Niksi-Pirkka sticker

Pelasta tuote!

K-ruokakaupat tekevät paljon töitä ruokahävikin minimoimiseksi. Sinäkin voit vaikuttaa hävikin määrään tarttumalla kaupassa punalaputettuun tarjoustuotteeseen.

Suunta kohti hävikkihyllyä

Joka neljännessä K-kaupassa on erillinen hävikkihylly, josta kaikki alennetut tuotteet löytyvät kätevästi koottuna. Hävikkihyllyjen myötä ruokahävikin määrä voi kaupassa jopa puolittua. Punalappu-tuotteita on myös helppo bongata normaalihintaisten tuotteiden joukosta erottuvien lappujen ansiosta. Kauppiaat päättävät itse, milloin he hinnoittelevat kauppansa hävikkituotteet. Usein käytäntönä on, että edellisenä iltana hinnoitellaan seuraavan päivän päiväyksellä varustetut tuotteet.

Ei muruakaan biojätteeseen

Jos tuote joutuu hävikkiin, kaikki ruoantuotantoon sidotut ympäristövaikutukset ja energia valuvat täysin hukkaan. Siksi lautaselle päätyvä tuote on aina paras tuote. Rahan ja ympäristön säästämisen lisäksi punalappu-tuotteet kannustavat kokeilemaan uusia makuja kotikeittiössä. Kauppareissulla kannattaakin pitää mieli avoinna ja kauppalista joustavana. Voisiko viikon ruokalistan improvisoida hävikkihyllyn tarjonnan mukaan?

Parasta ennen vai viimeinen käyttöpäivä?

Lähes kaikista ruokakauppojen elintarvikepakkauksista löytyy päiväysmerkintä. Parasta ennen -päiväys tarkoittaa, että tuote säilyy hyvänä vähintään merkittyyn päivään asti. Parasta ennen - päiväyksen ohittanutta tuotetta voi siis edelleen käyttää, ja sen käyttökelpoisuuden voi arvioida esimerkiksi haistamalla tai maistamalla. Viimeinen käyttöpäivä -merkintää käytetään puolestaan herkästi pilaantuvissa elintarvikkeissa, kuten liha- ja kalatuotteissa. Niitä ei saa käyttää enää viimeisen käyttöpäivän jälkeen, ellei tuotetta ole ehditty pakastaa ennen sitä.

Pakastamalla lisäaikaa

Ruokien säilyvyys vaihtelee tuotteittain. Esimerkiksi naudanliha säilyy pakastimessa jopa 6–9 kuukautta, kun taas kala vain 1–2 kuukautta. Kodin pakastin on hyvä tarkistaa aina silloin tällöin, etteivät tuotteet unohdu sinne liian pitkäksi aikaa. Tuote kannattaa sulattaa mahdollisimman nopeasti esimerkiksi kylmässä vesihauteessa. Samaa tuotetta ei tule pakastaa enää uudelleen.

TOP 5 punalapputuotteet

K-ruokakaupoista ostettiin viime vuonna yhteensä 37 miljoonaa punalaputettua tuotetta. Suosituimpia tuotekategorioita ovat leivät, valmisruoat, lihatuotteet, jogurtit ja muut maitotuotteet. Elokuussa toteutetun K-ryhmän kyselytutkimuksen mukaan 69 % suomalaisista kertoo ostavansa viimeisen käyttöpäivän tuotteita alennettuun hintaan.

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 11/2022

JULKAISTU   27.10.2022TEKSTI   Marianne MannilaKUVAT   K-Ryhmä

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?