Hyvästi hävikki!
Jos tuote päätyy roskikseen, kaikki sen valmistamiseen kuluneet luonnonvarat ja työ valuvat hukkaan. Tiedätkö sinä, mitä kaikkea voit tehdä niin kotona kuin kaupassa hävikin vähentämiseksi?
Parasta ennen vai viimeinen käyttöpäivä?
Lähes kaikista ruokakauppojen elintarvikepakkauksista löytyy päiväysmerkintä. Parasta ennen -päiväys tarkoittaa, että tuote säilyy hyvänä vähintään merkittyyn päivään asti. Parasta ennen -päiväyksen ohittanutta tuotetta voi siis yleensä edelleen käyttää, ja sen käyttökelpoisuuden voi arvioida esimerkiksi haistamalla tai maistamalla. Viimeinen käyttöpäivä -merkintää käytetään puolestaan herkästi pilaantuvissa elintarvikkeissa, kuten liha- ja kalatuotteissa. Niitä ei saa käyttää enää viimeisen käyttöpäivän jälkeen, ellei tuotetta ole ehditty pakastaa ennen sitä.
Pakastamalla lisäaikaa
Ruokien säilyvyys vaihtelee tuotteittain. Esimerkiksi naudanliha säilyy pakastimessa jopa 6–9 kuukautta, kun taas kala vain 1–2 kuukautta. Kodin pakastin on hyvä tarkistaa aina silloin tällöin, etteivät tuotteet unohdu sinne liian pitkäksi aikaa. Tuote kannattaa sulattaa mahdollisimman nopeasti esimerkiksi kylmässä vesihauteessa. Samaa tuotetta ei tule pakastaa enää uudelleen.
Suunta kohti hävikkihyllyä
Monessa K-kaupassa on erillinen hävikkihylly, josta kaikki alennetut tuotteet löytyvät kätevästi koottuna. Hävikkihyllyjen myötä ruokahävikin määrä voi kaupassa jopa puolittua. Punalapputuotteita on myös helppo bongata normaalihintaisten tuotteiden joukosta erottuvien lappujen ansiosta. Kauppiaat päättävät itse, milloin he hinnoittelevat kauppansa hävikkituotteet. Usein käytäntönä on, että edellisenä iltana hinnoitellaan seuraavan päivän päiväyksellä varustetut tuotteet.
Ei muruakaan biojätteeseen
Jos tuote joutuu hävikkiin, kaikki ruoantuotantoon sidotut ympäristövaikutukset ja energia valuvat täysin hukkaan. Siksi lautaselle päätyvä tuote on aina paras tuote. Rahan ja ympäristön säästämisen lisäksi punalapputuotteet kannustavat kokeilemaan uusia makuja kotikeittiössä. Kauppareissulla kannattaakin pitää mieli avoinna ja kauppalista joustavana. Voisiko viikon ruokalistan improvisoida hävikkihyllyn tarjonnan mukaan?
TOP 3 punalapputuotteet
K-ruokakaupoista ostettiin vuonna 2024 yhteensä lähes 50 miljoonaa punalaputettua tuotetta. Suosituimpia tuotekategorioita ovat leipä, valmisruoka ja liha. Tammikuussa toteutetun K-ryhmän kyselytutkimuksen mukaan K-ruokakauppojen asiakkaista 95 prosenttia ostaa punalaputettuja tuotteita usein tai toisinaan.