Niksi-Pirkka sticker

Tuotteet tiukassa syynissä

Takaisinvedolla varmistetaan tuotteiden turvallisuus ja hyvä laatu. Milloin siihen ryhdytään?

__1. Mitä tuotteen takaisinveto oikein tarkoittaa? __

Suomessa ruoka on erittäin turvallista − niin turvallista, että sitä harvoin tulee edes ajatelleeksi. Yksi syy tähän on tehokas tuotteiden takaisinveto. Elintarvikkeiden laatua valvotaan tarkasti, ja jos tuotteesta löytyy vika, se vedetään pois myynnistä. Jos esimerkiksi valmisruoka on liian suolaista tai vetistä tai pakkaus on pahasti rutussa, se poistetaan myynnistä. Harva kaupassa kävijä tällöin edes huomaa takaisinvetoa.

Jos tuote sisältää jotain terveydelle haitallista, tuotteesta vastaava yritys ilmoittaa  asiasta esimerkiksi lehti-ilmoituksissa, nettisivuilla ja somekanavissa. Tuotteet vedetään pois myynnistä välittömästi.

__2. Mitkä ovat tärkeimmät syyt takaisinvedolle? __

Useimmiten tuotteita vedetään pois allergiaa aiheuttavien ainesosien tai tuotteessa olevan bakteerin tai homeen takia. Ainesosaluettelosta saattaa puuttua tuotteessa oleva allergiaa aiheuttava raaka-aine tai tuote on pakattu jopa väärään kääreeseen. Joskus riittää, että pakkauksiin lisätään korjaustarrat, mutta useimmiten koko erä vedetään takaisin varmuuden vuoksi.

Pienikin hippunen voi aiheuttaa esimerkiksi kala- tai pähkinäallergiselle vaarallisia oireita. Lisäksi esimerkiksi tuotteissa todetuille torjunta-aineiden jäämille on tiukat rajat. Jos raja ylittyy, tuotetta ei saa myydä.

__3. Kuka testaa tuotteita ja miten se tehdään? __

Valmistajien tehtävä on pitää huolta siitä, että tuotteet kaupan hyllyillä ovat turvallisia ja hyvälaatuisia. Monilla suurilla valmistajilla on omat laboratoriot, joissa tuotteiden laatua valvotaan tarkasti. Ulkomailta tuleville tuotteille tehdään pistokokeita tullissa. Esimerkiksi ulkomaisista ruoanlaittovälineistä saattaa irrota kuumuuden vuoksi haitallisia yhdisteitä.

Takaisinvedot ovat osa yritysten toiminnan laadunvalvontaa, ja tarvittaessa viranomaiset neuvovat yrityksiä. Samat säännöt koskevat kaikkia valmistajia.

4. Kuinka tarkasti vialliset myyntierät saadaan napattua pois myynnistä?

Tuotteiden valmistumisajankohta tiedetään yleensä jopa minuuttien tarkkuudella. Minuutissa ehtii tehtaalla kuitenkin valmistua vaikkapa kymmeniä margariinipaketteja, ja silloin on turvallisempaa ja yksinkertaisempaa, että koko kyseisen päivän erä otetaan pois myynnistä.

Monesti tuotteet vedetään pois ennen kuin ne ehtivät edes kaupan hyllyille. Niiden matka on päättynyt ehkä jo tehtaan linjastolle tai kuljetusrekkaan.

__5. Onko takaisinveto yleistä? Mitä tuotteille sen jälkeen tapahtuu? __

Kaupoissa tehdään takaisinvetoja keskimäärin joka toinen päivä. Tiheä tahti on hyvä asia, sillä se takaa, ettei kauppojen hyllyille tai ostoskoreihin ehdi juurikaan viallisia tuotteita. Valtaosa takaisinvedoista tehdään, koska tuotteen laatu ei ole tarpeeksi korkea.

Vain muutama prosentti kaikista takaisinvedoista liittyy terveysriskeihin. Vakavat terveyshaitat ovat hyvin harvinaisia. Kaupat ja tehtaat lajittelevat pois vedettävät tuotteet kierrätykseen. Jos pakkaus on vaikkapa ruttaantunut, mutta ruoka sen sisällä täysin kunnossa, kaupat saattavat lahjoittaa sen ruoka-apuun.

Kaikki ruoka, jossa on pienikin terveysriski, hävitetään niin, ettei se vahingossakaan päädy kenenkään lautaselle. Pakkauksissa on aina myös tieto siitä, mihin voi olla yhteydessä, jos itse huomaa tuotteessa virheen.

Juttua varten on haastateltu Ruokaviraston ylitarkastaja Mika Varjosta sekä K-ryhmän vastuullisuusjohtaja Matti Kalervoa.

JULKAISTU   26.1.2022TEKSTI   Mirja AarnioKUVAT   Jere Viinikainen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?