Niksi-Pirkka sticker

5 kysymystä seinään kiinnittämisestä

Lue asiantuntijan vinkit, joilla kiinnität helposti seinään niin taulun kuin hyllynkin.

Ennen kevään juhlia haluaa keskittyä pieniin kodin parannuksiin. Kiinnitä taulu, hylly, valaisin, keinu tai jumppatanko oikein, niin se myös pysyy kiinni.

1. Mikä on paras tapa kiinnittää taulu?

Jos kiinnität kipsilevy- tai puuseinään esimerkiksi kevyttä taulua tai koristetta, ei sen kiinnittämiseen tarvita järeitä ruuveja tai nauloja. Tarrapintaisella kiinnityspalalla voit kiinnittää asioita seinälle ilman, että seinän pintaan tehdään reikä. Oikein valittu ja oikean kokoinen kiinnityspala kestää painoa jopa 7 kiloa. Liimapintainen kiinnityspala irtoaa seinästä tarvittaessa helposti jälkiä jättämättä.

2. Seinässä on kipsilevyä, miten kannattaa toimia?

Tilaa jakavat seinät on usein tehty kipsilevystä, joka on huokoinen ja mureneva materiaali.

Varminta on etsiä koputtelemalla tai rakenneilmaisimen avulla kipsilevyn alta puiset koolaukset, eli seinän tukipuut, ja kiinnittää painavammat asiat niihin. Voit myös kokeilla kipsilevylle tarkoitettuja erikoistulppia tai levyankkureita, joiden avautumismekanismi puree paremmin höttöiseen seinämateriaaliin.

Huomioi suunnittelussa kiinnitettävän asian, kuten kirjahyllyn, kokonaispaino ja seinän kantokyky.

3. Vastassa kiviseinä, pureeko siihen mikään?

Suurimmassa osassa suomalaisista taloista on kivi- tai betoniseinät. Kantavat rakenteet kestävät isoakin painolastia, mutta niihin kiinnittäminen vaatii vähän perehtymistä.

Materiaaleissa on eroja. Betoniseinä on tasaisesti jykevä, mutta reikätiilet ja kevytbetoniharkot ovat huokoisempia. Käytä porauksessa malttia ja turvaudu iskuporakoneeseen, jos reikää on vaikea saada aikaan.

Kiviseinään kiinnittäessä tarvitset ruuvin kaveriksi tulpan eli propun. Proppu painetaan porattuun reikään ja ruuvi väännetään sen sisään, jolloin propun nystyt leviävät ja ankkuroituvat tukevasti seinään. Tarkempi ohje selviää pakkauksesta.

4. Pitääkö tietää, mitä seinän sisällä on?

Kyllä. Jos tilasta ei ole rakennuspiirustuksia, voi hanojen ja pistorasioiden sijainnista päätellä, missä putki tai sähköjohto kulkee. Yleensä ne on vedetty pystysuoraan ylös tai alas. Rakenneilmaisin paikantaa koolingit ja jännitteelliset johdot tarkasti.

5. Miten kiinnitän kattoon turvallisesti?

Kattoon kiinnitetty keinu tai jumpparenkaat vetävät kiinnikettä suoraan alas. Kiinnitä ne kivikattoon kiila-ankkurilla, joka laajenee katon sisään ja kestää satojen kilojen painon.

Lue lisää vinkkejä K-Raudan kiinnitysoppaasta!

Lue lisää:

JULKAISTU   21.4.2024TEKSTI   Pirkan toimitusKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?