttä matkanjärjestäjään.

Monissa lomakohteissa ja hotelleissa on hyvät liikuntamahdollisuudet myös omatoimiseen harrastamiseen. Usein hotelleissa on esimerkiksi kuntosali, pelikenttä ja uima-altaita.

Miksi lähtisin matkalle harrastamaan liikuntaa, kun voin tehdä sitä yhtä hyvin kotonakin?

Moni haluaa pitää lomallakin hyvää huolta itsestään. Sitä paitsi liikkuminen lämpimässä on ihanaa! Aktiivilomilla saa nauttia liikkumisesta muiden kanssa, samanhenkisessä seurassa.

Matkaohjelmaan kuuluu tavallisesti ohjattua toimintaa, joten seuraa ja yhteisöllisyyttä on usein tarjolla, jos niin haluat – ilman sosiaalisia paineita. Esimerkiksi joogaaminen yhdessä ryhmän kanssa etelän auringossa voi olla inspiroivampaa kuin kotisalilla harjoittelu, ja kirkkaissa vesissä sukeltaminen on varmasti jokaiselle mieleenpainuva kokemus.

Pyöräilymatkat taas suuntautuvat usein kohteisiin, jossa tiet ovat otollisia lajin harrastamiseen. Reittien pituudet ja vaikeustaso voivat toki vaihdella matkasta riippuen.

Lomalla kuntoiluun on myös enemmän aikaa kuin kiireisen arjen keskellä, joten matkalle voi lähteä myös kohentamaan kuntoa. Monille käy niin, että kun on kerran osallistunut yhdelle aktiivilomalle, haluaa päästä pian myös seuraavalle matkalle mukaan.

Haluaisin lomalla reissuun, mutta minulla ei ole matkaseuraa. Uskallanko lähteä yksin, vai yritänkö hommata mukaan samanhenkisen kaverin?

Ilman muuta voit lähteä matkaan myös yksin! Osallistumiseen ei tarvita välttämättä matkakumppania.

Yksin matkustavan kannattaa toki huomioida, että jos varaat hotellihuoneen yhdelle, siitä peritään yleensä pieni lisämaksu.

Voit osallistua aktiivimatkalle myös silloin, kun matkakumppanisi ei ole kiinnostunut samasta liikunta-aktiviteetista kuin sinä. Monet tulevat lomalle yhdessä perheensä kanssa, jolloin he viettävät vapaa-aikaa omassa seurueessaan.

Osalla aktiiviloman osallistujista voi olla myös isovanhemmat mukana lapsista huolehtimassa sillä aikaa, kun vanhemmat pääsevät osallistumaan liikuntaohjelmaan. Toiset taas lähtevät esimerkiksi ystävän kanssa yhdessä liikkumaan. Kaikki on siis mahdollista!

Entä jos en haluakaan osallistua kaikille ohjatuille liikuntatunneille tai jos kuntoni ei kestä koko ohjelmaa?

Matkalla voi tehdä paljon muutakin kuin harrastaa liikuntaa. Voit varmistaa jo etukäteen matkan järjestäjältä, voitko poiketa valmiista ohjelmasta. Yleensä se aina onnistuu!

Aktiivilomien liikunnanohjaajille kannattaa kertoa myös omista liikuntarajoitteistaan ja sairauksistaan, jotta ne voidaan ottaa huomioon matkaa suunnitellessa. Jos terveydentilasi ei salli esimerkiksi pitkiä kävelymatkoja, se on syytä kertoa jo etukäteen.

Vapaa-ajalla jää varmasti aikaa myös rannalla oleiluun, ostosten tekemiseen tai kaupungilla kiertelyyn, jos niin haluat.

Millaisiin hotelleihin aktiivimatkoilla yleensä majoitutaan? Liikutaanko koko loma pelkissä urheilu-varusteissa?

Majoitusvaihtoehtoja on loputtomasti, kuten kaikilla muillakin matkoilla. Joku haluaa yöpyä mieluiten perhehotellissa, toinen taas valitsee erityisesti aikuisille suunnatun hotellin.

Valitse siis juuri omiin tarpeisiisi, makuusi ja budjettiisi sopiva vaihtoehto, niin voit pukeutua lomalla rauhassa juuri niin kuin haluat – verkkareihin tai rantavaatteisiin.

*Asiantuntija: ryhmämyynnin tiimin vetäjä Mira Savolainen Tjäreborgilta. *

JULKAISTU   27.4.2018TEKSTI   Eeva LauronenKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?