Niksi-Pirkka sticker

5 vinkkiä, joilla hevit säilyvät hyvinä

Ei enää paleltunutta basilikaa tai kivikovaa avokadoa. Näillä neuvoilla säilytät hedelmiä ja vihanneksia oikein – ja vältät hävikkiä.

1. Jääkaapin viileys pitää kasvikset tuoreina

Pääsääntöisesti lähes kaikkia hedelmiä, marjoja ja vihanneksia on viisasta säilyttää jääkaapissa. Aina kun kasvis on paloiteltu tai halkaistu, sen paikka on jääkaapissa. Vesipitoiset kurkku ja meloni säilyvät parhaiten kylmässä, vaikka niitäkin säilytellään huoneenlämmössä. Kun laitat kasvikset jääkaappiin, varmista, ettei hedelmäpussissa tai rypälerasiassa ole homeisia tai pilaantuneita yksilöitä.

2. Herkimmät hevit viihtyvät huoneenlämmössä

Säilytä banaanit huoneenlämmössä, jääkaapissa ne tummuvat. Ylikypsältä näyttävän banaanin voi paloitella ja pakastaa. Sen voi käyttää jäisenä smoothieen, koska sokeripitoinen banaani ei jäädy kivikovaksi. Basilika ja sitruunamelissa taas paleltuvat helposti, ja tomaatti vetistyy jääkaapissa. Ota tarvittava määrä avokadoja, nektariineja ja persikoita kypsymään huoneenlämpöön, mutta säilytä loput viileässä. Näin voit nauttia koko pussillisen juuri sopivan kypsinä.

3. Muovipakkaus suojaa nahistumiselta ja kolhuilta

Pidä muoviin pakatut kurkut, paprikat ja kukkakaalit pakkauksissaan, samoin kaikki paloitellut kasvikset. Muovipakkaus suojaa epäpuhtauksilta, nahistumiselta, pilaantumiselta ja kolhuilta. Perunat puolestaan pakataan paperipussiin tai valolta suojaavaan muoviin siksi, etteivät ne alkaisi vihertyä.

4. Etyleeni kellastuttaa ja vaikuttaa makuun

Aprikoosi, avokado, banaani, luumu, omena, tomaatti sekä ylikypsät, vioittuneet ja homeiset kasvikset tuottavat runsaasti etyleeniä. Etyleeni saa vihreät kasvikset, kuten kurkun ja persiljan, kellastumaan. Etyleeni myös nopeuttaa hedelmien kypsymistä ja vanhentumista. Kolhut ja naarmut lisäävät etyleenin erittymistä. Käsittele kasviksia hellästi ja syö ne mahdollisimman tuoreena.

5. Jatka yrttien elämää vedessä tai mullassa

Säilytä ruukussa ostetut tilli ja korianteri jääkaapissa muovipakkauksessaan. Muut yrtit viihtyvät huoneenlämmössä. Leikkaa ilman ruukkua olevaan tillipunttiin muovin läpi uusi imupinta ja laita tillit muoveineen vesilasiin jääkaapin oveen. Jos käytät yrttiruukusta vain osan, istuta loput kukkaruukkuun ikkunalle tai parvekelaatikkoon. Esimerkiksi rosmariini, timjami, minttu ja basilika tuottavat uutta satoa oikealla hoidolla. Yrttejä voi myös pakastaa – ei kuitenkaan basilikaa tai sitruunamelissaa.

PRO-VINKIT ANTOI Leena Korkalainen, ruoka-asiantuntija, Keskon tuotekehityskeittiö

Lue lisää:

JULKAISTU   31.5.2023TEKSTI   Satu KärkiKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?