Niksi-Pirkka sticker

Tuotteen takana: Birkkalan tilalla tuotetaan ravinteikasta alkuviljaa

Birkkalan tilan omistaja Simo Larmo kertoo, miksi speltistä innostuvat niin urheilijat kuin herkkävatsaisetkin.

”Sukumme on pyörittänyt Birkkalan tilaa 1800-luvulta asti, joten olen jo viidennen polven maanviljelijä. Speltin viljely tilallamme alkoi tosin vasta vanhempieni aikana. He toivat Saksan-matkaltaan pussillisen speltinsiemeniä, ja kävi ilmi, että speltin viljeleminen onnistuu myös täällä Suomessa. Siitä asti Birkkalan tila on erikoistunut spelttituotteisiin.

Spelttivehnä on monelle kuluttajalle muita viljoja tuntemattomampi. Sen juuret ovat pitkällä historiassa, sillä jo antiikin kreikkalaiset urheilijat suosivat spelttiä sen ravinteikkuuden vuoksi. Speltissä on monia etuja muihin viljoihin verrattuna: se on hyvin vatsaystävällinen ja sisältää paljon proteiinia.

Jauhamme spelttijauhot tilallamme kivimyllyllä. Kivet jauhavat jyvän hellävaraisemmin kuin nykyaikaiset valssimyllyt, joten ravintoaineet säilyvät hyvin läpi koko jauhantaprosessin. Spelttijauhomme sopivat moneen: erityisesti suosittelen pyöräyttämään niistä oikein maukkaan pizzapohjan.

Minulle yhdessä syöminen on arjessa tärkeä rentoutumishetki, jolloin saan viettää aikaa perheeni kanssa rauhassa jutustellen. Toivon, että kaikki ihmiset malttaisivat kerran päivässä istua alas ruokailemaan porukalla. Ruokapöydässä syntyy monesti hyviä keskusteluja, joilla voi olla suurikin positiivinen vaikutus ihmisten hyvinvointiin.

Tyttäremme ovat jo siinä iässä, että he osaavat kysellä tiukkojakin maatilaamme ja viljelyyn liittyviä kysymyksiä. Pyrin selittämään heille parhaani mukaan, miten ja miksi jokin asia tehdään. On mahtavaa, että voin näyttää lapsilleni, kuinka oman peltomme jyvästä syntyy valmis tuote. Minusta on tärkeää, että he ymmärtävät, ettei ruoka ilmesty itsestään kaupan hyllylle. Tämä sama muistutus olisi paikallaan myös monelle aikuiselle.”

Lue lisää:

Pirkka-lehti 1-2/2022

JULKAISTU   24.1.2023TEKSTI   Marianne MannilaKUVAT   Suvi Elo

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?