Tuhdimpi palttoo talolle - tarvitseeko talo lisäeristyksen?
Omakotitalon oikein suunniteltu ja toteutettu lisäeristys kannattaa. Se säästää euroja, nostaa asunnon arvoa ja tekee kotoilusta mukavampaa.
Kannattaako lisälämmöneristäminen?
Kylmällä säällä vedontunne vaivaa ja lämpöenergiaa kuluu niin, että päätä huimaa. Patterien lisäksi on tarpeen kantaa varastosta irtolämmitin kylmyyttä poistamaan. Apu voi löytyä myös talon lisälämmöneristämisestä.
Tässä kohtaa on tärkeää hankkia avuksi osaava rakennesuunnittelija, joka selvittää talon kunnon ja tekee kokonaisvaltaisen suunnitelman talon energiatehokkuuden parantamiseksi. Samalla kannattaa pyytää suunnittelijalta energiatodistus.
Kaikissa tapauksissa lisälämmöneristäminen ei ole se paras ratkaisu. Joskus parempaan ja kustannustehokkaampaan lopputulokseen voidaan päästä lämmitysjärjestelmä tai ikkunat ja ovet uusimalla.
>> Lisäeristys: totta vai tarua?
Yläpohjasta liikkeelle
Lämpöä karkaa eniten talon yläpohjan kautta, joten yläpohjatilan lisäeristäminen on yleensä kannattava toimenpide. Se on myös helppoa, jos yläpohja on korkea. Tällöin tilaan voidaan puhaltaa koneellisesti kerros puhallusvillaa.
Yläpohjan eristämisen voi ostaa avaimet käteen -palveluna. Työn voi tehdä itsekin ostamalla säkitettyä puhallusvillaa ja vuokraamalla työhön tarvittavan puhalluskoneen.
Oleellisen tärkeää on varmistaa tuuletusrakojen pysyminen avoimina tuulenohjauspahveja käyttämällä. Palohormit tulee paloturvallisuussyistä eristää palovillalevyillä.
Vinoilla sisäkatoilla varustetuissa taloissa, esimerkiksi rintamamiestaloissa, yläpohjatila on ahdas. Silloin paras eristeratkaisu on polyuretaanilevy. Eristettäessä on huomioitava, että yläpohjaan jää riittävä tuuletusrako.
Vinkki: Lämpökamerakuvaus paljastaa lämpövuodot
”Lämpökamerakuvauksella voi selvittää luotettavasti ulkoseinärakenteen heikot kohdat, ilmavuodot, kylmäsillat ja rakenteiden kosteusvauriot. Kuvaus tehdään lämmityskaudella ulkolämpötilan ollessa alle +5 astetta.
Lämpökamerakuvauksen voi tilata asiantuntijapalveluna tai kameran voi vuokrata omatoimista mittaamista varten.”
K-rauta Mikkelin myymäläpäällikkö Juha Pastila
Pohdi järkevin ratkaisu
Talon ulkoseinät voidaan eristää joko ulko- tai sisäpuolelta. Talon ulkopuolinen lisäeristäminen on kosteusteknisesti turvallisempi ratkaisu. Se on myös edullisempi ja helpompi toteuttaa kuin sisäpuolinen eristäminen.
Valintaan vaikuttaa myös se, missä kunnossa talon sisätilat ja ulkoverhous ovat. Jos talon ulkoverhous on uusimisen tarpeessa, kannattaa eristäminen tehdä ulkopuolelta. Jos taas taloon ollaan tekemässä täydellistä sisäremonttia, sisäpuolinen eristäminen on järkevä vaihtoehto.
Toteutustapaa päätettäessä on hyvä huomioida, että lisäeristys leventää jonkin verran seinärakennetta. Sisäpuolinen eristäminen syö jonkin verran asuinpinta-alaa. Kun eristys tulee talon ulkopuolelle, muun muassa räystäiden pituus lyhenee.
>> Tutustu lisäeristämiseen: kolme erilaista vaihtoehtoa
Villa ulkoseinään
Kun lisäeristys tehdään seinän ulkopuolelle, julkisivuverhous poistetaan. Vanhat eristeet voidaan jättää lisäeristyksen alle, jos ne ovat hyvässä kunnossa.
Lisäeristäminen on helpointa toteuttaa 50 millimetrin vahvuisilla tuulensuojapinnoitetuilla eristelevyillä. Ne voidaan asentaa seinään ilman koolauksia, eikä erillistä tuulensuojalevyä tarvita. Etuna on myös se, että seinärakenne levenee vain 100 millimetriä.
Jos käytetään tavallisia villoja, tarvitaan koolaus ja erillinen tuulensuojalevy.
Jos talon julkisivun väri tai verhousmateriaali päätetään remontin yhteydessä vaihtaa, työhön tarvitaan todennäköisesti toimenpide- tai rakennuslupa. Asian voi varmistaa oman kunnan rakennusvalvonnasta.
Polyuretaanilevy sisälle
Seinärakenne toimii kosteusteknisesti oikein, kun rakenteen sisemmät osat ovat ulommaisia osia tiiviimpiä ja kosteus pääsee poistumaan rakenteesta ulospäin. Seinän sisäpuolella eristeenä käytetään tiiviitä polyuretaanieristeitä, joilla saadaan toteutettua myös höyrynsulku.
Polyuretaanilevyjä on saatavissa kipsilevypinnalla, joten valmista seinäpintaa syntyy nopeasti. Ennen eristeen asentamista poistetaan vanha seinälevy ja yleensä myös höyrynsulku.
Kun lisälämmöneristys asennetaan ulkoseinän sisäpintaan, seiniä joudutaan tasoittamaan, listoittamaan ja maalaamaan tai tapetoimaan. Myös sähkötöitä tulee tehtäväksi.
Seinärakenteen tiivistyessä sisätilojen korvausilmansaanti heikkenee taloissa, joissa on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellisesti poistava ilmanvaihto. Riittävä korvausilman saanti tulee varmistaa asentamalla ulkoseiniin riittävästi korvausilmaventtiileitä.
Toinen vaihtoehto on hankkia taloon raitisilmaventtiileillä varustetut ikkunat tai korvata vanha ilmanvaihtojärjestelmä täysin koneistetulla tulo-poistoilmanvaihdolla.
Lähde: K-rauta Mikkelin myymäläpäällikkö Juha Pastila