Niksi-Pirkka sticker

Tuotteen takana: Unelmien hautomo

Virpi ja Antti Rantalaisen elämä Hauhalan Hanhifarmilla on varsinaista Peukaloisen retkeä. Lue, mistä tarina alkoi!

”Hanhien siivillä olemme päässeet vaikka mihin, linnan juhliinkin! Ja yhteistyö huippukokkien kanssa on vienyt mukaan ruoka-alan kilpailuihin ulkomaille. Elämämme Hauhalan Hanhifarmilla on varsinaista Peukaloisen retkeä.

Idean hanhifarmin perustamiseen saimme vuonna 1994 Itävallassa Euroopan maaseutunuorten seminaarissa. Oli idyllisen näköistä, kun hanhet laidunsivat maatilalla Alppien juurella kivisillä rinteillä. Maasto oli kuin meillä Savossa, jossa peltotilkut ovat pieniä ja kivisiä. Muutaman vuoden kypsyttelimme ajatusta hanhitilasta, hankimme tietoa ja teimme markkinatutkimusta.

Nyt olemme kasvattaneet hanhia jo 24 vuotta, mutta edelleen tulee eteen uusia asioita. Tällä hetkellä etsimme yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa heinälajia, joka kestää hanhien laiduntamisen. Olemme jo aiemmin saaneet sieltä paljon tietoa siipikarjan hoitoon.

Tilallamme on 300 hanhiemoa, jotka aloittavat muninnan maaliskuun alussa. Munat kerätään kymmenen päivän välein ja laitetaan hautomakoneeseen. Ensimmäiset poikaset kuoriutuvat huhtikuulla, ja kuukauden iässä ne pääsevät laitumelle.

Tarhat rajautuvat osittain metsään ja hanhilla on runsaasti tilaa ja virikkeitä. Ne pääsevät kiipeilemään kiviaidoilla ja nokkimaan kantoja. Hanhia on ollut enimmillään 6 500. Meille toiminnan eettisyys ja eläinten hyvinvointi ovat tärkeitä. Teurastamo ja tuotantolaitos sijaitsevat omalla tilalla, joten hanhia ei kuljetella laatikoissa stressaavissa olosuhteissa.

Ekologisuutta on puolestaan se, että tuotettu eläin käytetään tarkasti hyödyksi: liha, sisäelimet ja rasva jatkojalostetaan tilalla. Höyhenet ja untuvat kuivataan ja toimitetaan Joutsen Finlandin tehtaalle, jossa niistä tehdään peittoja ja tyynyjä. Weisten tehtaalla Porvoossa tehdään joulukoristeita meidän höyhenistämme. On hienoa olla mukana tällaisessakin ketjussa.”

Lue lisää:

JULKAISTU   30.11.2021TEKSTI   Satu KärkiKUVAT   Anna-Katri Hänninen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?